Test - Cykelhjälmar, vuxna

Cykelhjälmar, vuxna

 
 
2012-04-26

Cykelhjälmen är en billig livförsäkring, men det gäller att välja noggrant. Råd & Rön har hittat tre hjälmar som inte klarar säkerhetskraven.

När du köper det här testet får du även tillgång till testet av juniorhjälmar och våra andra barnprodukttester: babyvakter, bilbarnstolar, liggvagnar/duovagnar, syskonvagnar, paraplyvagnar, och cykelbarnsitsar.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Vår unika testmetod

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av cykelhjälmar

Vi har testat 26 hjälmar, tolv för vuxna och 14 för juniorer. De allra flesta skyddar skallen riktigt bra. Men sky vuxenhjälmarna ... och ... och juniorhjälmen ... som pesten. De uppfyller inte den obligatoriska säkerhetsstandarden och ska egentligen inte ens få säljas.

De två vuxenhjälmarna skyddar alldeles för dåligt när du faller mot en platt yta (tänk bräcklig skalle dunsar mot asfalt), medan juniorhjälmens hakrem gick av under testet.

Bland testets bottenskrap finns också flera hjälmar med mellan 25 och 30 i samlat betyg. De klarar visserligen säkerhetsstandarden men inte våra hårdare krav.

...

Vi testar till exempel hjälmarna med samma hastighet för både fall mot platt yta och fall mot trottoarkant; standarden sänker hastigheten mot trottoarkant. En annan skillnad är att vi mäter hjälmarnas eventuella innehåll av skadliga kemikalier.

Bästa vuxenhjälm, med 76 i samlat betyg på en 100-gradig skala, är .... Den skyddar bra vid fall mot platta ytor och mot vassa kanter. Dessutom påverkas den inte av våra föråldringstester, utan behåller sina skyddande egenskaper efter att ha kylts ner och hettats upp.

Bland barnhjälmarna är ... bäst, också med 76 i samlat betyg. Även den har höga och jämna betyg för stötskydd och hanterbarhet.

...

Våra testpaneler upplevde överlag att hjälmarna kändes sköna att ha på sig. Undantaget är juniorhjälmen..., som tryckte för hårt mot pannan. Vad som däremot skiljer rejält är hjälmarnas förmåga att behålla passformen när du bär dem i hakremmarna.

...

 
Vår unika testmetod

Testade modeller

 

Juniorhjälmar:

Abus ABS Scraper Kid
Abus MountX
Alpina Rocky
Alpina FB Junior
Bell Alibi
Bell Fraction
Cratoni C-Air youth
Cratoni C-Kid
Etto Bernina
Giro Rascal
Giro Flume
Limar 515
Met Crackerjack
Scott Spunto

 

 

Vuxenhjälmar:

Abus Aven-U
Alpina City
Bell Faction
Bell Venture
Bell Muni
Casco E-Motion Cruiser
Etto City Safe
Giro Transfer
Giro Savant
Limar 525
Met Cameleonte Executive
Specialized Align

 

 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
 • Så prutar du bäst

  Det går att pruta även i Sverige. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.
 • Så hyr du ut bostaden i andra hand

  Lagarna för att hyra ut i andra hand har ändrats. Råd & Rön ger tips och förklarar reglerna för hyresrätt, bostadsrätt och villa.
1 av 3
 

Besprutat grönt te
grönt te

Flera teer lever inte upp till sitt nyttiga rykte. Snarare är de hälsofarliga.

 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt otrevliga kemikalier.