Test - Kaffebryggare

Kaffebryggare

2012-03-22

Espressomaskinen har länge varit den hetaste vill-ha-maskinen i köket. Men nu kanske den får konkurrens från det som sägs vara det senaste i baristavärlden: den klassiska kaffebryggaren. Råd & Rön har testat de senaste modellerna.

Slutsats

Råd & Rön har testat ett flertal kaffebryggare som kostar från drygt 300 kronor till drygt två tusenlappar. Dels har vi testat hur bra maskinerna är på att brygga ett gott och aromatiskt kaffe, dels har vi uppmätt dess olika bryggtider och temperaturer. Vi har också testat hur lätthanterliga och säkra de är, hur lätta de är att rengöra, om de har ett bra droppstopp eller inte, samt mycket annat.

Bäst i test är Moccamaster KBT741 med 73 i samlat betyg på en 100-gradig skala. Den gör inte det godaste kaffet, och dess droppstopp kunde definitivt ha varit bättre, men sammantaget är det en mycket bra bryggare. Bosch TKA8011 och Melitta Enjoy Therm får båda utmärkelsen ”Bra köp”.  

Utvalda produkter

 
  •  
     
    MÄSTARE PÅ KAFFE

    MOCCAMASTER KBT741

    PRIS: CIRKA 1 000:–

    SAMLAT BETYG: 73

    En lätthanterlig, snabb, säker och energisnål bryggare som ger ett gott och väldoftande kaffe. Håller temperaturen bra. Droppstoppet är inte bra, inte heller manualen, men det samlade betyget gör den till vår testvinnare.

    MOCCAMASTER KBT741

    PRIS: CIRKA 1 000:–

    SAMLAT BETYG: 73

    En lätthanterlig, snabb, säker och energisnål bryggare som ger ett gott och väldoftande kaffe. Håller temperaturen bra. Droppstoppet är inte bra, inte heller manualen, men det samlade betyget gör den till vår testvinnare.

  •  
     
    GER GODAST KAFFE

    BOSCH TKA8011

    PRIS: CIRKA 500:–

    SAMLAT BETYG: 67

    En mycket säker och lätthanterlig bryggare. En av testets långsammaste bryggare, men å andra sidan levererar den det godaste kaffet enligt våra provsmakaromdömen. Testets bästa glaskanna.

    BOSCH TKA8011

    PRIS: CIRKA 500:–

    SAMLAT BETYG: 67

    En mycket säker och lätthanterlig bryggare. En av testets långsammaste bryggare, men å andra sidan levererar den det godaste kaffet enligt våra provsmakaromdömen. Testets bästa glaskanna.

  •  
     
    PRISVÄRD

    MELITTA ENJOY THERM

    PRIS: CIRKA 475:–

    SAMLAT BETYG: 66

    En mycket energisnål och säker bryggare. Billig i pris. Men att övervaka bryggningen, det vill säga att försöka se om kaffet är klart eller inte, är nästintill omöjligt. Långsam om man ska brygga 8 koppar, det tar nästan 10 minuter.

    MELITTA ENJOY THERM

    PRIS: CIRKA 475:–

    SAMLAT BETYG: 66

    En mycket energisnål och säker bryggare. Billig i pris. Men att övervaka bryggningen, det vill säga att försöka se om kaffet är klart eller inte, är nästintill omöjligt. Långsam om man ska brygga 8 koppar, det tar nästan 10 minuter.

  •  
     
    BRYGGER GOTT, MEN LÅNGSAMT

    MOCCAMASTER KB741 AO

    PRIS: CIRKA1 500:–

    SAMLAT BETYG: 66

    Inget för den som har bråttom; att brygga tre koppar tar drygt 11 minuter, vilket är mer än dubbelt så lång tid om man jämför med de andra modellerna. Men – den ger det bästa kaffet, sett till aromen, smaken och utseendet.

    MOCCAMASTER KB741 AO

    PRIS: CIRKA1 500:–

    SAMLAT BETYG: 66

    Inget för den som har bråttom; att brygga tre koppar tar drygt 11 minuter, vilket är mer än dubbelt så lång tid om man jämför med de andra modellerna. Men – den ger det bästa kaffet, sett till aromen, smaken och utseendet.

