Test - Diskmaskiner

Diskmaskiner

Diskmaskiner

2015-03-27 Diskmaskinerna i testet är alla bra på att diska. Däremot är det stora skillnader i hur bra de är på att torka, hur snabba de är och hur mycket oväsen de för under tiden. Dessutom kan man inte lita på tillverkarnas miljömärkning.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Utdrag ur testet

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av diskmaskiner

...

De flesta modeller i testet är så kallade fullstora diskmaskiner, men i tabellen finns det även smala maskiner och bänkmaskiner för de mindre hushållen. Diskmaskiner från Bosch och Siemens dominerar i den övre delen av tabellen. Orsaken, förutom att de diskar bra, är deras överlägset bästa torkprogram. Disken blir torr på en halvtimma och sedan är det bara att plocka in i skåpen och fylla på maskinen igen. Är ni flera i hushållet kan det vara en viktig detalj om vardagsruljangsen ska fungera utan allt för stort kaos på diskbänken.

Alla diskmaskiner sköljer sista gången med varmt vatten för att disken ska torka snabbare. Men Boschs och Siemens diskmaskiner har dessutom ett fack fyllt med ett mineral, zeolit, som suger upp fukt och avger värme. Till och med plastbyttorna blir torra. Plast leder inte värme lika bra som till exempel porslin och är därför svårare att få torrt.

Energi- och vattenförbrukning

För att uppnå bra diskeffekt utan att slösa på vatten och energi blötläggs disken i en diskmaskin i flera omgångar. Det här gör att framför allt ekoprogrammen tar väldigt lång tid på sig. En del tillverkare snabbar på programmen genom att korta ned torktiden.

Skillnaden mellan miljömärkningar från A till A++ är relativt liten för konsumenten. När energimärkningen bestäms av tillverkaren används speciellt anpassade inställningar så att energiförbrukningen ska bli så låg som möjligt. Det är inte några inställningar som vi konsumenter använder, vilket gör energimärkningen missvisande. I våra egna mätningar försöker vi så långt möjligt efterlikna hur diskmaskinerna verkligen används.

Dessutom ligger energiförbrukningen per diskning på knappa kronan oavsett diskmaskin, och skillnaden i vattenförbrukning är minimal. Det är därför mycket mer miljövänligt att låta bli att skölja disken innan du ställer in den i diskmaskinen. Det räcker med att skrapa av eventuella matrester.

– Dagens moderna diskmaskiner klarar av intorkade matrester. Sköljer du av tallriken först har du gjort av med allt vatten som du skulle spara med diskmaskinen, säger Ronny Karlsson.

Ljud

En detalj som är viktig, men som kan glömmas bort när man ska köpa en diskmaskin, är ljudet. Med de öppna planlösningarna med vardagsrum och kök i ett blir det än viktigare med en tystgående maskin. Särskilt eftersom dagens energi- och vattensnåla diskmaskiner står och arbetar under väldigt lång tid. De flesta tar över två timmar med huvudprogrammet och över tre timmar med eko-programmet. Om maskinen har ett högt och störande ljud kan det bli väldigt långa timmar om du inte kan stänga dörren eller gå därifrån.

Vi mäter ljudnivån på alla diskmaskiner i samma rum, med samma utrustning och samma metodik. Mätningarna sker i fyra olika perioder, där max och minimi-värdena registreras. Det är under de cykler som vi av erfarenhet vet är de bullrigaste, oftast när pumpen går.

Förutom att mäta ljudet låter vi alltid en tränad expertpanel gradera ljudet. För att de fem testpersonerna inte ska påverkas av det yttre står diskmaskinen bakom ett skynke när de lyssnar på ljudet.

– Och liksom vi måste kalibrera mätutrustningen måste vi också kalibrera testpersonerna. Utan att de vet får de lyssna på samma ljud flera gånger som sker oregelbundet under testet, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön. 

Några av maskinerna har ett ljud på över 50 decibel men de flesta ligger runt 45 decibel. En normal samtalston ligger på 60 decibel.

Varför kan ljudet från en diskmaskin upplevas som högt och otrevligt när decibelen är lägre än en samtalston?

– Det är i relation till bakgrundsljudet. Ljudnivån inomhus ligger på cirka 30 decibel och då blir 45 decibel en ganska stor skillnad. Hade du ställt maskinen utomhus hade du förmodligen inte hört ljudet. Ljudet är också oregelbundet, maskinen är tyst emellanåt för att sedan gå igång, och vi reagerar på förändringar i ljud. Jag tror däremot inte att ljudkaraktären är särskilt störande, det är till exempel inga höga toner eller lågfrekventa ljud som vi annars upplever som obehagliga, säger Mats E Nilsson, bullerforskare på Stockholms universitet.

