Hoppa till innehållet
Skönare fritid Trädgård & odling

10 tips till en perfekt gräsmatta

Jord, frön, vatten och gödning. Det är de fyra komponenter som behövs för en fin gräsmatta. Plus tid. Det finns ingen quick fix till den perfekta gräsmattan.

Publicerad
Uppdaterad

fötter i frodigt gräs

Du kan anlägga en gräsmatta när som helst under vår till höst. Det bästa, om du ska så själv, är att göra det när jorden är varm i juni–juli (beroende på var i Sverige du bor). Du kan också så på hösten och låta gräset vila under vintern. Men vid sen sådd måste gräset ha hunnit etablera sig innan frosten kommer, så vänta inte alltför länge inpå hösten.

Förbered underlaget

Jordlagret ska vara 15–20 centimeter. Gräv eller kör med jordfräs, ta bort stenar och ogräs. När du har bearbetat jorden ska du kratta ordentligt, platta till jorden, kratta och platta till igen. Bästa sättet att få ett jämnt, bra underlag där grässtråna kan etablera sig är faktiskt att trampa till hela ytan. Bjud in släkt och vänner, ta på rejäla skor och gå med myrsteg tätt över den blivande gräsytan – först i en riktning, sedan tvärs över. Du kan förstås använda en vält också, helst en gallervält. Det viktiga är att ytan blir jämn.

Rätt jord

Gräs trivs bäst på sandig jord. Har du lerjord hemma är det därför bra att blanda ner sand.

Göd fröet

Strö ut gödningsmedel, speciellt avpassat för att användas före sådd. Mylla ner det med en kratta till 2,5 centimeters djup.

Välj rätt frö

Köp gräsfrön av god kvalitet och en blandning som är anpassad till den plats där du ska ha gräsmattan, vid din villa eller ditt fritidshus. Kolla datummärkningen på förpackningen. De flesta frön håller ett år, men ju färskare desto bättre.

Olika sorters gräsfrön gror olika snabbt. Snabbast gror rajgräs. Det växer dock också fort och måste klippas ofta.

Så smart

Skaka förpackningen noga innan du sår så att fröna blandas. Det ingår ju alltid tre–fyra sorters frön av olika storlek i en blandning, och de kan skikta sig, vilket gör att gräsmattan får ett ojämnt utseende om du sår utan att blanda dem. Dela gärna upp ytan i jämnstora delar med snören; då håller du lättare koll på var du sått. Kratta hela ytan först, så sedan fröna, helst för hand, och sprid dem jämnt, cirka 25–50 gram per kvadratmeter. Mylla ner fröna till cirka 2,5 centimeters djup. Platta till med en kratta efteråt.

Vattna

Vattna regelbundet. Låt inte jorden torka ut. Men kör inte på med hårt tryck i vattenslangen; då spolar du bort fröna. Vattning är viktigt under de två första månaderna, sedan har grässtråna förhoppningsvis etablerat sig så bra att de kan tåla en kort torrperiod.

Låt gräset växa

Gå inte på gräset förrän det vuxit upp ordentligt. Det kan ta flera veckor.

Gödsla

Gödsla första gången efter cirka sex veckor. Om du sått på våren eller sommaren kan du hinna gödsla en gång till före vintern. Välj ett gödningsmedel som är anpassat för ändamålet. Vill du höstgödsla före vintern kan du göra det, men vår- och sommargödslingen är viktigast.

Klipp lagom

Klipp gräset när det nått drygt 5 centimeters höjd. Det är valfritt om du vill låta gräsklippet ligga kvar som kvävegödsel eller ta bort det. På äldre gräsmattor, och om gräset hunnit bli långt, kanske du väljer att kratta bort det och lägga i komposten i stället för att det ligger kvar strängar med gräs.

Alternativ på rulle

Om du rullar ut en färdig gräsmatta ska du förbereda jorden lika noggrant, och dessutom vattna extra rikligt. Du ska också låta bli att gå på gräset under de första veckorna. Även för gräsmatta på rulle gäller att det är bäst att lägga ut den när jorden är riktigt varm. Lägg ut bitarna löst, sträck dem inte för att få dem att passa på din jordyta. Då blir det lätt glipor i gräsmattan. Fyll på med fin jord/ sandblandning i skarvarna. Nästa år är det dags att se över gräsmattan, gödsla på våren, vertikalskära den för att ge luft åt rötterna och hoppas på att inte mossan krupit in på mattan under vintern. Men har du gjort ett bra grundarbete kan du förhoppningsvis njuta av en grön, fin, slitstark och ogräsfri gräsmatta!