Hoppa till innehållet

Populärt med solbränna på burk

Allt fler har insett att man varken behöver pressa i vårsolen eller åka på solsemester för att få lite färg. Brun-utan-sol-produkter säljer som aldrig förr.

Publicerad

Efter den långa vintern är det inte utan att vi känner oss lite bleka och glåmiga. Och trots att vi vet att solen är farlig i för stora doser är det många av oss som längtar efter att bli lite bruna. Men det finns en genväg som allt fler tar: brun-utan-sol.

Försäljningen har ökat rejält de senaste åren enligt branschorganisationen Kemisk- Tekniska Leverantörförbundet (KTF). Utifrån sina medlemmars försäljningssiffror uppskattar KTF att det i Sverige 2012 såldes brun-utan-sol för 85 miljoner kronor, och 2014 för hela 120 miljoner kronor.

Brun-utan-sol finns i alla möjliga former: sprej, kräm, lotion, mousse, gel och koncentrat till din vanliga hudlotion – men de allra flesta produkter fungerar på samma vis. Den gemensamma nämnaren heter dihydroxyaceton (DHA) som är en sockermolekyl. När du stryker på krämen eller sprejar reagerar DHA med aminosyrorna i din hud och gör den brunfärgad. Det är den här reaktionen som också ger den speciella doften.

Om du inte är nöjd med resultatet behöver du inte vara orolig för att brännan sitter fast hela sommaren. Eftersom det endast är det yttersta hudlagret som reagerar med DHA stannar inte bruntonen kvar i mer än upp till sju dagar. Färgen försvinner allt eftersom den gamla huden faller av.

Däremot ska du tänka på att torra och ojämna partier – som runt annica forsgrenarmbågar, knän, fötter och händer – ofta blir extra brunfärgade. Hudterapeuten Annica Forsgren tipsar om att man ska peela och återfukta med en vanlig kroppslotion före, för att få en jämn färg.

– Och var extra noga med att sudda alla kanter, särskilt vid bryn och skägg. I ansiktet ska du fokusera på panna, kinder och käklinje, men vara lite försiktig med ögonbrynen och överläppen. Och vänta gärna i cirka 20 minuter innan du klär på dig, säger hon.

 

Glöm inte D-vitaminet

Tänk på att solen inte bara ger färg, utan att den även är en viktig D-vitamin-källa.

  • D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen.
  • D-vitamin hjälper kroppen att tillgodo­göra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium.
  • För att täcka vårt dagsbehov av D-vitamin räcker det att få sol på armar och i ansiktet i drygt en kvart när vi är i Sverige.
  • Det bildas inte mer D-vitamin ju mer du är i solen, utan huden stänger av när kroppens be­hov av D-vitamin är uppfyllt.

Fakta: www.stralsakerhetsmyndigheten.se

 

Olika krämer verkar på lite olika vis. Med så kalllade gradual tanner bygger du upp en brun ton efter hand. Du blir alltså lite brunare varje gång du smörjer in dig. Andra krämer ger ett mer intensivt resultat redan vid första appliceringen. Gemensamt är att bruntonen framträder först efter flera timmar. För nybörjaren kan det vara enklast att använda krämer som är lite brunfärgade, så att det syns var man har smörjt in kroppen.

På Läkemedelsverket, som står för kontrollen av kosmetika, ser man inga direkta hälsorisker med produkter som innehåller DHA, men betonar att brun-utan-sol inte är ett solskyddsmedel.

– Det är viktigt att vi inte invaggas i någon falsk trygghet bara för att huden har blivit brun. Vi är fortfarande lika känsliga för solen som om vi inte hade använt brun-utan-sol, säger Mikael Åhman,mikael åhman utredare på Läkemedelsverkets enhet för kosmetiska produkter.

Däremot finns det vissa generella hälsorisker, som till exempel att andas in aerosoler – små partiklar i en gas – som finns i sprejflaskor. Men det här gäller inte specifikt för brun-utan-sol, utan gäller alla typer av sprejer. Och som i all kosmetika och hudprodukter kan det även finnas allergiframkallande ämnen. Till exempel kan många konserveringsmedel och doftämnen ge allergier.

– Där får man som konsument göra en egen bedömning, om man vet med sig att man är allergisk eller känslig känslig, säger Mikael Åhman.