Hoppa till innehållet
Läs mer

Spara tusenlappar med rätt kort

Välj rätt kort för dina köp. Om du handlar mycket mat, reser ofta eller kör mycket bil kan du spara en bra slant på att välja rätt kort.

Publicerad

Många av oss använder slentrianmässigt det kort vi fått oss tilldelat av banken både till att betala och ta ut kontanter med, här hemma och utomlands. Och för de flesta av oss spelar det inte någon större roll.

Men så fort du har en mer speciell konsumtion kan du spara åtskilligt på att välja rätt kort, ett kort mer skräddarsytt för dig.

Råd & Rön har räknat på tre typfamiljer och vad de sparar genom att konsekvent använda en rad olika kort. Vi har valt sju olika kort som exempel. Vi har då utgått från ett räntefritt beteende, där du inte köper något på kredit men ändå valt att ha med både bankkort, där pengarna dras från kontot direkt, och betalkort, där man betalar mot faktura i slutet av månaden och du får en räntefri kredit.

Det är lite som att jämföra äpplen och päron, men vi vill visa på skillnaderna i avgifter mellan de här typerna av kort. Värdet av rabatter och återbäring är en annan sak man lätt glömmer.

Om du har en stor familj och köper mycket mat, barnkläder och sportprylar tjänar du åtskilligt på ett kort där återbäringen stiger i takt med konsumtionen.

Råd & Röns typfamilj med tre barn sparar 9 000 kronor per år genom att genomgående handla på Coop och använda Coop MedMera Visa i stället för Nordea Mastercard Silver, som är ett betalkort. Ett annat kort som kommer väl ut vid hög konsumtion är OKQ8 Visa betalkort där du även får 1 procent återbäring på allt du handlar utanför OK.

Vårt typexempel med ett pensionärspar som reser mycket sparar drygt 4 000 kronor per år genom att välja Ica Mastercard i stället för Agrol Mastercard. Ica-kortet har inga valutaväxlingspåslag och är fördelaktigt om du reser mycket. Ica-kortet ger också rabatter vid konsumtion och har inga avgifter vid kontantuttag.

Saknar reseförsäkring

Coop-kortet är också fördelaktigt för resenären. Men en viktig invändning är att Coop-kortet är enda kortet i vårt urval som saknar reseförsäkring. Du får se till att ha ordentligt reseskydd i din hemförsäkring.

GE Moneybank Mastercard har inte heller valutaväxlingspåslag och kan tyckas bra för flitiga resenärer. GE Moneybank gör i sin marknadsföring stort nummer av att det är ett ”kort utan avgifter”. Kalla det vad du vill: Gör du kontantuttag med kortet står det dig ändå dyrt eftersom låneränta tas ut från dagen för uttaget till månadens slut eller när betalning ska ske. GE Moneybanks kort är bra att betala med på resa, förutsatt att du också har ett annat kort med dig för att ta ut kontanter.

För den flitige bilisten

Vår typfamilj som kör mycket bil gör även de klokast i att välja Coop MedMera Visa om de betalar med ett kort. De sparar drygt 5 500 kronor jämfört med att betala med sämsta kortet Nordea Mastercard Silver.

Lite förvånande kanske att Coop Med- Mera Visa slår de två korten med bensinrabatter i vårt urval, Agrol och OKQ8 Visa. Särskilt OKQ8 Visa profilerar sig hårt som kortet för bilisten. Men trots mycket bilkörning överstiger ändå kontot för mat- och dagligvaror vida bensinkontot även för denna familj och de kommer upp i högsta återbäringsnivån liksom typfamiljen Axelsson. Därmed blir Coop-kortet med sina rabatter förmånligare.

Agrol Mastercard kan verka fiffigt att välja för bilister men är i första hand avsett för jordbrukare. För att du ska ha någon större glädje av deras rabatter måste du komma upp i ett mycket högt miltal med bilen per år.

Bäst med kortmix

– Det finns inget kort som är bäst för allt; det visar ju den här jämförelsen. Det gäller att analysera sitt eget kortbeteende, hur man betalar och vad man köper mycket av, säger Fredrik Nordquist, jurist vid Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Det bästa är en kortmix om du vill komma undan billigt. Men ha inte fler kort än att du kan hantera dem.

Det är ju en säkerhetsfråga. Om du blir av med plånboken är det jobbigt att hålla reda på fler än tre, fyra kort när du ska spärra dem.

Bästa kortet för dig

Räkna på vilket kort som passar just dig. Om du har internetbank tar du enkelt ut dina större utgifter för ett år.

Hur mycket har du handlat för med kortet? Räkna ihop hur mycket dagligvaror du köpt i större kedja, hur mycket bensin, kläder och så vidare. Om du reser mycket kan du räkna ut vad du betalat i utländsk valuta. Om du gör kontantuttag, hur många har du gjort under året? Räkna sedan på avgifterna du har betalat för ditt kort: årsavgift, aviavgift, valutaväxlingspåslag, uttagsavgift eller respektive korts webbplats.

Räkna också med vad du sparat i eventuell återbäring eller rabatt på kortet. Lägg in i tabell och jämför med andra kort.

 

Här är tabellerna med våra beräkningar

Här är detaljerad information om korten i vår granskning

 

Korten i vår granskning

  • Agrol Mastercard, betalkort
  • Coop MedMera Visa, betalkort
  • GE Moneybank Mastercard, betalkort
  • Ica Mastercard, bankkort
  • Nordea Mastercard Silver, betalkort
  • OK Q8, Visa, bankkort
  • Swedbank Visa, bankkort

Vi valde två av bankernas kort, två från dagligvarukedjor, två med rabatter på bensin och ett kort ”utan avgifter”. Vi har med både bankkort och betalkort, där du får räntefri kredit. Orättvis jämförelse kan tyckas, men vi vill visa på skillnaderna i kostnader för de här typerna av kort.

TEXT CRISTINA FARM