Hoppa till innehållet

Märkning drabbar allergiker

Allt fler företag försiktighetsmärker sina produkter med ”kan innehålla spår av”. Det gör det svårare för allergiker att handla. – Man kan inte experimentera, det kan ju gälla livet, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Publicerad

Allergikern Björn Stenfors i matvarubutiken.

En dag före jul blev allergikern Björn Stenfors förbannad. Han ville köpa pepparkakor, men den sort han brukade välja hade plötsligt fått märkningen ”kan innehålla spår av mandel". Det gjorde att han fick klara sig utan pepparkakor.

– Jag har inga statistiska belägg för hur många produkter som innehåller ”spår av” nötter, mandlar, soja och annat som jag är allergisk mot. Men min uppfattning är att antalet varor med den här försiktighetsmärkningen har ökat de senaste åren, säger Björn Stenfors.

Han är allergisk mot en rad födoämnen, bland annat baljväxter (dit jordnötter räknas), nötter, mandlar, skaldjur och tillsatserna E410–E414, som är olika stabiliserings- och förtjockningsmedel.

E-nummer

En guide till vilka tillsatser som gömmer sig bakom vilka E-nummer hittar du på livsmedelsverkets hemsida, www.slv.se

– Min allergi är kraftig, och jag har flera gånger fått åka in till sjukhus när jag har fått en allergichock med andningssvårigheter. Då måste jag få sprutor, syrgas och ligga kvar för observation.

Vi går med Björn Stenfors in en livsmedelsbutik där han ofta handlar, Coop i Stockholmsförorten Gubbängen. Han känner väl till björn stenforsvarorna, eftersom han läser noggrant på varje förpackning innan han köper något. Men ibland dyker det upp överraskningar. I brödhyllan hittar Björn en baguette som ”kan innehålla spår av hasselnötter och sesamfrön”. Bland färdigrätterna står en potatis- och purjolökssoppa där det ”kan finnas spår av mandel”.

– Det är ju otroligt, suckar Björn Stenfors. Hur ska man kunna gissa att det kan vara mandelbitar i en sådan soppa?

Maritha Sedvallson, förbundsordförande i ­Astma- och Allergiförbundet, har inte hört talas om just dessa ­produkter, men hon blir upprörd när hon får höra om dem.maritha sedvallson

– Det är ju fullständigt ologiskt att en baguette och en soppa skulle innehålla nötter eller mandel. Men är de märkta så innebär det givetvis en risk – som allergiker vågar du inte köpa de här produkterna, säger hon.

– Det förvånar mig att producenterna inte ­tänker sig för. Ju fler sådana här märkningar de sätter på, desto färre produkter blir det som ­allergiker kan köpa.

Maritha Sedvallson håller med Björn Stenfors om att det verkar ha blivit fler produkter som är försiktighetsmärkta.

– Det har ju blivit väldigt populärt med olika typer av nötter som mellanmål och snacks, och därmed förekommer nötter i produktionen hos många olika tillverkare.

Hon påpekar att ”spår av”-märkningen egent­ligen inte säger något alls:

– Det finns ju inga absoluta gränsvärden för märkningen. Innebär det att produkter med nötter i tillverkas i samma maskin, finns det nötter i samma lokal eller i personalens fickor? säger hon.

Det finns de som är allergiska som kan tåla att äta en eller annan nöt, medan andra inte ens tål doften. Och problemet är att man inte kan chansa.

Vad är allergener?

En allergen är ett ämne, ofta ett protein, som hos vissa personer orsakar allergiska reaktioner. Immunförsvaret reagerar genom att orsaka till exempel snuva, rinnande ögon, eksem, andnöd eller astma. I riktigt allvarliga fall kan personen få en anafylaktisk chock, som kan leda till döden.

Varför vissa personer är allergiska är ännu inte helt klart. Cirka 40 procent av Sveriges befolkning har någon allergi eller överkänslighet. En del allergier hos barn kan växa bort, till exempel allergi mot mjölk och ägg.

Läs mer om matallergi på Astma och Allergiförbundet

Men det är inte bara livsmedel som innehåller allergener. Björn Stenfors köpte en babyolja att blanda i badvattnet, eftersom han har torr hud. Men strax började det klia över hela kroppen. Han upptäckte då att det på förpackningen stod Prunus armeniaca, kernel oil, vilket visade sig vara aprikoskärnmjöl, som han är överkänslig mot. Mandelallergiker måste undvika det eftersom kärnorna är nära besläktade med mandel.

– En annan ingrediens som har börjat dyka upp i både hudkrämer och livsmedel är sheaolja. Att shea är en nöt kanske många inte vet, och de vet inte hur de reagerar på den, säger Björn Stenfors.

Den flytande tvålen Lactacyd har Astma- och Allergiförbundets märke, men innehåller ändå jordnötsolja. Oljan ska vara så raffinerad att den inte ska orsaka reaktioner hos allergiker, men Maritha Sedvallson erkänner att man aldrig kan vara hundraprocentigt säker.

– Trots noggrannhet vid tillverkningen kan det finnas personer som kan reagera på tvålen, säger hon. 

Text: Ingrid Jacobsson

Foto: Sara Ringström

Märkning av livsmedel

Livsmedel måste märkas om de innehåller en ingrediens som kan ge allergi- eller överkänslighetsreaktioner. Det finns 14 ingredienser som har särskilda eu-märkningmärkningskrav, bland annat jordnötter, sojabönor, nötter, mandlar, sesamfrön, spannmål och ägg. Även produkter som framställs av någon av dessa ingredienser, till exempel sojalecitin, måste märkas. Reglerna är gemensamma för hela EU.

All förpackad mat som säljs i butik måste följa märkningsreglerna. Men även restauranger, konditorier och bagerier ska kunna uppge om maträtten, bakelsen eller bullen innehåller någon av ingredienserna, antingen muntligt eller på särskilda skyltar.

Däremot finns ingen lagstiftning för märkningen ”kan innehålla spår av”, och det finns alltså inga gränsvärden för hur mycket av en allergen som kan finnas i nötallergilivsmedlet. Men finns det spår av nötter måste varje nötsort anges separat. Livsmedelsverket, handeln och livsmedelsbranschen har dock enats om gemensamma svenska riktlinjer. I riktlinjerna sägs bland annat att "spår av"-märkningen aldrig får användas som en ursäkt för dåliga kontrollrutiner och bristande hygienhantering.