Hoppa till innehållet
Lev miljövänligt Mobiler, smarta klockor & surfplattor

Surfplattornas oskyldiga offer

Surfplattorna sjunker i pris för oss som köper dem, men de som tillverkar dem betalar med sina liv. Arbetarna drabbas av cancer eftersom de inte skyddas från de starka kemikalier som används, och tillverkarna vill inte ta ansvar.

Publicerad

Yumi Hwang blev bara 21 år gammal. Hon dog i baksätet av sina föräldrars bil, på väg till sjukhuset för behandling av den leukemi hon drabbats av. Innan hon dog grät hon över att hon frös, och när Yumis mamma vände sig om för att trösta sin dotter, upptäckte hon att Yumi inte längre andades.

– Hennes mamma stängde Yumis ögon, jag la en filt över min dotter och sedan vände vi tillbaka hem, säger Yumis pappa.

Yumi Hwangs pappa och mammaTvå år tidigare hade Yumi Hwang fått det hon tyckte var drömjobbet, att rengöra mikrochips i en Samsungfabrik. Men mycket tyder på att det var jobbet som var orsaken till hennes tidiga bortgång. Yumi arbetade i ”rengöringsrummet” där surfplattors och smarta telefoners DRAM-chips, dynamic random-access memory chip, badas i kemikalier för att de ska hållas kliniskt rena.

Mer än 90 olika kemikalier används i badet, några av dem cancerframkallande som bensen, trikloreten och etenoxid. Arbetarna bar skyddsdräkter för att hålla mikrochipsen rena från damm – men det skyddade inte arbetarna från de farliga kemikalier, ångor och joniserad strålning som de utsattes för.

Yumi Hwang är inte den enda som har drabbats av cancer. En av hennes kollegor, Seong-ok Lee, säger att hon aldrig fick någon information om hur hon skulle skydda sig från de farliga kemikalierna.

– Ingen berättade för mig om vilka kemikalier vi jobbade med, eller att arbetet kunde vara farligt. Vi fick bara information om produktionsprocessen, aldrig något om hälsa och säkerhet. När Seong-ok Lee upptäckte att hon var gravid sa hon upp sig.

– Det var allmänt känt att man inte ska arbeta i halvledarindustrin ifall man är gravid, eftersom det är en stor risk för missfall eller att bebisen föds med missbildningar, säger hon.

Tyvärr räckte det inte för att också skydda henne – år 2011 fick hon reda på att hon led av sköldkörtelscancer. Hon är övertygad om att det var jobbet som orsakade cancern.

Seong-ok Lee– När jag fick reda på vilka kemikalier jag utsattes för, och vilka halter av strålning min kropp utsattes för, var jag säker. Men när jag frågade min doktor sa han att det kunde vara relaterat men att det är svårt att hitta dokumentation som styrker det, säger Seong-ok Lee.

Leukemi har ökat i Sydkorea

De senaste åren har antalet fall av leukemi ökat i Sydkorea. Sedan mars 2013 har 243 arbetare inom elektronikindustrin drabbats av olika former av cancer och andra sjukdomar. Majoriteten, 193 personer, arbetade vid Samsung.

Enligt Samsung innehåller kemikalierna inte cancerframkallande ämnen, och dödsfallen är inte relaterade till de drabbades jobb vid halvledarfabrikerna. Men eftersom Samsung inte berättar vad kemikaliebaden verkligen innehåller går det inte att veta säkert.

Forskningen visar olika resultat – en studie som Samsung finansierat visar ingen koppling mellan arbete i IT-industrin och cancer, medan en annan, mer oberoende, studie visar ökad risk för non-Hodgkins lymfom, leukemi, hjärntumörer och bröstcancer.

Innan jobben outsourcades till låglöneländer var cancerkluster i IT-industrin ett välkänt faktum i Europa och USA. I Kalifornien drabbades tolv IBM-anställda av cancer, och i Skottland visade en studie att personer i halvledarindustrin riskerar att drabbas av cancer i större utsträckning än andra.

När jobben flyttade till Asien följde även risken för cancer med. Mikrochipsen som görs vid Samsungs fabriker finns inte bara i Samsungs egna surfplattor – Samsung levererar mikrochips till alla de stora surfplatte- och telefontillverkarna, inklusive Apple.

Cancerfallen är inte heller den enda skandalen som drabbat industrin. I november 2012 avslöjades det att gruvdrift av tenn i Bangka, Indonesien, förstörde tropisk skog, korallrev och lokalbefolkningens levebröd. Tenn från Bangkagruvan har bland annat återfunnits i produkter från Apple.

En taiwanesisk leverantör för Apple, HP, Asus och Dell har haft så dåliga arbetsförhållanden att arbetare svimmat på grund av höga temperaturer och hög luftfuktighet. Omkring 150 kinesiska arbetare vid Foxconn har hotat att begå självmord, och många har även gjort det. Foxconn levererar bland annat till Apple, Sony och HP.

Värst drabbade verkar migrantarbetare vara. En undersökning som gjorts av en grupp kontrollanter avslöjade att nära en av tre migrantarbetare i Malaysias elektronikindustri arbetar under tvång, eftersom deras pass tagits ifrån dem, och de tvingas arbeta för att betala tillbaka höga rekryteringskostnader.

Trots den ekonomiska krisen säljer surfplattor fortfarande bra. Tillverkarna investerar både i ny teknologi för mer tilltalande och exklusiva produkter och för att ta fram billigare modeller för att ytterligare öka försäljningen.

 

För att skära i kostnaderna har tillverkarna outsourcat antingen hela eller delar av tillverkningen till lågkostnadsländer i Asien, Latinamerika och Östeuropa. Mer än hälften av alla surfplattor tillverkas i Kina, och de levererar till i stort sett alla surfplattemärken.

Samsung har fortfarande en stor produktion i Sydkorea men har outsourcat delar av produktionen av de billigare produkterna till länder med lägre löner.

Brist på arbetskraft

Ändå rapporteras vissa glädjande nyheter – brist på arbetskraft i bland annat Kina har gett arbetarna bättre möjligheter att förhandla, och yngre ställer också andra krav än tidigare generationer. Lönerna har även höjts i vissa länder, även om arbetstiden fortsätter att vara lång.

Samsung har efter Yumi Hwangs död bett om ursäkt till de drabbade och har lovat att kompensera dem. Men bara i de tre fall, ett av dem är Yumi Hwang, har företaget accepterat att cancern orsakats av arbetsmiljön.

Samsung har avböjt att kommentera uppgifterna i artikeln men har gjort ett uttalande om att företaget har satsat 88 miljoner dollar under 2011 på att förbättra säkerheten i fabrikerna. 

Text: Louise Voller, DanWatch

Bearbetning: Annika Berge

Foto: Uffe Weng, DanWatch