Hoppa till innehållet
Läs mer

Så får du hjälp att fimpa

Nu är det snart dags igen för det populära nyårslöftet: Sluta röka. Men hur? Du kan prova en gratis app i mobilen eller boka en endagskurs för flera tusen kronor.

Publicerad

Även om det är få som röker i Sverige internationellt sett är det totalt cirka 1,5 miljoner svenskar som röker och/eller snusar dagligen. Av männen är det 26 procent och av kvinnorna 15 procent som slavar under lasten. Kvinnor som röker varje dag bor framför allt i Skåne, Södermanland och på Gotland. Skåne ligger i topp även när det gäller männens rökning.

Hur ska man då gå till väga för att sluta röka? Ett par procent bestämmer sig och lyckas sedan sluta på egen hand, men de flesta känner att de behöver stöd av något slag. Här är några exempel på var du kan få hjälp:

 

Folktandvårdskliniker och vårdcentraler har personal som är utbildade rökavvänjare. Flera har också sluta röka-grupper. Kostnaden för att delta i sådana grupper varierar. I Stockholm tar Folktandvården 1 670 kronor för tre besök hos tandhygienist samt en kortare uppföljning via telefon.

Folktandvården i Vindeln tar 600 kr för åtta gruppträffar och tre uppföljningar. En del vårdcentraler erbjuder också tobaksavvänjning. På en vårdcentral i Åkersberga kostar ett besök hos distriktssköterskan den vanliga taxan 100 kronor. Man väljer sedan själv hur många gånger man vill komma för stödsamtal. Efter elva besök inträder högkostnadsskyddet i Stockholms läns landsting, och man behöver aldrig betala mer än 1 100 kronor.

 

Apotek har ibland hälsocoacher som kan hjälpa dig att bli kvitt rökningen. Kostnaden för ett baspaket (två korta träffar) är 430 kronor. Vill man ha fler träffar får man köpa ett tilläggspaket; fem träffar för 800 kronor.

 

Sluta-Röka-Linjen, 020-84 00 00, www.slutarokalinjen.org, är en kostnadsfri tjänst för råd och stöd för den som vill sluta. Även anhöriga kan ringa och få veta hur de kan hjälpa familjens rökare att sluta.

 

Rökfri, rokfri.vardguiden.se är en kostnadsfri webbtjänst. Den finns också som app till mobilen. Du skapar ett eget konto och får hjälp av en ”virtuell coach” som kan ge dig tips och råd. Praktiskt, eftersom du kan logga in när och var som helst. Du kan också fylla i en nätdagbok om dina framsteg och skriva i ett forum på Facebook.

 

Nicorette Active Stop, nicorette.se/activestop är en fri webbtjänst med ett 12 veckors program. Du skapar ett konto och loggar in där du vill. Naturligtvis rekommenderar programmet att man använder Nicoretteprodukter, men du kan använda tjänsten även utan dessa.

 

Sluta röka, www.slutaroka.com och Hjälp att sluta, www.hjalpattsluta.nu är webbplatser där du får goda råd som kan hjälpa dig på vägen. Dessa sajter har ingen personlig tjänst utan du får själv läsa dig till vilka råd som kan fungera för dig.

 

Easyways kurs . Sluta röka/snusa, www.easyway.nu, är en heldagskurs plus två korta uppföljningskurser som tillsammans kostar 3 500 kronor. Kursen utvecklades 1983 av engelsmannen Allen Carr, som själv rökte 100 cigarretter om dagen.

 

Yoga, avslappning , akupunktur, meditation eller massage kan fungera som komplement till en sluta röka-kurs. Men inget av detta har bevisad effekt som ensam rökavvänjningsmetod utan kan fungera som komplement till en kurs eller program.

 

Nikotinläkemedel som plåster, tuggummi, tabletter eller sprayer kan lindra röksuget. Det finns också två receptbelagda nikotinfria mediciner som kan vara till hjälp. Kontakta apoteket eller din vårdcentral så får du veta mer.

Text: Ingrid Jacobsson