Hoppa till innehållet

Nu vill vi ha mindre kött i korven

En hög kötthalt i korven har varit lika med hög kvalitet de senaste åren. Men nu börjar både konsumenter och producenter satsa på korv med mindre kött i. Det är bättre för både miljön och hälsan.

Publicerad

För ungefär åtta år sedan, när debatten om tillsatser i maten startade på allvar i Sverige, kom korven snabbt upp på bordet. Grillkorv med skandalöst låga 35 procent kött (och resten vatten och bindemedel) hamnade på kvälls­tidningarnas löpsedlar. Då var det lika obligatoriskt som nu för tillverkaren att deklarera kötthalten, men oftast gömdes den i den finstilta ingrediensförteckningen. Debatten ledde till att tillverkarna började stoppa mer kött i korven, och märka ut det högre procenttalet på förpackningens framsida. En hög kötthalt signalerade en hög kvalitet, och det motiverade ett högre pris.

Men nu är det nya tider.

Medvetenheten om att en hög köttkonsumtion har negativ effekt på både hälsan och klimatet ökar, och det är dags för smarta konsumenter att leta efter korv med mindre kött i. Under de senaste månaderna har det kommit flera nya varianter, och i reklamen från charkföretagen är det just det låga köttinnehållet som ska få oss att köpa.

I början av februari var det premiär för bensin­stationskedjan Preems grillade kabanoss, med 50 procent kött. Resten består av nyttigheter som ­morötter, linfrön och chiafrön. Korven ­tillverkas av Lindvalls chark, som har anlitat Sveriges ­Tekniska Forskningsinstitut för att beräkna att den nya korven orsakar 50 procent lägre klimatpåverkan än mackens vanliga varmkorv. Nästa gång som man har köpt full tank till bilen, och själv är sugen på korv, kan man alltså lätta sitt klimatsamvete och välja en med mindre kött. Kabanoss innehåller ofta kött från gris och nöt men här är det bara griskött eftersom det orsakar mindre utsläpp av växthusgaser.

 

Mer vego i nya kostråd

De senaste kostråden från Livsmedelsverket säger att det är hälsosamt att dra ner på köttkonsumtionen.

Max 500 gram (tillagad vikt) rött kött i veckan och en mindre del charkuterier säger Livsmedelsverkets kostråd från 2015, där man tar hänsyn till både hälsa och miljö. Samtidigt råder man alla att äta mer ­grönsaker, rotfrukter, frukt, bär och fullkorn. Köttet som man ­väljer ska helst vara miljömärkt, som till exempel ­naturbeteskött, ekologiskt eller klimatcertifierat.

 

Samma vecka som Lindvalls korv rullade in på Preemmackarna kom Scan med sin nya korv med ännu mindre kött: 45 procent. Den heter korvish och har svenskt griskött, bruna bönor, gula och gröna ärtor samt morötter i korvsmeten. I stället för att ­gömma undan den låga kötthalten med oläsligt små siffror, skryter Scan i sin reklam över att ha lyckats kombinera kött och grönsaker på ett ­smakfullt sätt, under samma skinn.

– Bakgrunden till att vi lanserar korvish är att våra undersökningar ann bakervisar att fler konsumenter vill äta mer varierat. Den nya korven är ett komp­lement för dem som vill äta mer grönsaker, och man ser verkligen små bitar av morötter och gröna ärtor när man tar ett bett av den. Vi är övertygade om att detta kommer att bli ett nytt segment inom kött- och charkprodukter i framtiden, säger Ann Baker, som är produkt­ansvarig på Scan.