Test - Kaffebryggare

Kaffebryggare

 
 
2012-03-22

Nu får espressomaskinen konkurrens från det som sägs vara det senaste i baristavärlden: den klassiska kaffebryggaren. Råd & Rön har testat 24 bryggare.

När du köper det här testet får du även tillgång till våra andra tester av småel-apparater: blendrar, vattenkokare och våffeljärn.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Vår unika testmetod

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av 24 kaffebryggare

Vi har testat och jämfört sammanlagt 24 kaffebryggare, apparater som finns att köpa i vanliga butiker och som kostar allt från några hundralappar och uppåt.

...

Testet har som vanligt genomförts enligt standardiserade metoder i ett laboratorium. Förutom att vi har smakat kaffe (Zoega skånerost) från varenda apparat – upprepade gånger och utan att veta vilken bryggare kaffet kommer ifrån – har vi också kontrollerat och bedömt hur lätthanterliga, säkra och energikrävande de är. Dessutom har vi uppmätt temperaturer liksom hur lång tid det tar att brygga tre respektive åtta koppar.

Förutsättningarna för provsmakningen var desamma. Vi använde samma sorts kaffe, samma sorts vatten och samma sorts filter. Trots det skilde sig faktiskt kaffets kvalitet åt till både smak, arom och utseende beroende på vilken kaffebryggare som användes.

Bäst smakade till exempel kaffet från ..., testets näst bästa bryggare med 67 i samlat betyg på en 100-gradig skala. Men utseendet på kaffet ansågs inte vara någon höjdare och sammantaget ger den här bryggaren inte bättre kaffekvalitet än exempelvis..., som fick 56 i samlat betyg.

...

Bäst i test är ..., med 73 i samlat betyg. Den är snabb, tyst, lätt att hantera och levererar ett bra och gott kaffe. I likhet med övriga termoskannor förbrukar den heller ingen energi för att hålla värmen. Men droppstoppet fungerar inte riktigt lika bra, tvärtom. Och den är relativt svår att rengöra, dock inte lika hopplös som ...som endast får 1 i delbetyg av 9 möjliga.

...

Ingen bryggare är heller farlig, även om det finns viss risk att man kan få stänk eller ånga på händerna när man håller i filterhållaren eller bryggarens lock på somliga bryggare (se tabellen).

...

 
Vår unika testmetod

Testade modeller

Bosch TKA8011
Bosch TKA8013
Bosch TKA8653
Bosch TKA8651
Braun KF520
Braun KF570
Braun KF560
Electrolux EKF7000
Krups KM5055
Krups KM5065
Melitta Enjoy Therm
Melitta Aroma Excellent
Melitta Look De Luxe
Melitta Look Selection
Melitta Look
Moccamaster KBT741
Moccamaster KBC741
Moccamaster KB741 AO
OBH Nordica Café Avanti
OBH Nordica King of Coffee
Philips HD7546
Philips HD7448
Philips HD7686
Severin KA5700

 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Men det finns hjälpmedel att ta till. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
 • Så prutar du bäst

  Det går att pruta även i Sverige. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.
 • Så hyr du ut bostaden i andra hand

  Lagarna för att hyra ut i andra hand har ändrats. Råd & Rön ger tips och förklarar reglerna för hyresrätt, bostadsrätt och villa.
1 av 3
 

Besprutat grönt te
grönt te

Flera teer lever inte upp till sitt nyttiga rykte. Snarare är de hälsofarliga.

 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt otrevliga kemikalier.