Hoppa till innehållet

Skrytmat på bild inget nytt

Att ge sken av ett lite lyxigare liv än det man egentligen lever är inget nytt för sociala medier. Redan under renässansen stämde bilder av mat dåligt överrens med vad som låg på faten i verkligheten.

Publicerad

Har ditt instagramflöde fyllts av bilder på dignande jordgubbsfat, krämiga glassar och välgrillade biffar i sommar? Att skryta om sina matval är inget nytt, det har vi enligt en studie från Cornell University gjort sedan Michelangelos tid.

I studien har man analyserat 500 år gamla målningar av mat, och liksom i dag visar de en glorifierad bild av extravaganta måltider.

Den mest avbildade grönsaken var en kronärtskocka, den vanligaste frukten var citron och det vanligaste köttet var skaldjur, oftast hummer. Skaldjur förekom i 22 procent av målningarna, trots att det var en ganska ovanlig matprodukt. Enligt författarna bakom studien var den avbildade maten den mat man ville äta, men som var ovanlig och svår att få tag på, samt den mat som gjorde sig bäst på bild.