Test - Cykelhjälmar, vuxna

Cykelhjälmar, vuxna

2012-04-26

Cykelhjälmen är en billig livförsäkring, men det gäller att välja noggrant. Råd & Rön har hittat tre hjälmar som inte klarar säkerhetskraven.

Slutsats

Råd & Rön har testat 26 cykelhjälmar. tolv är för vuxna och 14 för juniorer, och alla är avsedda för vardagscykling. Två vuxenhjälmar och en barnhjälm klarar inte säkerhetsstandarden DIN EN 1078.

Bästa vuxenhjälm är Specialized Align och bästa juniorhjälm Limar 515. Båda saknar säkerhetssvagheter och fick även höga komfortbetyg av våra testpaneler.

Utvalda produkter

 
 •  
   
  Bästa vuxenhjälmen

  Specialized Align

  Pris: Cirka 500:–

  Samlat betyg: 76

  En utmärkt hjälm som saknar svagheter. Riktigt bra stötdämpning som skyddar huvudet vid fall mot båda jämna och ojämna ytor. Skön att ha på sig och bra ventilation för huvudet.

  Specialized Align

  Pris: Cirka 500:–

  Samlat betyg: 76

  En utmärkt hjälm som saknar svagheter. Riktigt bra stötdämpning som skyddar huvudet vid fall mot båda jämna och ojämna ytor. Skön att ha på sig och bra ventilation för huvudet.

 •  
   
  Neutral design

  Abus Aven-U

  Pris: Cirka 550:–

  Samlat betyg: 57

  En hjälm som inte ser så sportig ut. Skyddar överlag bra men sitter inte riktigt lika tajt på huvudet som de sportigare modellerna. Den neutrala designen gör också att ventilationen blir något sämre.

  Abus Aven-U

  Pris: Cirka 550:–

  Samlat betyg: 57

  En hjälm som inte ser så sportig ut. Skyddar överlag bra men sitter inte riktigt lika tajt på huvudet som de sportigare modellerna. Den neutrala designen gör också att ventilationen blir något sämre.

1 av 3
 
 • Översikt
Visar 10 av 12 produkter | Visa alla produkter

Cykelhjälmen är en billig livförsäkring, men det gäller att välja noggrant. Råd & Rön har hittat tre hjälmar som inte klarar säkerhetskraven.

Innan året är slut kommer ungefär 1 300 svenskar ha hamnat på sjukhus på grund av skallskador de ådragit sig i cykelolyckor. För ett fyrtiotal tar livet slut bakom cykelstyret; akut hjärntrauma är den överlägset vanligaste orsaken. En cykelhjälm för en knapp femhundring kan göra att du inte blir ett av alla människoöden bakom trafikmyndigheternas torra statistik.

Vi har testat 26 hjälmar, tolv för vuxna och 14 för juniorer. De allra flesta skyddar skallen riktigt bra. Men sky vuxenhjälmarna Limar 525 och Met Cameleonte Executive och juniorhjälmen Crato C-Kid som pesten. De uppfyller inte den obligatoriska säkerhetsstandarden och ska egentligen inte ens få säljas.

De två vuxenhjälmarna skyddar alldeles för dåligt när du faller mot en platt yta (tänk bräcklig skalle dunsar mot asfalt), medan juniorhjälmens hakrem gick av under testet.

Bland testets bottenskrap finns också flera hjälmar med mellan 25 och 30 i samlat betyg. De klarar visserligen säkerhetsstandarden men inte våra hårdare krav.

Vi ställer hårdare krav

Vi testar till exempel hjälmarna med samma hastighet för både fall mot platt yta och fall mot trottoarkant; standarden sänker hastigheten mot trottoarkant. En annan skillnad är att vi mäter hjälmarnas eventuella innehåll av skadliga kemikalier.

Bästa vuxenhjälm, med 76 i samlat betyg på en 100-gradig skala, är Specialized Align. Den skyddar bra vid fall mot platta ytor och mot vassa kanter. Dessutom påverkas den inte av våra föråldringstester, utan behåller sina skyddande egenskaper efter att ha kylts ner och hettats upp.

Bland barnhjälmarna är Limar 515 bäst, också med 76 i samlat betyg. Även den har höga och jämna betyg för stötskydd och hanterbarhet.

Flera av hjälmarna i toppskiktet skyddar huvudet i princip lika bra. Låt därför dina egna förutsättningar avgöra vilken du ska köpa. Sitter hjälmen skönt på huvudet, skaver remmarna, tycker du om utseendet? Om du inte trivs med hjälmen finns risken att du lämnar den hemma. Då är din skalle ensam mot asfalten igen.

Utseendet är viktigt

Inte minst tonåringar har en tendens att värdera utseende och frisyr högre än den egna säkerheten. Som en liten vägledning till tonårsestetiken lät vi vår juniorpanel sätta ord på vad de tyckte om hjälmarnas utseende.

Omdömena varierade rejält, allt från ”cool” (Cratoni C-Air Youth) och ”väldigt snygg” (Scott Spunto) till ”alldeles för barnslig” (Alpina Rocky). Men stirra dig inte blind på de färger som hjälmarna har i tabellen. Både vuxen- och juniormodellerna finns i många olika färger och mönster, och nästan alla finns även som diskreta svarta och vita modeller.

Våra testpaneler upplevde överlag att hjälmarna kändes sköna att ha på sig. Undantaget är juniorhjälmen Abus Scraper Kid, som tryckte för hårt mot pannan. Vad som däremot skiljer rejält är hjälmarnas förmåga att behålla passformen när du bär dem i hakremmarna.

På tid och längd blir det irriterande att behöva justera remmarna varje gång du hängt eller burit dem i remmen. Giro Savant och Bell Alibi är ett par av de hjälmar där du helt slipper problemet; de behåller god passform.

Cyklar du snabbt (eller har dåligt flås) är det större risk att du blir för varm med vissa av hjälmarna. Vi har mätt med infraröd kamera hur varmt huvudet blir efter en cykeltur. Hjälmarna från Abus ventilerar klart sämst, medan de flesta andra modeller luftar huvudet tillräckligt.

Text: Hampus Engstedt

Testansvarig: Sofia Börjeskog

 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage