Hoppa till innehållet

Beska villkor i sockerplantagen

Låga löner, hårda arbetsvillkor, ­barnarbete och dålig hälsovård. Det är bara några av de problem som finns inom sockerproduktionen i världen visar en ny rapport.

Publicerad

Den holländska organisationen Somo, som undersöker multinationella företags arbete med sociala frågor och hållbarhetsfrågor, har tillsammans med den afrikanska organisationen Malawi Carer under­sökt förhållandena på malawiska sockerplantager.

I sin rapport Bittersweet konstaterar Somo och Malawi Carer att missförhållanden är vanliga. Man konstaterar också att stora sockerbolag, utan att betala ersättning, har lagt beslag på mark som har brukats av bönder i decennier. Efter flera långvariga rättsprocesser har man nu enats om riktlinjer för böndernas rättigheter till marken.

Somo har via enkäter granskat hur livsmedelskedjor i Holland kontrollerar sina sockerleverantörer. Fyra av fem kedjor svarade på enkäten, Lidl skickade inte in svar. Tre ­butikskedjor hade allmänna rikt­linjer för hållbarhetsarbete, inget specifikt för socker. Endast en kedja, Plus, begärde att deras butiker bara skulle sälja socker från certifierade odlare. Enligt Somo är andelen certifierade sockerodlare låg jämfört med exempelvis kaffe-, te- och bananodlare.

Somo efterlyser större öppenhet kring sockerrörsproduktionen, så att man ska kunna granska odlarna och producenterna.