Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Slagborrmaskiner - bäst i test

 

Vi har testat  25 slagborrmaskiner med strömsladd. Maskinerna kostar från några hundralappar och upp till några tusenlappar. Det är stor skillnad i kraft och kvalitet mellan maskinerna. Flera av de billigare saknar kraft, men ett högt pris garanterar inte heller att maskinen klarar jobbet.

Detta ingår i köpet

När du köper det här testet får du även tillgång till våra tester av borrskruvdragare, sticksågarslipmaskinercirkelsågar och motorsågar.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 135 och ange koden 85336
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris
AEG SB 22-2E 1286 - 2095 kr
AEG SB2E 1100 RV 1999 - 2430 kr
AEG SB2E 850R 1499 - 1699 kr
Black & Decker KR 911 1050 - 1050 kr
Bosch PSB 1000-2 RCE 1320 - 2430 kr
Bosch PSB 500 RE 377 - 1231 kr
Bosch PSB 530 RE 475 - 625 kr
Bosch PSB 850-2 RA 1196 - 1757 kr
Dewalt D21721 1431 - 1756 kr
Einhell RT-ID 75 489 - 699 kr
Einhell TH-ID 720/1 E 599 - 599 kr
Hitachi DM20V 1730 - 2294 kr
Makita HP2071 1706 - 2366 kr
Metabo SBE 1000 1634 - 3212 kr
Metabo SBE 1100 Plus 2195 - 3101 kr
Metabo SBE 1300 2370 - 3629 kr
Metabo SBE 710 1375 - 1999 kr
Metabo SBE 760 1484 - 1484 kr
Ryobi RPD 800 845 - 1002 kr
Ryobi RPD 800 845 - 1002 kr
Ryobi RPD1010 925 - 1196 kr
Ryobi RPD1010 925 - 1196 kr
Ryobi RPD1200 1274 - 1279 kr
Ryobi RPD680 771 - 799 kr
Skil EnergyLine 6110 449 - 507 kr

Utdrag ur testartikeln

Vi har testat 25 slagborrmaskiner med strömsladd. Maskinerna kostar från några hundralappar och upp till några tusenlappar. För att testa hållbarheten har de fått borra och skruva om vartannat i 1660 cykler, motsvarande 33 timmars normal användning. Därefter packade vi upp nya exemplar av samma modeller och lät dem borra i slagborrningsläge i motsvarande fyra och en halv timmar.

Tuffa test och bara 15 av de 25 modellerna klarade av båda deltesterna utan att gå sönder. Slagborrtestet är det som är tuffast för maskinerna att klara, undantaget är ...  som inte klarar den vanliga borrningen och skruvningen men överlever slagborrtestet. Minst hållbar är ... som bara överlever motsvarande drygt 8 minuters slagborrande innan chucken går sönder. ...modellen är dessutom en av testens dyrare.

Bäst i test är ... och ... som båda får .. i samlat betyg. .. maskin ligger dock något högre i pris än maskinen från ... .

På en del slagborrar kan det främre handtaget tas bort. Gör inte det, utan använd båda handtagen när du jobbar. Två handtag fördelar kraften och minskar risken för skador om borren och chucken skulle fastna.

Slagborrarna går igenom i stort sett samma testprogram som borrskruvdragarna i vårt test. Men det går inte att jämföra tabellbetygen mellan de två grupperna. En slagborrs huvudfunktion är just slagborrning och den är mer kraftfull. Därför bedöms slagborrarna hårdare i slagborrmomenten än borrskruvdragarna. Så trots att flera av slagborrarna i testet fick underkänt i de momenten är de generellt sett ändå bättre på att slagborra än vad borrskruvdragarna är.

Även slagborrarna kan användas som skruvdragare, nackdelen är att de är betydligt otympligare att använda än en sladdlös borrskruvdragare. Men vill du skruva i riktigt stora träskruvar eller skruva genom metall kommer dock slagborrarnas extra kraft väl till pass. Vi lät slagborrarna skruva i 8x80 millimeters träskruvar.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!

 

 

Relaterat innehåll

Test - Borrskruvdragare

Två-i-ett-maskin

Två-i-ett-maskin

En batteridriven borrskruvdragare kan vara hemmafixarens bästa vän. Men se upp med kedjornas egna märken.

Test - Slipmaskiner

Fixar finliret

Fixar finliret

Läs vilka maskiner som klarar finslipning bäst som inte klarar uthållighetstestet.