Test - Cykelvagnar

Cykelvagnar

2013-06-20

Dagislämning, bråttom, din partner måste ha bilen – vad gör du? Lösningen kan vara en cykelvagn. Ett enkelt sätt att skjutsa barnen. Men se till att vagnen klarar säkerhetskraven.

Slutsats

Av de fem vagnar vi har testat är tre bra och två dåliga. Testvinnare blev ettbarnsvagnen Chariot Cougar 1 CTS, en säker, lättmanövrerad och lätthanterad vagn, som också uppfyller alla säkerhets­krav. Den blev bäst i test, tätt följd av Burley Encore för två barn och Croozer Kid för ett barn. Båda utnämndes till ”bra köp”.

Biltemas Cykelvagn för två barn och Rex för ett barn föll igenom i säkerhetstesterna och blev sämst med 10 i samlat betyg. De vagnarna föll också på att de hade sämre komfort, dålig ventilation och dåliga solskydd.

 • Översikt
Visar 5 av 5 produkter

Dagislämning, bråttom, din partner måste ha bilen – vad gör du? Lösningen kan vara en cykelvagn. Ett enkelt sätt att skjutsa barnen. Men se till att vagnen klarar säkerhetskraven.

Cykelvagnarna har varit populära i Danmark i många år, och de blir allt vanligare i Sve­rige. Barnen sitter bekvämt och mamma eller pappa kan skjutsa ett eller två barn på ett enkelt sätt. Upp till cirka femårsåldern, eller när barnen börjar cykla själva, är cykelvagnen ett bra alternativ. Och de flesta barn tycker det är mysigt att sitta i vagnen och se världen rulla förbi.

Vi har testat fem vagnar, tre visade sig vara bra, två dåliga. Bäst i test med 74 i samlat betyg blev Chariot Cougar 1 CTS för ett barn. Det är en stabil och funktionell vagn, som också har många bra finesser och tillbehör. Du kan använda vagnen som joggingvagn om du sätter på ett extra hjul, och även köpa till skidset och dra ut i längdåkningsspåret med den. Vagnen är visserligen dyr, men eftersom den är stark och håll­bar bör den hålla för flera barn och kunna säljas vidare på begagnatmarknaden.

Vi har utnämnt två vagnar till ”bra köp”, båda med 70 i betyg. Det är en tvåsitsvagn, Burley Encore, och en vagn för ett barn, Croozer Kid for 1.

Säkerhetsvarning utfärdad

Varning utfärdas däremot för Biltemas Cykelvagn för två barn och Rex Cykelkärra för ett barn! De båda föll igenom i säkerhetstestet och fick bara 10 i betyg. Kabinramen på Biltemas vagn klarade inte hållbarhetstestet. Detta innebär givetvis en risk om vagnen skulle välta; då fanns risk för att barnet skulle klämmas av den instabila ramen. Dessutom saknade vagnen parke­ringsbroms, och nätet på framsidan hade så stora maskor att exempelvis småsten kunde komma in genom dem. Rexvagnen saknade ordentligt frontskydd, vilket innebär en risk för att föremål kan komma mellan kabinen och hjulen och orsaka olyckor. Vagnen sak­nade också reflexer baktill och på hjulen, något som ska finnas enligt de internatio­nella säkerhetskraven.

Vagnarna testkördes av en panel med fem vuxna och tre barn under fem år. De kördes på olika underlag och med olika cyklar. De vuxna fick bedöma hur lätt vagnen var att koppla på och köra med, barnen fick säga om de satt bra och om selarna var mjuka och sköna att ha på sig.

Innan du köper en vagn, kolla fästet och hur det passar på din cykel. Vagnen kopplas på genom ett fäste som monteras på cykelns nav. Navet måste vara tillräckligt långt för att fästet ska få plats, vilket kan vara ett problem på gamla cyklar. Vill du använda vagnen till fler cyklar finns det extra fästen att köpa.

Ofta behöver man vara två vuxna när vagnen kopplas på, eftersom cykeln ska stå i rakt läge när man kopplar fast vagnen. En får hålla cykeln, en koppla fast vagnen.

Varmt eller blött?

Sätet ska naturligtvis vara bekvämt, och det var det på fyra av vagnarna. Biltemas vagn fick sämre betyg; där lutade sätet nedåt. Självklart är det också viktigt med god ven­tilation och även med regn-och solskydd. Chariots och Burleys vagnar hade bra ven­tilation, Croozer hade ett nät i övre kanten av kabinen som bedömdes som halvbra, medan Biltemas och Rex vagnar var allde­les för täta. Det blir ”växthusvarning” vid varmt väder! Samma skillnad i betyg gällde solskydden; Biltema och Rex hade dåliga solskydd, övriga bra.

Regnskydden varierade också. Croozers läckte vid sömmarna och Biltemas hade gli­por så att sätet blev blött när vagnen test­kördes i simulerat regnväder. De tre övriga fick klart godkänt.

Vagnarna är hyfsat lätta att montera och fälla ihop. De får också plats i bagage­utrymmet på en bil utan större problem. Bruksanvisningen som följde med var bra för alla vagnar; extra plus för Croozer, som på vagnens insida hade tryckta symboler för vikt, barnets längd med mera.

Vagnarna är ganska lika i storlek, mått och vikt. Men tänk på den sammanlagda vikten när du ska cykla med dem, särskilt om du har två barn i vagnen. Eftersom det finns plats kan man frestas att packa i matkassar, leksaker, kläder eller annat. Men då kan vikten gå upp mot 50 kilo, och det är ett tungt och svårmanövrerat lass att dra.

I testet finns tre ensitsvagnar och två tvåsits. Flera av vagnarna finns i olika mo­deller, exempelvis finns testvinnaren Cougar CTS för två barn också. Men testresultaten vi fått fram är inte direkt överförbara på en större eller mindre modell. Betygen gäller bara för just de modeller vi visar i vår tabell.

Text: Ingrid Jacobsson

Testansvarig: Anna Edberg 

 

 

Våra guider

 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön vägleder dig hur du ska slippa betala för strumpor, rakhyvlar, kosttillskott eller annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
 • Så prutar du bäst

  Det går att pruta även i Sverige. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.
1 av 3
 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Besprutat grönt te
grönt te

Flera teer lever inte upp till sitt nyttiga rykte. Snarare är de hälsofarliga.

 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt otrevliga kemikalier.