1 av 3
 
  • Översikt
  • Typ av kanna
Visar 10 av 24 produkter | Visa alla produkter
TillverkareModellSamlat betygKlicka för att se alla
priser och butiker
Jämför
MoccamasterKBT741731390 kr - 3634 krPricerunner
BoschTKA801167699 kr - 1204 krPricerunner
BoschTKA801367749 kr - 995 krPricerunner
BoschTKA865366796 kr - 1685 krPricerunner
BoschTKA8651661194 kr - 1643 krPricerunner
MelittaEnjoy Therm66328 kr - 622 krPricerunner
MoccamasterKBC741661690 kr - 2299 krPricerunner
MoccamasterKB741 AO661690 kr - 2190 krPricerunner
MelittaAroma Excellent64795 kr - 795 krPricerunner
PhilipsHD754663495 kr - 1090 krPricerunner

Det våras för kaffebryggaren

Espressomaskinen har länge varit den hetaste vill-ha-maskinen i köket. Men nu kanske den får konkurrens från det som sägs vara det senaste i baristavärlden: den klassiska kaffebryggaren. Råd & Rön har testat de senaste modellerna.  

All nutida och ibland förvirrande kaféitalienska till trots: kaffe är – och har länge varit – något av en svensk nationaldryck. Med nästan 3,5 koppar per person och dag sörplar vi i oss nästan mest kaffe i världen, varav merparten av bönorna skeppas hit från Brasilien. Bara finländarna dricker mer.

Och nu, efter allt surr om espresso, sägs det att en renässans är i antågande – för bryggkaffet. Det klassiska bryggkaffet, som kräver det där lilla filtret och den där typen av eldrivna hushållsapparat som gjorde sådan succé i våra svenska hem på sjuttiotalet och framåt och som satte punkt för kokkaffets glansdagar (åtminstone för den gången).

Men hur kan man veta om en kaffebryggare är bra eller inte? Det vet man inte förrän man har testat och jämfört en modell med en annan, och det har naturligtvis Råd & Rön gjort. Vi har testat och jämfört sammanlagt 24 kaffebryggare, apparater som finns att köpa i vanliga butiker och som kostar allt från några hundralappar och uppåt.

Både smak och hantering

Testet har som vanligt genomförts enligt standardiserade metoder i ett laboratorium. Förutom att vi har smakat kaffe (Zoega skånerost) från varenda apparat – upprepade gånger och utan att veta vilken bryggare kaffet kommer ifrån – har vi också kontrollerat och bedömt hur lätthanterliga, säkra och energikrävande de är. Dessutom har vi uppmätt temperaturer liksom hur lång tid det tar att brygga tre respektive åtta koppar.

Förutsättningarna för provsmakningen var desamma. Vi använde samma sorts kaffe, samma sorts vatten och samma sorts filter. Trots det skilde sig faktiskt kaffets kvalitet åt till både smak, arom och utseende beroende på vilken kaffebryggare som användes.

Bäst smakade till exempel kaffet från Bosch TKA8011, testets näst bästa bryggare med 67 i samlat betyg på en 100-gradig skala. Men utseendet på kaffet ansågs inte vara någon höjdare och sammantaget ger den här bryggaren inte bättre kaffekvalitet än exempelvis Krups KM5065, som fick 56 i samlat betyg.

Ingen direkt dålig

Bäst i test är Moccamaster KBT741, med 73 i samlat betyg. Den är snabb, tyst, lätt att hantera och levererar ett bra och gott kaffe. I likhet med övriga termoskannor förbrukar den heller ingen energi för att hålla värmen. Men droppstoppet fungerar inte riktigt lika bra, tvärtom. Och den är relativt svår att rengöra, dock inte lika hopplös som OBH Nordica Café Avanti som endast får 1 i delbetyg av 9 möjliga.

De olika delbetygen skiljer sig från en parameter till en annan, men ingen kaffebryggare är direkt dålig och ingen kan man beskylla för att brygga riktigt dåligt kaffe.

Ingen bryggare är heller farlig, även om det finns viss risk att man kan få stänk eller ånga på händerna när man håller i filterhållaren eller bryggarens lock på somliga bryggare (se tabellen).

Text: Pontus Ohlin

Testansvarig: Ronny Karlsson

 
Uppdatering 4 april 2012

Angående de många frågor vi fått om Moccamasters brygghastighet

Fråga: Hur kan Moccamaster brygga åtta koppar snabbare än tre koppar?

