Hoppa till innehållet
Läs mer

8 tips för tvättstugan

Råd & Rön har skrivit om tvättmaskiner och tvättmedel i över 50 år och vi har lärt oss vad som fungerar och vad som inte gör det. Dessutom kan vi syna en del tvättmyter. Här är våra bästa tips för hur du tvättar för bästa resultat och med minst miljöpåverkan.

Publicerad

 

 

1. Väg tvätten

Många tror att de lägger i mer tvätt än de gör. Moderna tvättmaskiner kan ta upp till åtta–tio kilo tvätt. Råd & Rön testar alltid enligt tvättmaskinens instruktioner, och fyller den till maxgränsen. Men att fylla en tvättmaskin med så mycket tvätt är knappast något som en vanlig konsument gör.

2. Använd inte för mycket tvättmedel

Slänger du i lite extra tvättmedel ”för säkerhets skull”? Den extra skvätten gör ingen nytta, utan är bara dåligt för miljö och plånbok. Dessutom är risken att allt tvättmedel inte sköljs ut, eftersom vattenmängden är snålt tilltagen och bara beräknad för att kunna skölja ut den mängd tvättmedel som rekommenderas. Kolla upp vilken mängd tvättmedel som rekommenderas för det vatten du har, och hur smutsig din tvätt är, och använd ett mått så att du kan mäta exakt.

3. Använd rätt tvättmedel

För att få bort alla fläckar utan att förstöra kläderna behöver du tre olika sorters tvättmedel: Vittvättmedel, kulörtvättmedel och fintvättmedel. Vita tyger grånar av kulörtvättmedel, medan vittvättmedel innehåller blekmedel och därför inte ska användas på färgade kläder. Enzymerna som finns i vanligt tvättmedel, och som hjälper till att lösa upp fläckar, bryter ner fibrerna i silke och ylle och du bör därför använda fintvättmedel för dessa textilier. Fläckborttagare kan du skippa – våra tester visar att de inte fungerar särskilt bra.

4. Omväxling förnöjer

Byt gärna tvättmedel mellan varven. Olika tvättmedel är bra för olika fläckar, så det kan löna sig att byta tvättmedel då och då. Flytande tvättmedel kan vara bra om du har hårt vatten.

5. Var försiktig med sköljmedlet

Tillverkare av träningskläder och frottéhanddukar rekommenderar att man inte använder sköljmedel på deras produkter.

Sköljmedel på funktionsplagg täpper igen porerna som gör att plaggen andas, och sköljmedel på frottéhanddukar försämrar uppsugningsförmågan. Sköljmedel behövs egentligen bara om man vill göra syntetplagg mindre statiska.

6. Tvätta i rätt temperatur

Genom att tvätta på lägre temperatur sparar du både pengar och miljö. Men blir det rent? Ja, ofta går det bra att tvätta på en lägre temperatur. Huruvida fläcken går bort eller inte beror lite på vad den består av. Blekbara fläckar som rödvin och te går bort lika bra (eller lika dåligt) i lägre tempera turer. Vissa fläckar som tas bort av enzymer, som till exempel choklad, går också bort, medan blod, mjölk och bläck går bort bättre i varmare vatten. Även fettfläckar går bort lättare i varmt vatten.

Lakan, handdukar, underkläder och strumpor bör tvättas i 60 grader. Kolla alltid plaggets tvättråd före tvätt.

7. Skippa förtvätten

Dagens tvättmaskiner värmer upp vattnet under lång tid och eftersom tvätten ligger i vattnet under tiden det värms upp blir den ordentligt blötlagd även utan förtvätt. Den behövs bara om kläderna är riktigt hårt smutsade.

8. Tvätta inte för ofta

I en studie där man undersökte folks tvättkorgar visade det sig att endast sju procent av innehållet var riktigt smutsigt, om man med smutsigt menar att det var fläckigt eller luktade illa. Ta bort synliga fläckar lokalt och vädra kläderna i stället för att tvätta. Ull behöver till exempel sällan tvättas – smutsen stannar på ytan av fibrerna, och hänger man ut ett ullplagg lösgörs smutspartiklar av luftens syre och plagget känns fräscht igen.

Text: Annika Berge

Foto: Shutterstock