Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Låg energiförbrukning kräver rent kondensorfilter

I ett av våra tidigare test kunde vi konstatera att energisnålheten försvinner snabbt om man inte är nitisk med att rengöra kondensorfiltret.

De flesta medvetna om att det är viktigt att tömma luddfiltret. Likaså att kondensatortanken behöver tömmas om avrinningsslang saknas. 

Men hur är det med kondensorfiltret på de tumlare som har ett sådant? (Det finns ju inte på värmepumpstumlarna.) Längst ner på torktumlaren, bakom två luckor, gömmer sig detta filter. Det ska tas isär och tvättas i tvättmaskin med jämna mellanrum, och flänsarna ska sprayas med en liten sprayflaska.

– Att göra rent kondensorfiltret innebär mycket jobb. Det sitter dåligt till, och det är inte så enkelt, säger testchef Ronny Karlsson.

Men missar man att göra rent detta filter kan både energiförbrukningen och torktiden skena iväg. Råd & Rön testade tre olika maskiner, två utrustade med filter som signalerar när det behöver rengöras och en med självrengörande filter.

Vi torktumlade åtta gånger i varje maskin och mätte energiförbrukningen och torktiden efter varje cykel. Resultatet var tydligt – redan efter ett par torktumlingar drar maskinen mycket mer energi, och den arbetar långsammare.

De här försämringarna börjar långt innan torktumlaren indikerar att filtret måste göras rent. När en av de testade maskinerna äntligen signalerade om att filtret behövde göras rent hade energiförbrukningen redan hunnit öka med så mycket som 50 procent.

På de maskiner vi testade kunde man även fortsätta att torka efter det att maskinen signalerat om filterrengöring, vilket innebär att man kan fortsätta köra maskinen i detta energislösande och långsamma läge ett längre tag.

Resultatet av testet visar att om man inte rengör kondensorfiltret regelbundet, åtminstone efter var tredje eller fjärde tumling, går hela vitsen med att betala dyrt för energisnål tumlare snart förlorad.

tabell - klicka för att förstora