Svar: Det sitter en justering på filterhållaren från Moccamaster som ska ställas in på ½-läge när man brygger få koppar, den använde vi. På totalt fyra maskiner som vi hade i labbet, där alla hade samma filterhållare, varierade tiden stort varav två av dem tog drygt elva minuter på sig för tre koppar. Troligen beroende på dålig, eller åtminstone varierande, produktionskvalitet från Moccamaster. Så det är inte mätfel, siffrorna är korrekta.

Ronny Karlsson, testchef Råd & Rön

 

Så ska en kopp kaffe smaka

Kopp som kopp, eller? Inte om man frågar kaffeexperten Olof Sköld. För att en kopp kaffe ska tilltala honom måste flera komponenter samverka med varandra:

– Först och främst ska kaffet ha en klar och vacker färg. Det får inte vara grumligt eller innehålla annat som stör det första intrycket. Vi dricker även med ögonen!

Doften, då?

– Den ska vara ren och kaffesortens olika aromer ska framträda. Bryggarens uppgift är att ta fram den mångfald av aromer som finns i kaffet.

Och smaken?

– Den ska präglas av en balans mellan syra, sötma och beska. Alla dessa smakkomponenter måste finnas för att kaffet ska vara njutbart. Slutligen måste kaffet ha rätt temperatur. När allt detta uppfylls, då har jag en god kopp kaffe.

text PONTUS OHLIN

 

Nybryggt är hett

År 1658 brukar betraktas som startskottet för kaffe i Sverige. Det är i alla fall då man första gången finner skriftligt belägg för nymodigheten. Det var riksrådet Claes Rålamb som under sin tid som ambassadör i Turkiet lärde sig konsten att dricka kaffe och förde det till Sverige. Mer allmänt blev kaffedrickandet via Karl XII och hans karoliner på 1710-talet.

Sedan dess kan man lugnt påstå att mycket kaffe har runnit ur kannorna. I mer modern tid fick kaffekulturen ett rejält uppsving i början av 1990-talet, nu med italienskt tema. Det har inte minst satt sina spår i vårt språk med nyord som hemmabarista, lattemammor (och -pappor). Fortfarande är omkring sju av tio koppar kaffe som serveras mjölkbaserade, vanligtvis caffè latte.

Men det gamla hederliga bryggkaffet rycker starkt framåt och i storstäderna väljer det trendiga folket inte bara sin kaffebar med omsorg utan har självklart också koll på bönornas ursprung, rostning, syra, sötma och beska.

Mikrorosterier

Allt fler kaffeställen dyker också upp där man serverar filterbryggt kaffe på bönor som rostats i egna små så kallade mikrorosterier.

Johan & Nyström i Tullinge utanför Stockholm var ett av de första mikrorosterierna som startade i början av 2000-talet. De fokuserar på kvalitet och en etisk handel utan mellanhänder. På ett år rostar de omkring 400 ton kaffebönor, lika mycket som ett större rosteri hanterar på en vecka. Nyligen öppnade de också en kaffekonceptbutik på hippa Södermalm i Stockholm.

Men fler trendiga ställen har på kort tid öppnat i huvudstaden: På Drop Coffe bryggs kaffet långsamt genom filter och självklart får man rekommendationer för bästa kaffebönan till rågsmörgåsen eller cupcaken. Hos Urban Deli har man precis öppnat Sveriges minsta mikrorosteri precis framme vid kassan intill blommorna och chokladen, och på Coffice kan man hyra en arbetsplats och sörpla nybryggt kaffe i skinnfåtöljer medan man läser jobbmejlen.

Och hur lyder rådet från ett kaffeproffs?

– Har du valt ett kvalitetskaffe kommer smakerna bäst till sin rätt vid 60–65 grader, alltså inte alltför hett, säger Eskil Ingvarsson hos Johan & Nyström och hintar om att det finns hela 800 mätbara smaksubstanser i ett kaffe att hålla reda på.

 TEXT: Anna Förster

 

Våra guider

  • Så bestrider du fakturan

    Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön vägleder dig hur du ska slippa betala för strumpor, rakhyvlar, kosttillskott eller annat du inte vill ha.
  • Få koll på ekonomin

    Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
  • Fixa fräsch luft inne

    Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
  • Så prutar du bäst

    Det går att pruta även i Sverige. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.
1 av 3
 

Risk för fel ris
ris

Vi har provsmakat, giftanalyserat och DNA-testat 12 sorters basmatiris.

 

Besprutat grönt te
grönt te

Flera teer lever inte upp till sitt nyttiga rykte. Snarare är de hälsofarliga.

 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt otrevliga kemikalier.