Hoppa till innehållet

Passa dig för USA

Ett provisoriskt pass kan du få om du för sent upptäcker att ditt eget blivit för gammalt, eller om du blir bestulen på det när du är på resa. Men alla länder accepterar inte provisoriska pass, vilket Lars Edqvist bittert fick erfara.

Publicerad

Han var i Argentina när han råkade ut för en stöld och förlorade sitt pass. För att kunna resa hem fick han ett provisoriskt pass utfärdat på svenska ambassaden i Buenos Aires. Därmed trodde han att allt var lugnt.

Lars Edqvist skulle flyga hem via USA och byta plan i New York. Men vid American Airlines incheckningsdisk på Buenos Aires flygplats blev det nobben direkt eftersom han inte hade ett särskilt transitvisum.

– USA accepterar inte provisoriska pass, inte ens för att byta flyg i landet. Ambassaden hade varnat mig för att det kunde bli problem, men de visste inte säkert.

Lars EdqvistAmerican Air lines personal ringde till de amerikanska immigrationsmyndigheterna, som sade att risken var stor att Lars Edqvist skulle skickas direkt tillbaka till Argentina. Med enbart ett provisoriskt pass skulle han inte ens få vistas i transithallen på flygplatsen i New York.

Han skulle ha behövt ett särskilt visum för detta, något som han alltså inte visste. Incheckningspersonalen var inte det minsta serviceinriktade, och någon hjälp med att boka om till en annan rutt fick han inte.

– De sade bara till mig att jag fick fixa ny biljett bäst jag kunde. Enda ”hjälpen” jag skulle få var ett tillgodohavande hos American Airlines för en ny resa.

Lars Edqvist lyckades få tag i en ny biljett med Aerolineas Argentinas via Rom och Frankfurt till Köpenhamn, där han tog tåget hem till Växjö. Det blev en lång och kostsam resa, och någon ersättning från sitt försäkringsbolag fick han inte, trots att han hade full reseförsäkring.

Biljetten ansågs nämligen ha ”samband med stölden”, och bolaget tyckte att biljettkostnaden skulle räknas in i den klumpsumma han fick för det övriga som stulits – något som långt ifrån täckte den extra utgift Lars Edqvist hade för biljetten.

En djungel av regler

Att få reda på vilka länder som inte godtar provisoriska pass är inte lätt. UD har inga upplysningar om det. På gränspolisavdelningen på Arlanda, som utfärdar passen, säger Anna Wallinder att det inte ingår i polisens uppdrag att ge information om andra länders pass- och viseringskrav.

– Vi får en matrikel varje månad från flygbolagsorganisationen IATA, säger Anna Wallinder. Där anges vilka krav olika länder har, men de kan ändras med kort varsel, ibland från månad till månad.

Incheckningspersonalen har ett stort ansvar, eftersom de får betala en straffavgift till myndigheterna i respektive land om de släpper ombord personer som inte har de passhandlingar som krävs.

– Det är en riktig djungel det här, säger Anna Wallinder. Och det är resenärens skyldighet att ta reda på vad som gäller, men det är alltså inte så lätt. Det bästa man kan göra är att försöka kolla med incheckningspersonalen i förväg. 

Text: Ingrid Jacobsson

 

Provisoriska pass

  • Gäller för en specifik resa, enkel eller tur och retur (om du reser från Sverige). Passen utfärdas på elva orter i landet, bland annat alla större flygplatser, och kostar 980 kronor. Det provisoriska passet får du direkt i handen, medan du får vänta cirka en vecka på ett ordinarie pass.
  • Gäller som längst i sju månader. De provisoriska pass som utfärdas i Sverige är maskinläsbara, vilket oftast krävs vid incheckningen. Men de som utfärdas på ambassader eller andra beskickningar i utlandet är enklare dokument som inte är lasergraverade, och därmed inte maskinläsbara.