Hoppa till innehållet
Läs mer

Därför är löparskor flera hundra kronor billigare i England

Varför köpa löparskor i svenska butiker när man kan beställa likadana från England som är flera hundra kronor billigare? Så resonerar Henrik Wallerius och många med honom. Även svenska webbbutiker erbjuder billigare skor.

Publicerad

Vi springer som aldrig förr. Vår som sommar, höst som vinter. Det är en trend i tiden, och om någon frågar svarar vi oftast att vi gör det av hälsosamma och självterapeutiska skäl. Vi mår helt enkelt bra av det.

Hand i hand med detta nationella sundhetstecken anmäler vi oss också till olika motionslopp i ökad utsträckning, kvinnor inte minst. Dessutom shoppar vi sport- och idrottsrelaterade produkter i en aldrig tidigare skådad omfattning.

Ni vet – skor, kläder, pulsklockor, joggingvagnar, vätskebälten ... Listan på prylar som kan köpas för att avverka en runda i parken är som bekant mycket lång numera, och ingen blir direkt förvånad om man säger att branschen omsätter flera miljarder kronor – varje år.

Modet viktigt

Bara i fjol, 2012, när de flesta andra branscher inom detaljhandeln låg still eller till och med backade, kunde sportbranschen brösta sig med en omsättning som ökat med mer än hela nio procent.

– Det var det årets stora vinnare, konstaterar Andreas Svensson, konsult på Handelns utredningsinstitut, HUI.

Enligt honom är det den allmänna hälsotrenden, parat med ett alltmer växande utbud, som har påverkat efterfrågan och därigenom försäljningen. Även modet i sig tror han fyller en viktig roll.

– Absolut. Om man tränar i dag vill man ha schysta märkeskläder. Man tränar inte i slitna shorts längre, säger han.

Mycket dyrare här

Löparskor utgör ett särskilt kapitel. Det största. De är många till både antal och utseende, fyller hela butiksväggar och marknadsförs med diverse påståenden som man gärna vill tro på.

Men varför kan ett par skor kosta nästan dubbelt så mycket här i Sverige som i ett annat EU-land som England? Råd & Rön ställde den frågan i samband med en granskning för två år sedan, och svaren vi fick var flera.

Dels sades det att prisskillnaden berodde på att företagen har olika kostnader beroende på vilket land det verkar i (exempelvis momssatser och tullavgifter), dels fick vi höra att priset bestäms av ”konkurrenssituationen” och hur populärt ett specifikt varumärke är hos köparna.

Till syvende och sist utgår sportbutikerna bara från de priser som leverantörerna rekommenderar, och i Sverige råder ju fri prissättning. Butikerna får sätta vilka priser de vill.

tabell - klicka för att förstora

Sparat tusenlappar

Sedan dess har inte mycket hänt, visar det sig. Stora prisskillnader kvarstår. Branschen täljer guld, ja, men konsumenterna betalar ju ändå – varför skulle då butikerna sänka priset?!

– Visst finns det prisskillnader, säger Löplabbets vd Tom Kellheim. Men jag tycker ändå att det har planat ut; det är inte ett lika stort bekymmer längre. Och framåt hösten kommer nog vissa leverantörer att se över det här och jämna ut balansen lite grand i Europa.

Som konsument kan man alltså vänta, klaga eller bara finna sig i att skorna kostar som de gör. Eller så gör man som Henrik Wallerius. Kanske springer man inte fem långa pass i veckan som han gör. Eller köper tre par nya löparskor varje år som han också gör.

Det intressanta är inte heller vilka skomodeller som denne försvarsanställde stockholmare handlar, utan hur han handlar. Sedan flera år köper han nämligen sina skor på engelska webbplatser, och det har han sparat in åtskilliga tusenlappar på, berättar han. Senast, för fem månader sedan, beställde han två par skor för sammanlagt 170 pund, vilket motsvarar ungefär 1 650 kronor.

– I en svensk butik hade samma modeller kostat mig nästan det dubbla. Nu fick jag till och med en liten ryggsäck på köpet, säger han.

Sprider sig snabbt

Det var genom en kompis som Henrik Wallerius fick kännedom om att man kan handla skor på det här sättet. Nu känner han många andra som gör likadant. Vänner, bekanta, kollegor.

– Sådant här sprider sig snabbt, säger han. Även på prisjämförelsesajter, där man kan hitta många svenskspråkiga webbutiker, kan man fynda billigare skor.

Dem brukar Henrik Wallerius dock inte besöka.

– Nej, jag har inte medvetet jagat efter det billigaste priset, jag vet bara att det är billigare att handla från utlandet. Och om man beställer fler än ett par skor, vilket jag gör, är till och med frakten gratis.

Vad får du ut av all din löpning?

– En otrolig frihet. Det är avkopplande. Om man har det stressigt på jobbet eller liknande löser det många problem. Det är kul också. Och snart är det vår, då är det dags att beställa nya skor igen!