Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Så går det till i labbet

 

Tv-apparater

Tv-testet är ett av våra största test. Varje år testar vi cirka 280 apparater. Labbpersonalen använder avancerad kalibreringsutrustning för att ta fram de optimala inställningarna för bildegenskaper, som skärpa och kontrast. Bildkvaliteten är i fokus och bedöms, förutom genom tekniska mätningar, av en testpanel bestående av tre experter och två lekmän. Vi mäter bland annat också betraktningsvinklarna, det vill säga hur bra man ser beroende på var man sitter i förhållande till tv:n, och även hur bra ljudet är.

 

Brödrostar

Under testet rostar vi två skivor åt gången, tre omgångar efter test brödrostarvarandra. De rostade brödskivorna bedöms och jämförs med den standardiserade internationella brödrostningsskalan. En perfekt rostad brödskiva ska vara jämnt rostad, utan brända hörn eller vita kanter. Vi mäter också bland annat hur lång tid det tar att rosta brödet, hur lätt det är att göra rent rosten och om knapparna kärvar.

 

Gräsklippare

När vi testar gräsklippare körs de på en standardgräsmatta som robotklippareklipps ner från 40 millimeter till 25 millimeter – på blött, tjockt och långt gräs vid olika tillfällen. Robotgräsklippare får åka emot olika hinder. Vi kollar bland annat säkerheten, laddtiden och hur stor yta de kan klippa på en laddning. Ljudmätningen är viktig. Vid testet mäts antalet decibel och vi har dessutom en expertpanel som bedömer hur störande ljudet är. Panelen bedömer dessutom hanterbarheten – till exempel hur handtagen känns, om de går att ställa in på olika höjd och hur lätt det är att byta inställning för klipphöjd.

 

Testprogrammen

Testprogrammen uppdateras med jämna mellanrum. Detta gör vi dels för att spegla ändrade vanor hos konsumenterna, dels för att förhindra att tillverkarna anpassar sina modeller för att göra bra ifrån sig på just de egenskaper vi testar.

 

Tvättmaskiner

Först testar vi tvätteffek­tiviteten och sköljningen vid 40 grader – både för bomulls- och syntettvätt – i fulla och halvfulla maskiner. I testets miljödel kontrolleras förbrukningen av vatten och energi. Hanterbarheten är viktig. Den bedöms av en expertpanel som bland annat tittar på hur lätt maskinen är att ladda och lasta ur, hur lätt det är att förstå text och symboler på panelen, hur lätt det är att rengöra tvättmedelsfack, samt hur lätt det är att komma åt filter och tömma pumpen.

 

Antirynkkrämertest antirynkkräm

Vi anlitade närmare 400 kvinnor i åldrarna 31–70 år, och varje kräm testades av 30 personer. De fick två produkter, en testkräm och en vanlig ”standardkräm”, som de fick smörja in på vardera ansiktshalvan. Kvinnorna använde sedan krämerna i fyra veckor. Därefter fick de uppskatta effekten, och den uppmättes även i laboratoriet. Där mättesrynkorna vid ögonpartiet med 3D-analys.

Text: Ingrid Jacobsson

Foto: ICRT

 

Prenumerera

För bara 55 kr/mån får du:

 Över 100 pålitliga tester gjorda i labb.
 Flera nya tester publiceras varje månad.
 Läsa hela Råd & Rön digitalt.

     Beställ här >>

Råd & Röns tester

Tuffa labbtester

Råd & Röns tester

Tuffa labbtester