Hoppa till innehållet

Snårigt att väljarätt bilpool

Bilpool kan vara ett alternativ för dig som bara använder bil ibland. Men det gäller att välja rätt i djungeln av abonnemang.

Publicerad

Vi utnyttjar våra bilar allt mindre effektivt. Det visar statistik från ­Statistiska centralbyrån. ­Snittbilen körs bara 1 200 mil per år. Om vi ­räknar med att bilen på den sträckan håller en medelhastighet av 50 kilometer i timmen, så betyder det att en bil bara används knappt 3 procent av tiden. Att varje bil används så lite borde betyda att det skulle gå bra för flera hushåll att dela på samma bil, men i praktiken finns det hinder – som att många vill använda bilen vid samma tidpunkt.

 

För- och nackdelar med bilpool

 Låg eller ingen fast kostnad.

 Du behöver inte ägna dig åt bilunderhåll.

 Du kan välja bil efter behov.

 Du slipper "kringkost­nader", som parkering eller garage.

 Hög rörlig kostnad beroende på avtal.

 Dyrt per kilometer på långa resor jämfört med hyrbil.

 Mer planering krävs om bil ska bokas och du är inte garanterad att det finns en bil just när du behöver den.

 Det finns begränsat med poolbilar och kanske ingen nära din bostad.

 

I dag finns flera kommersiella bilpooler som alternativ för den som inte vill äga bil själv. Men det ­gäller att noga tänka över ditt behov innan du väljer bilpool och erbjudande.

Man kan grovt dela in de kommersiella bil­poolerna i två grupper. Den första gruppen är pooler som främst konkurrerar med taxi eller kollektiv­trafik för den som ska resa korta sträckor i staden. Än så länge finns dessa bara i Stockholms innerstad. Där driver Drive Now en sådan pool. Till skillnad från en traditionell bilpool kan du lämna bilen var som helst på en ledig ­parkeringsplats inom det område som poolen godkänt. För att ­hitta en bil använder du en app i mobilen. Drive Now tar betalt per minut som bilen faktiskt ­används, och ­bilarna bokas direkt i anslutning till att de används eller max en halv­timme i ­förväg. Även Car2go har drivit en liknande tjänst i ­Stockholm, men den håller nu på att avvecklas eftersom den fått för få användare.

 

Hyr ut din bil

För den som inte är beredd att släppa den egna bilen, men inte ­använder den varje dag, finns också alternativet att hyra ut den till någon som är billös.

I Sverige finns Snappcar och Gomore som förmedlar bil­uthyrning mellan privatpersoner. Både Snappcar och Gomore fungerar som förmedlare ungefär på samma sätt som Airbnb gör för boende.

 

I den andra gruppen finns pooler som Bil­poolen.nu, Move About och Sunfleet som driver sina bilpooler på ett sätt som mer liknar traditionella hyrbilsfirmors. Bilarna hämtas och lämnas på speciella parkeringsplatser och debiteringen sker per timme. Det blir inte lika flexibelt som Drive Now, men billigare om du behöver bilen under en lite längre tid eller planerar att köra längre sträckor. De här poolerna är ett alternativ till att äga en egen bil, eller kanske för de hushåll som i dag har två bilar men skulle kunna klara sig med en.

Uträkning av kostnader för olika bilpooler (september 2016)


(klicka för att förstora)

För att få ett så stort utnyttjande som möjligt på sina bilar har bil­poolerna i allmänhet både privat­kunder och företagskunder. Bilpoolen.nu och Sunfleet har ett ganska komp­licerat system med olika abonnemang med olika stor fast och rörlig kostnad. Det gör att det blir svårt att jämföra deras erbjudanden rakt av. Vad som passar bäst beror till stor del på hur ofta du behöver bil och hur långt du tänker köra. 

 

 

Tänk på det här

  • Ta fram egna räkneexempel på hur du använder bil och jämför också med kostnaden för taxi och hyrbil. Fundera på situationer där du kan åka kollektivt och vad det i så fall kostar.
  • Titta noga på bilpoolens prismodell. Flera av poolerna har olika priser med bil olika stor fast och rörlig kostnad. Vissa av dem har också olika pris beroende på vilken tid på dygnet du vill använda bilen, eller om du kör på vardag eller helg.
  • Jämför bilpoolernas erbjudanden för dygnshyra eller hyra för längre tidsperioder om du har behov av bil under längre tid ibland.
  • Läs noga igenom bilpoolens regler för vad som händer om olyckan skulle vara framme och ­bilen blir skadad. Ibland är själv­risken på försäkringen hög och kan minskas med extra försäkring.
  • Fråga bilpoolen om de har ­siffror på tillgängligheten för sina bilar och vilken policy den har för att bygga ut kapaciteten om din närmaste poolplats blir väldigt populär.