Hoppa till innehållet

Ny märkning på svenskt kött

Nu byter branschorganisationen Svenskt kött namn på märkningen av svenskt kött till "Kött från Sverige".

Publicerad

Branschorganisationen Svenskt kött har bytt ut den frivilliga märkningen på kött- och chark­produkter. Nu kommer du att ­hitta ett blågult märke med orden Kött från ­Sverige i stället för Svenskt kött.

Märket får bara användas på kött och köttprodukter från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. För förädlade produkter, till exempel korv och andra charkprodukter, gäller att bearbetningen och förpackningen ska ha skett i Sverige. Allt kött i sammansatt charkprodukter ska vara svenskt, övriga råvaror ska vara svenska till 75 procent.

Skälet till att man byter märke på köttet är att det ska vara i linje med en bredare ”från Sverige-märkning” som lanserats i vår och som även om­fattar livsmedel som till exempel mjölk, ägg och bröd.

Märket Svenskt kött ersätts successivt av Kött från Sverige och ska ha försvunnit från alla förpackningar senast vid årsskiftet 2016/17.