Hoppa till innehållet

Undvik fällorna när du hyr bil

Ska du hyra bil i sommar? Vi har läst hyresavtal och försäkringsvillkor och tipsar om vad du ska tänka på för att ha full koll.

Publicerad

Det ska vara bekvämt att hyra bil. Därför väljer vi gärna det uthyrningsställe som ligger närmast och bäst till. Men kolla igenom hyresvillkoren innan du bokar så att de motsvarar dina behov.

Om du till exempel vill ta med dig din hund eller katt på resan är det inte alla uthyrare som tillåter att de åker med i bilen. Det är inte heller säkert att körkortsaspiranten får övningsköra. De flesta uthyrare är överens om att du inte får bärga en annan bil eller ens ge starthjälp.

Är ni flera som ska köra bilen? Hos en del ­uthyrare får familjemedlemmar inom samma hushåll köra, men oftast måste extraförare vara inskrivna i ­hyreskontraktet. Samtliga förare måste då också vara med och visa upp sina körkort när bilen ska hämtas.

Hyrbilar är alltid grundförsäkrade. Men till skillnad från en vanlig bilförsäkring är självrisken för en hyrbil betydligt högre vid till exempel en krock eller en parkeringsskada. För att få ner självrisken kan du teckna en självriskreducering, som heter skadekostnadsreducering i biluthyrningsbranschen. Den brukar kosta strax under hundralappen per dag, men i många hyresavtal ingår den i priset.

Oavsett om du tecknar en skadekostnads­reducering eller inte, läs hyra bilförsäkringsvillkoren noga. Som med alla försäkringar finns det undantag och begränsningar. Det är inte säkert att självrisken täcker till exempel skador som har uppkommit vid stöldförsök, om du har lastat slarvigt eller tankat fel bränsle. Om bilen måste in på verkstad kan du, även om självrisken täcker skadan, också behöva betala för tiden som bilen inte går att hyra ut.

Läs också igenom vad du har för skyldigheter om du krockar eller får en parkeringsskada. Många ­uthyrare kräver att du kontaktar dem med en gång, eller det assistansbolag som finns i kontraktet. Kolla också om du ska fylla i någon blankett eller göra en polisanmälan.

Var noga med besiktningen när du hämtar och lämnar bilen. Vi som har hyrt bil några gånger vet att det kan gå fasligt fort. Men den här delen är viktig. Enligt Roger Ekdahl, generalsekreterare på bransch­organisationen Biluthyrarna Sverige, är just ­skador som har uppkommit under ­hyresperioden den vanligaste orsaken till att uthyraren och ­hyrestagaren blir oense.

– Var alltid med uthyraren vid besiktningen, både före och efter hyrestiden. Och se alltid till att det är någon som tar emot när du lämnar tillbaka den, säger han.

Lämna tillbaka bilen fulltankad. Om du inte har tankat får du betala bränslet, och uthyraren lägger dessutom på en tankningsavgift på upp till 30 procent av bränslekostnaden.

Du behöver inte lämna tillbaka bilen nystädad, men se till att den ser okej ut. Om uthyraren anser att bilen är mer smutsig och vanvårdad än vad som anses normalt, kan hen kräva dig på betalning för att återställa bilen i snyggt skick. 

 

Fotnot: Vi har tittat på hyresavtals- och försäkringsvillkor för vanliga personbilar som ska köras i Sverige. Om du tänker hyra bil till utlandssemestern, eller till exempel hyra en lyxbil, släpkärra eller husbil, kan andra villkor gälla.

 

Andra sätt att hyra bil

I dag vimlar det av alternativ till hyrbil:

  • Bilpooler som ­antingen organiseras av en förening eller av ett privat företag.
  • Samåknings­tjänster, där förare och en eller flera passagerare kopplas ihop för delade bilresor.
  • Förmedlingstjänster där privatpersoner hyr ut sin bil.