Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Bärselar - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 10 bärselar för barn från drygt 3 kilo upp till som mest 20 kilo. Det minsta man kan begära av bärselar för de allra minsta är att säkerheten är oklanderlig. Men ingen selarna klarar alla prov, visar Råd & Röns test.

Detta ingår i köpet
När du köper det här testet får du tillgång till tester av: sittvagnar, barnvagnar, duo, och paraplyvagnar.

Köp testet för 45 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 145 och ange koden 71846
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris, cirka För nyfödda Barnets vikt
BabyBjörn One 1300 kr Ja 3,5 - 15 kg
BabyBjörn Original 700 kr Ja 3,5 - 11 kg
Beco Gemini 1200 kr Ja > 3,5 kg
Britax Bärsele 700 kr Ja 3,5 - 14,5 kg
Chicco Go 350 kr Ja 3,5 - 9 kg
Cybex 2.GO 1200 kr Nej 3,5 - 18 kg
ErgoBaby Original 1000 kr Ja, med insats som ej ingår. 5,5 - 20 kg
Infantino Flip 500 kr Ja 3,6 - 14,6 kg
Manduca New Style 1000 kr Ja 3,5 - 20 kg
Stokke MyCarrier 1200 kr Ja 3,5 - 15 kg

Utdrag ur testartikeln

Det är både mysigt och praktiskt att bära bebisen i en bärsele på magen. Och även om ett litet barn inte ska sitta för länge i samma ställning ska bärselen vara bekväm och skön för både bäraren och barnet. Eftersom det dessutom är det mest dyrbara och sköra vi bär på måste vi helt kunna lita på selen.

Råd & Rön har testat tio bärselar för barn från drygt tre kilo upp till som mest 20 kilo. I testet har vi kontrollerat bärselarnas funktion och komfort endast när barnet sitter vänt in mot bärarens mage. Det är den bästa ergonomiska positionen för de allra minsta barnen, eftersom de fortfarande behöver extra stöd för både huvud, rygg och höfter.

Barnen i vår testpanel har varit mellan tre och tio månader gamla. Alla modeller uppfyller den rådande europeiska standardens krav för bärselar, utom ... och ... Benöppningarna på dessa modeller går inte att göra tillräckligt små, och därmed kan det finnas risk att små barn kan glida ur. Just nu är den europeiska standarden under utvärdering och kommer att uppdateras.

Vi har utöver standarden även testat klämrisk och nackstöd, och här har de flesta av modellerna anmärkningar. ... har ett bra samlat betyg, men just på grund av ett för klent nackstöd vill vi ändå inte utse den till bäst i test.

...

Att välja en bärsele som både är bekväm för bäraren och ger bra sittkomfort, rätt stöd och är säker att både sitta i och tugga på för din bebis visar sig vara en svår uppgift. Sju av modellerna har ett klent eller otillräckligt nackstöd, på tre finns det klämrisk och i två är det risk för att ett litet barn kan glida ur.

... är den enda som inte får någon anmärkning på säkerheten, men den och ... innehåller höga halter av olika fosforerade flamskyddsmedel. Även modellen från ... innehåller flamskyddsmedel samt även PAH (polycykliska aromatiska kolväten), men i små mängder.

Betyget för säkerheten kan aldrig bli mer än sju i våra tester. Det inte är möjligt att kontrollera allt för att helt kunna garantera produktens säkerhet. Finns det inga anmärkningar på säkerheten ger det ett litet utslag i det totala betyget.

Men om en eller flera testade variabler visar sig inte uppfylla kraven drar det ner det samlade betyget rejält. ..., till exempel, har genomgående bra betyg vad det gäller både komfort och hanterbarhet, men på grund av ett otillräckligt nackstöd och klämrisk blir det ett ordentligt poängavdrag på det samlade betyget. Hade tillverkaren bara tänkt på säkerheten lite mer hade modellen i stället toppat listan.

...

En bärsele ska inte bara vara säker, utan den ska också vara bekväm för både den som bär och den som blir buren. Här skiljer det sig ganska mycket mellan modellerna.

Många selar har till exempel en för smal sittyta så att benöppningarna kommer för nära varandra. Benen faller nedåt, och barnet hänger för mycket i selen. För de allra minsta innebär det att de inte kan inta den viktiga ”grodställning” där knäna ska vara högre än höfterna för att avlasta rygg och höfter.

– Något att också se upp med på en del modeller är tryckknappar och spännen som sitter olämpligt och riskerar att trycka på barnets kropp, säger Sofia Börjeskog, testledare.

Ibland kan det bli bråttom för småbarnsföräldern. Att lätt få på sig selen, och att kunna få i eller ur sitt barn snabbt och enkelt, kan underlätta vardagen betydligt. På flera modeller är spännena placerade så att det hamnar på bärarens ryggsida, vilket gör det hart när omöjligt att ta på sig selen själv.

Men även de andra modellerna skiljer sig åt en hel del, och det bästa är att prova i affären. Testpanelens upplevelse av till exempel bärkomforten skiljer sig rejält i betyg. Allteftersom barnet växer ska det också gå att justera selen, både nackstödet och stödet för ryggen.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!

 

 

Relaterat innehåll

Test - Barnvagnar, duo

Gift i fler av modellerna

Gift i fler av modellerna

Hälften av barnvagnarna innehåller giftiga kemikalier och vi varnar speciellt för en vagn som är farlig för barn.

Test - Sittvagnar - 2015

Sittvagnar

Sittvagnar

Vi har testat flexibla sittvagnar för stadsbruk. Endast en klarade vårt kemikalietest. När ska vi slippa hitta farliga kemikalier i produkter ämnade för våra minsta?

Test - Paraplyvagnar

Paraplyvagnar

Paraplyvagnar

De är enkla, smidiga och lättkörda. Men se upp, hälften av paraplyvagnarna i Råd & Röns test får nedslag på säkerheten.

Test - Sittvagnar - 2013

Brister i säkerhet

Brister i säkerhet

De är enkla att hantera men vissa modeller brister i säkerhet. Det visar Råd & Röns senaste test av sittvagnar.