2012-05-14

Tryggt förvar i säkra skåp

Ett bra kassaskåp gör det svårare för tjuven att komma åt dina värdesaker. Men det är skillnad på skåp och skåp. Alla är inte så bra som de beskrivs.

Under sommarens ledighet ökar antalet inbrott, och därmed behovet av säker förvaring av värdesaker. Ett alternativ är att lägga dem i ett kassaskåp hemma. Kassa-, värde- och dokumentskåp kan man köpa i butiker som specialiserat sig på säkerhet men även hos stora detaljhandelskedjor som Clas Ohlson, Jula och Kjell & Company.

Enligt SSF, Stöldskyddsföreningen, ska man välja ett värdeskåp som är certifierat, vilket flera av skåpen som säljs i de större kedjorna inte är.

– Det råder en begreppsförvirring. De kallas för kassaskåp, vilket låter tryggt, men det finns inget som styrker att de står emot angrepp. En del har certifieringar som visar att de klarar brand, och det är bra om man har foton och dokument som man är rädd om. Men om man vill skydda värdesaker från stöld bör man ha ett skåp som kan stå emot detta, säger Håkan Hedlund på Stöldskyddsföreningen, som bland annat testar värde- och säkerhetsskåp.

Tre olika typer

Enligt de standarder som Stöldskyddsföreningen testar skåp efter finns det tre olika sorter: stöldskyddsskåp, säkerhetsskåp och värdeskåp. Stöldskyddsskåp ger det svagaste skyddet och värdeskåpen det starkaste.

Båda dessa typer är också uppdelade i undernivåer beroende på hur mycket skydd de ger. Säkerhetsskåpen är främst avsedda för förvaring av vapen.

– Alla skåp går att forcera med tillräckligt starka verktyg eller under en lång tid. De olika nivåerna visar hur tunga verktyg skåpen står emot och hur länge, säger Håkan Hedlund.

– Stöldskyddsskåpen är uppdelade i två nivåer, S1 och S2. De står emot angrepp med enkla verktyg under en begränsad tid. Värdeskåpen står emot angrepp under längre tid och är i sig indelade i 14 nivåer, eller grades som de kallas. Grade 0 är den lägsta nivån och grade XIII den högsta. Det här är en nivå av säkerhet som finns i tunga bankvalv och inget som privatpersoner behöver.

– En vanlig konsument behöver, beroende på vad man vill skydda, vanligtvis ett värdeskåp med en säkerhetsnivå runt grade III, säger Håkan Hedlund. Ett sådant värdeskåp klarar av att stå emot verktyg som skärbrännare, vinkelslipar och borrmaskiner under kortare perioder samt längre angrepp med enklare handverktyg. Håkan Hedlund rekommenderar att man köper skåp som är certifierade i Sverige.

– Tyvärr har vi dålig erfarenhet av andra certifierare. De har inte riktigt nått upp till den nivå som de utgett sig för att göra, säger han.

Utöver värdeskåp är det självklart också bra att man följer de vanliga råden för hur man undviker att få inbrott hemma.  

Text: Annika Berge

 

Kolla märkningen

Alla certifierade skåp ska vara märkta med standard, nivå av säkerhet samt vilken organisation som har certifierat skåpen.

I Sverige är det Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering, SBSC, och Det Norske Veritas, DNV, som certifierar.

 • Värdeskåp Standard: SS-EN 1143-1 Nivåer: Grade 0–XI
 • Säkerhetsskåp Standard: SS 3492 Nivåer: En
 • Stöldskyddsskåp Standard: SS EN 14450 Nivåer: S1 och S2

 

Vad säger försäkringen?

Det finns ingen generell regel om att värdefull egendom ska förvaras i värdeskåp för att försäkringen ska gälla.

Om man vet med sig att man har särskilt värdefulla objekt bör man kolla ordentligt med sitt försäkringsbolag så att de är rätt försäkrade. Det finns ofta möjlighet att specialförsäkra värdefulla föremål.

Vissa bolag kräver då att de ska förvaras i låst värdeskåp godkänt av Stöldskyddsföreningen för att försäkringen ska gälla.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

Kommentarer

skåp
Svensk Standard..
lb | 2013-09-11 | Anmäl
Rapportera

Kommentera

Kommentera gärna våra artiklar, men tänk på att Råd & Rön inte har möjlighet att ge personlig rådgivning. Vänligen vänd dig till din kommunala konsumentrådgivare.

Namn
E-post
Rubrik
Kontrollfråga för att stoppa spam:
vad blir 2+1? (Skriv svaret med bokstäver.)
Kommentar
Jag godkänner Råd & Röns regler för kommentarer
  Skicka
 

Våra guider

 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön vägleder dig hur du ska slippa betala för strumpor, rakhyvlar, kosttillskott eller annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
 • Så prutar du bäst

  Det går att pruta även i Sverige. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.
1 av 3
 

Risk för fel ris
ris

Vårt DNA-test avslöjar att det inte alltid är basmati i rispåsen.

 

Besprutat grönt te
grönt te

Flera teer lever inte upp till sitt nyttiga rykte. Snarare är de hälsofarliga.

 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt otrevliga kemikalier.