Det går också att påverka ljudet när diskmaskinen ska installeras i köket. Väggmaterialet och hur maskinen står i förhållande till väggarna kan göra att ljudet antingen förstärks eller isoleras.

Vi får ibland frågor om varför ljudets uppmätta decibeltal i våra tester inte är samma som tillverkarna uppger.

– Ljud är bland det svåraste man kan mäta och är beroende av flera parametrar som bland annat mätutrustning, lokal och hur maskinen står. Därför går det inte att jämföra ljudmätningar mellan olika labb, säger Ronny Karlsson.

Våra uppmätta ljudvärden är därför inga absoluta tal. Men ljudet på alla våra testade diskmaskiner går att jämföra med varandra eftersom vi alltid testar på samma vis.

Pulver eller tablett

Multitabletterna för diskmaskiner har i många år dominerat marknaden. De innehåller diskmedel och andra ingredienser som fungerar som avhärdningsmedel, spolglans och metallglans. Men alla program i diskmaskinen klarar inte tabletter eftersom tablettens olika ingredienser löses upp efter ett bestämt ”schema”.

Om du till exempel ska köra ett snabbprogram är pulver ett måste. Om du hittar en halv tablett kvar i diskmedelsfacket har den inte hunnit lösa upp sig på den korta disktiden,. Det betyder att sista omgången disk är täckt med rester av diskmedel eller annan tillsats. Om du däremot har hårt smutsad disk och väljer ett autoprogram, där maskinen kör flera omgångar, kan diskmedlet ta slut innan alla matrester lösts upp.

I manualen ska det stå till vilka diskprogram du kan använda tablett och till vilka du måste använda pulver. Men ibland räcker det inte att ställa in rätt program utan du måste även ställa in en särskild knapp på tablett eller pulver.

Samtliga maskiner har en saltbehållare. Att tillsätta salt gör hårt vatten mjukare och därmed blir diskresultatet bättre. Men fall inte för frestelsen att fylla facket med salt; det är ytterst få platser i Sverige som har hårt vatten, och det gör varken till eller från.

– Det är inte bara dåligt för miljön, utan också för plånboken, säger Ronny Karlsson.

Smala modeller

Tabellen innehåller även smala modeller. Det enda som egentligen skiljer en normalstor diskmaskin från den smala är bredden. Annars är tekniken och inredningen i stort densamma. Både den smala och den normalbreda diskmaskinen, men även bänkdiskmaskinen, genomgår samma testprogram, och därför är betygen helt jämförbara för samtliga modeller.

Av någon anledning är de normalstora diskmaskinrena generellt tystare än de smala. De flesta av de testade smala maskinerna väsnas alldeles för mycket, en del med ett riktigt obehagligt ljud enligt testpanelen.

Priset är också något att hålla koll på. En smal modell kan vara dubbelt så dyr som andra modeller, samtidigt är det svårt att se vad som motiverar den stora prisskillnaden.

Tufft test med standardiserad smuts

Råd & Röns diskmaskintest är en tuff historia där inget lämnas åt slumpen. För att resultatet ska bli så rättvist som möjligt används samma standardiserade nedsmutsningsmetod för alla maskiner. Porslin, bestick och glas smutsas enligt ett bestämt mönster med bland annat ägg, spenat, tomatjuice och gröt.

All smuts finns där av en speciell anledning: te innehåller ett ämne som färgar av sig, ägg innehåller proteiner som är speciellt svåra att få bort, och havregrynsgröt sitter hårt, särskilt om den har fått torka in. Spenat visar hur rent maskinen sköljer, och var. Spenaten virvlar runt i maskinen och fastnar både här och där. Mest utsatta är de glas som står längst ut mot kanterna i maskinen, för där bildas bakströmmar. Spenaten är inte heller vilken spenat som helst – för att alla test ska bli så lika varandra som möjligt är spenaten en speciellt framtagen standardiserad sort som importeras från Tyskland.

En ugnssäker form och ett rostfritt fat med inbränt fett liksom en kastrull med ingrodd choklad ingår också i lasten, för att testa hur diskmaskinen klarar extra tuffa fläckar. De senaste åren har vi också med några plastlådor för att riktigt testa diskmaskinens torkförmåga. För att klara de hårda energikrav som finns i dag torkas disken genom att den sista sköljningen är varm. Material som porslin och glas lagrar värme från sista sköljningen och gör att disken torkar. Plast tar inte upp värme på samma sätt som porslin och glas och är därför svårare att få torra.

... 

