Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Barnvagnar duo - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 7 barnvagnar duo som barnet kan sitta och ligga i. Drygt hälften av vagnarna innehåller tyvärr giftiga kemikalier och en vagn är farlig för barn

I testet undersöker vi hur vagnen är att köra på olika underlag och i smala utrymmen. Vi tittar även på hur bromsarna fungerar, hur enkelt det är att transportera vagnen i bil eller buss. Och så gör vi kemikaliemätningar av oönskade ämnen i vagnen och mycket mer.

Detta ingår i köpet
När du köper det här testet får du även tillgång till andra tester av barnprodukter som sittvagnar 2015sittvagnar 2013, bärselar och paraplyvagnar.

Köp testet för 45 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 145 och ange koden 31478
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Typ Pris
Bugaboo Buffalo Liggvagn 11200 - 11500 kr
Bugaboo Buffalo Sittvagn 11500 - 11500 kr
Crescent Trike Liggvagn 1490 - 6689 kr
Crescent Trike Sittvagn 5799 - 6990 kr
Emmaljunga Edge Duo, Duo S Air Liggvagn 10500 kr
Emmaljunga Edge Duo, Duo S Air Sittvagn 10500 kr
Kronan Duo S Sittvagn 5990 - 7082 kr
Kronan Duo S Liggvagn 6285 - 8585 kr
Mountain Buggy Urban Jungle Liggvagn 8028 - 8028 kr
Mountain Buggy Urban Jungle Sittvagn 4897 - 6999 kr
Stokke Trailz Liggvagn 12785 - 12798 kr
Stokke Trailz Sittvagn 9990 - 9999 kr
Trille Viper 4S Liggvagn 4499 - 4499 kr
Trille Viper 4S Sittvagn 4499 - 4499 kr

Utdrag ur testartikeln

Vi har testat sju duovagnar av  stora och kända fabrikat som är vanliga i Sverige. En duovagn har ett enda chassi, men två insatser att byta mellan: en liggdel som används när barnet är nyfött, och en sittdel som passar när barnet har blivit lite större. 

Bäst i test är... men den är också riktigt bra. 

Det går att tillverka utmärkta barnvagnar  utan giftiga ämnen som PAH, klorerade paraffiner och flamskyddsmedel - kemikalier som bland annat kan vara cancerframkallande och hormonstörande. Det bevisar vagnar från... Det finns alltså inga ursäkter att använda dessa kemikalier. Ändå hittar vi dem i över hälften av duovagnarna.

 

Särskilt allvarligt är det när vi hittar kemikalierna i de delar där barnet kommer åt att suga. Men vi hittar dem även i handtaget där föräldrarna och syskonen håller sina händer.

Liggvagnen från... faller igenom helt i vårt säkerhetstest. I den kan barnet fastna med huvudet mellan handtaget och vagnkanten och bli hängande. En sådan stor säkerhetsbrist påverkar  betyget rejält, och därför får vagnen endast 7 i samlat betyg.

När vi testar vagnarnas köregenskaper, och hur väl de fungerar i vardagen, klarar sig ... De stora skillnaderna, förutom i kemikalieinnehåll och säkerhet, visar sig först när du ska kånka ombord vagnen på en buss eller stuva in den i en bil.

Rengöringen är en annan viktig detalj där det skiljer sig. Barn är barn och tyg och remmar blir smutsiga. Även om det ofta räcker att torka bort fläckarna med trasa kan det vara guld värt att snabbt kunna lossa på fodret och slänga in det i maskinen. Men...

...får 3 i betyg för komfort. Den har för lite stoppning för att ett barn ska kunna sitta bekvämt under en längre tid. Kronan får också lågt betyg för förvaringsutrymmet under vagnen. Det är tillräckligt stort och lätt att komma åt, men konstruktionen gör att småsaker kan trilla ut under färden.

Andra detaljer som måste fungera lätt, snabbt och smidigt i småbarnsvardagen är reglage och knappar. På vagnen från ... är suffletten i vägen när du ska justera lutningen på ryggstödet. Reglaget upplevs dessutom som både trögt och obekvämt att använda. På ... modell sitter det här reglaget under sätet, vilket inte heller är helt optimalt.

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!

 

 

Relaterat innehåll

Test - Sittvagnar - 2015

Sittvagnar

Sittvagnar

Vi har testat flexibla sittvagnar för stadsbruk. Endast en klarade vårt kemikalietest. När ska vi slippa hitta farliga kemikalier i produkter ämnade för våra minsta?

Test - Paraplyvagnar

Paraplyvagnar

Paraplyvagnar

De är enkla, smidiga och lättkörda. Men se upp, hälften av paraplyvagnarna i Råd & Röns test får nedslag på säkerheten.