Hoppa till innehållet
Förbättra vardagen El & belysning

Bra ljus på äldre dar

Vi lever allt längre, och med stigande ålder får många synproblem. Då blir belysningen extra viktig. Bländfritt ljus och kontraster mellan ljust och mörkt behövs.

Publicerad

När vi blir äldre behöver vi mycket ljus, men inte sådant som bländar. Det berättar Christin Hult, synpedagog på Synenheten vid Region Skåne. Bra ljus är dock inte detsamma som mycket ljus överallt.

En god ljusmiljö skapas med en helhetssyn där färgen på väggar, tak, golv, möbler, gardiner och mattor har lika stor betydelse som valet av lampor.

 - Självklart ska vi släppa in dagsljuset men också kunna avskärma det när solen lyser och undvika att sitta i motljus.

Byt duk

25 procent av svenskarna i alla åldrar använder glasögon för olika typer av synnedsättningar. Sjukdomar som påverkar synen är vanligast hos äldre: Bland 75 åringar och äldre har 70 procent grå starr, 400 000 personer beräknas ha glaukom (grön starr), de flesta över 50 år. Åldersförändringar i gula fläcken drabbar minst 30 procent av alla över 70 år och är den vanligaste orsaken till bestående synnedsättning.

- Men tyvärr tas det sällan hänsyn till synproblem och bländningskänslighet när vi inreder, antingen det gäller i hemmen eller offentliga miljöer, säger Christin Hult.  

I sitt arbete på Synenheten Vuxna i Lund möter Christin Hult många äldre som behöver råd om belysning. Hon berättar om en kvinna som klagade över att hon inte ens såg att äta. När Christin besökte kvinnan, som bodde i ett gammalt hus, fann hon mörka ekmöbler vid matplatsen, en matta mönstrad i mörka färger och på bordet en mörkblå duk. I taket, högt upp, hängde en kristallkrona.

– Undra på att hon inte såg något, säger Christin Hult. Att ordna bättre belysning var svårt när bordet stod mitt i rummet och det fanns få eluttag, men jag kunde åtminstone tipsa henne om att lägga på en vit duk. Bara det gjorde stor skillnad!

Andra enkla åtgärder kan vara att lägga ett ljust tyg över en mörk soffa och byta till ljusa gardiner. En balans mellan lampor och ljusa och mörka ytor skapar kontraster som ger orienteringspunkter, vilket underlättar. I en helt vit miljö uppstår bländning, och i en svart miljö upplever sig många nästan blinda. 

Reflexer bländar

Butiker och gallerior med blanka golv och många spotlights är exempel på dåliga ljusmiljöer. Spotlight-ljus ger skarpa reflexer som också bländar en person med nedsatt syn.

– Det finns många butiker som jag undviker, säger Christin Hult, som själv är född med glaukom. Det är säkert tjusigt med det blanka och mörka, men det fungerar inte för oss synsvaga och ljuskänsliga. 

– Jag har till och med sett så kallade 55+boenden där köken inretts med svarta blanka arbetsbänkar, blankt, ofta mörkt, kakel på väggarna plus spotlights. En helt hopplös inredning.

Det finns dock kommunala bostadsanpassningsbidrag som personer med funktionshinder kan söka för att förbättra belysningen i exempelvis kök och badrum. Synpedagoger gör hembesök för att bedöma behovet, kommunen beslutar sedan om bidraget.

I stället för allt det blanka kan man sätta upp matt, ljust kakel, ha matta ytor på arbetsbänkar och golv samt lysrör som ger ett jämnt ljus istället för spotlights.  

När vi möblerar våra hem är det bra att undvika alltför många mörka och mönstrade ytor. Allmänljuset får gärna bestå av uppåtriktade lampor som ger ett indirekt ljus som inte bländar och är mer vilsamt för ögonen.