Test - Cykellampor

Cykellampor

 
 
2012-09-20

Ett bra cykellyse är ett måste under de mörka månaderna. Det finns många bra cykellampor, men den minsta och billigaste varianten som blivit populär på sista tiden får underkänt.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Vår unika testmetod

Utdrag ur testet

 
Vår unika testmetod

Testade modeller

Utdrag ur Råd & Röns test av cykellampor

...

Mer än var fjärde cyklist som krockar med en personbil i mörker har varken lyse eller reflexer. Det fann försäkringsbolaget If vid en undersökning om olyckor som sker mellan cyklister och bilister.

Dessa olyckor resulterar oftare i allvarligare skador för cyklisten än vid rena singelcykelolyckor. Ifs undersökning visar också att risken för allvarliga skador ökar under det mörka halvåret.

– Olycksstatistiken är högst under våren och i september, eftersom fler cyklar då. Men antalet allvarliga skador är högre i oktober och november, säger Irene Isaksson- Hellman, som är trafikskadeforskare på If.

– Det är otroligt viktigt att man syns i mörkret. Många slarvar med det, förmodligen för att det finns en övertro på hur bra man själv syns, säger hon.

...

De senaste åren har en ny modell blivit populär: en liten lampa som säljs tillsammans med tillhörande baklyse för någon hundralapp. Samma lampa säljs under olika namn, ..., ... och ....

De här lamporna spänns fast med en gummisnodd och är mycket lätta att alltid ha i fickan och ta fram när de behövs. De får dock underkänt i Råd & Röns test.

Ljuset de sprider är inte tillräckligt utan bländar snarare cyklisten.

...

Många av lamporna fick höga betyg för sina batterier, med undantag av .... Den här lampan laddas via USB, och batteriet tar slut redan efter två och en halv timme.

Det innebär att man i stort sett måste ladda den varje dag, vilket är ett onödigt krångel.

...

De flesta lyste också bra ända ner till minus 30 grader. Enda undantag är lampan ..., som vid närmare koll inte visade sig vara så extrem. Lysförmågan var nere på hälften redan vid minus 20 grader och endast 10 procent vid minus 30 grader. Denna lampa får godkänt men inte mer.

...

 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
 • Så prutar du bäst

  Det går att pruta även i Sverige. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.
 • Så hyr du ut bostaden i andra hand

  Lagarna för att hyra ut i andra hand har ändrats. Råd & Rön ger tips och förklarar reglerna för hyresrätt, bostadsrätt och villa.
1 av 3
 

Besprutat grönt te
grönt te

Flera teer lever inte upp till sitt nyttiga rykte. Snarare är de hälsofarliga.

 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt otrevliga kemikalier.