Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Så länge håller maten i frysen

Råvaror eller tillagat – nästan allt kan frysas. Men du ska inte spara maten för evigt.

fryst mat

Vi har väl alla hittat något ledset paket längst in i frysen med en fisk eller köttbit som har blivit torr och trist. Det är lätt hänt att maten blir liggande för länge. Det finns några saker att tänka på som gör att den håller sig bättre.

Det du ska frysa ska vara kallt när du stoppar in det i frysen, och en vända i kylskåpet först är bra. Maten ska förpackas lufttätt, i burk eller påse. Om fukt eller syre kommer in i förpackningen förstörs vitaminerna, och den frysta varan kan härskna. Feta livsmedel, som till exempel lax, härsknar lättare än andra.

 Läs vårt test av 9 frysar i olika prisklasser

 

När du ska äta mat som har varit fryst – tina den i kylskåpet över natten. När livsmedel får tina långsamt behåller det mer av sin struktur och vätska. Tinade varor bör du inte frysa in igen. Men om du har fryst in en råvara, till exempel kött eller fisk, kan du mycket väl tillaga den och sedan frysa in den igen.

Hållbarheten för olika livsmedel varierar. Längst håller magert kött och mager fisk, samt frukt och bär. Som alltid när du ska äta något gäller det att lukta på varan. Luktar den fräscht är den okej att laga till. I rutan nedan finns ungefärliga tider för hur länge du kan förvara olika varor i frysen.

Text: Ingrid Jacobsson

Foto: Shutterstock

 

Så länge håller maten

Köttfärs och charkvaror: 2–3 månader

Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader

Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader
Ska du dekorera en tårta med grädde eller gelé, så frys enbart bottnarna och vänta med att göra färdigt tårtan tills de har tinat. Vispad grädde kan bli grynig och gelé kan bli rinnig om du fryser dem. Mousse går dock bra att frysa.

Fläskkött: 4 månader

Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader

Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader

Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader

Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader
Håller sig längre om man sockrar dem lite före infrysning.

Grönsaker: 12 månader
Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak.

Matbröd: 12 månader
Grovt bröd, till exempel råglimpor, bör mogna någon dag innan du fryser in dem.

 

Prenumerera

För bara 55 kr/mån får du:

 Över 100 pålitliga tester gjorda i labb.
 Flera nya tester publiceras varje månad.
 Läsa hela Råd & Rön digitalt.

     Beställ här >>

Test - Kylskåp

Stor skillnad på kylskåpen

Test - Kylfrysar

Energisnålt

Granskning

Prisvärt med hemkörd mat

Test - Robotdammsugare

En robot hemma

Test - Kylskåp

Stor skillnad på kylskåpen

Test - Kylfrysar

Energisnålt

Granskning

Prisvärt med hemkörd mat

Test - Robotdammsugare

En robot hemma