 

Alla smutsiga detaljer

Diskmaskintestet utförs i en rumstemperatur på 23 grader plus/minus 1 grad med en relativ luftfuktighet på 55 procent plus/minus 2 procent. Inkommande vatten till diskmaskinen är 15 grader plus/minus 1 grad, och vattnets hårdhet ligger på 10–11 grader dH.

Varje diskmaskin testas minst tre gånger, både huvudprogrammet och eko-programmet. Disken står i 30 minuter innan torrheten bedöms. Därefter bedöms renheten utifrån graderad skala beroende vilken standard som har använts.

Det finns olika storlekar på uppsättning av testdisk. 12-kuvertstorleken med totalt 98 delar, som är beskriven här nedan, är den minsta uppsättningen.

23 delar är nedsmutsade enligt standard IEC 436:

►3 mattallrikar: tredelad med 1gram ägg, 1 gram spenat, 1 gram havregrynsgröt

►3 assietter: tredelad med 1 gram ägg, 1 gram spenat, 1 gram havregrynsgröt

►3 sopptallrikar: tredelad med 1 gram ägg, 1 gram spenat, 1 gram havregrynsgröt

►3 glas: fyllda med tomatjuice som efter en halvtimme hälls ut

►3 koppar: halvfyllda med te som efter en halvtimme hälls ut

►3 gafflar: ägg

►3 skedar: havregrynsgröt

►2 serveringsbestick: spenat

21 delar är nedsmutsade enligt standard DIN 44990:

►3 koppar med 3 fat: halvfyllda med te värms i en timme i 80 graders ugn, töms och får stå ytterligare 2 timmar i 80 graders ugn

►3 mattallrik: en med 2 gram ägg, en med 3 gram kött och en med 1 gram ägg samt 1 gram kött

►3 assietter: en med 3 gram spenat, en med 2 gram ägg, en med 1,5 gram spenat samt 1 gram ägg

►3 sopptallrikar: 3 gram havregrynsgröt

►3 gafflar: ägg

►3 skedar: havregrynsgröt

3 glas är nedsmutsade enligt standard EN 50242:

►3 glas: fyllda med mellanmjölk som hettas upp i mikrovågsugn, töms och får torka i 2 timmar i 80 graders ugn

3 delar är nedsmutsade enligt ”pots and pans” metoden:

►1 ugnsform i keramik: 3,5 gram av en röra gjord på margarin, mjöl, kaffe, äggula, socker, ketchup och vatten, får torka i en timme i 160 graders ugn

►1 ugnsform i metall: 5 gram kött som är preparerat enligt standard EN 50242, får torka i 1 timme i 120 graders ugn

►1 gryta: 50 milliliter chokladmjölk som efter den har kokat upp värms ytterligare i 2 minuter och får sedan svalna

48 delar är rena för att testa torkning samt eventuell återsmutsning:

Spenat, som virvlar runt och gärna fastnar på porslin och bestick som är i vägen, testar hur bra maskinen sköljer. Plastburkar testar maskinens torkförmåga.

 

 
Testade modeller

Testade modeller

Tillverkare Modell Typ av diskmaskin
AEG F45500W0 Normal
AEG F77011MOP Normal
AEG F77011WOP Normal
Bosch SKS50E22 Bänk
Bosch SMU50E52SK Normal
Bosch SMU50M62SK Normal
Bosch SMU50M95SK Normal
Bosch SMU53M72SK Normal
Bosch SPU40E22SK Smal
Cylinda DM205 Smal
Cylinda DM278 Avh Normal
Cylinda DM296 Avh Normal
Electrolux ESF2300OH Bänk
Electrolux ESF4510ROX Smal
Electrolux ESF6510LOW Normal
Electrolux ESF6512LOW Normal
Elektro Helios DI4536 Smal
Elektro Helios DI9127 Normal
Gorenje GV65324XV Normal
Gram OM_60-36 T Normal
Hotpoint LFF8M121 Normal
Hotpoint LFF8M121CDESK Normal
Husqvarna QB4261 Smal
Husqvarna QB6045W Normal
Ikea Enastående Normal
Ikea Hjälpsam Smal
Ikea Rengöra Normal
Logik LDW45W12N Smal
Miele G4210 SCu Normal
Miele G4230 SCu Normal
Miele G5400 Scu Normal
Model Pris Datum
Sandstrom SDW60W13N Normal
Siemens SK26E201EU Bänk
Siemens SN45E204SK Normal
Siemens SN45M205SK Normal
Siemens SN45M231SK Normal
Siemens SR44E201SK Smal
Smeg BLV2 Normal
Whirlpool ADPU 2330 Normal
Zanussi ZDF14011WA Normal
 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage