Test - Cykelvagnar

Cykelvagnar

 
 
2013-06-20

Att använda cykelvagn är ett smidigt sätt att skjutsa barnen. Men Råd & Röns test visar att flera vagnar inte klarar säkerhetskraven.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Vår unika testmetod

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av cykelvagnar

Cykelvagnarna har varit populära i Danmark i många år, och de blir allt vanligare i Sve­rige. Barnen sitter bekvämt och mamma eller pappa kan skjutsa ett eller två barn på ett enkelt sätt. Upp till cirka femårsåldern, eller när barnen börjar cykla själva, är cykelvagnen ett bra alternativ. Och de flesta barn tycker det är mysigt att sitta i vagnen och se världen rulla förbi.

Vi har testat fem vagnar, tre visade sig vara bra, två dåliga. Bäst i test med 74 i samlat betyg blev ... för ett barn. Det är en stabil och funktionell vagn, som också har många bra finesser och tillbehör. Du kan använda vagnen som joggingvagn om du sätter på ett extra hjul, och även köpa till skidset och dra ut i längdåkningsspåret med den. Vagnen är visserligen dyr, men eftersom den är stark och håll­bar bör den hålla för flera barn och kunna säljas vidare på begagnatmarknaden.

Vi har utnämnt två vagnar till ”bra köp”, båda med 70 i betyg. Det är en tvåsitsvagn, ..., och en vagn för ett barn, ....

Varning utfärdas däremot för ... för två barn och ... för ett barn! De båda föll igenom i säkerhetstestet och fick bara 10 i betyg. Kabinramen på ... vagn klarade inte hållbarhetstestet. Detta innebär givetvis en risk om vagnen skulle välta; då fanns risk för att barnet skulle klämmas av den instabila ramen. Dessutom saknade vagnen parke­ringsbroms, och nätet på framsidan hade så stora maskor att exempelvis småsten kunde komma in genom dem. ... saknade ordentligt frontskydd, vilket innebär en risk för att föremål kan komma mellan kabinen och hjulen och orsaka olyckor. Vagnen sak­nade också reflexer baktill och på hjulen, något som ska finnas enligt de internatio­nella säkerhetskraven.

Vagnarna testkördes av en panel med fem vuxna och tre barn under fem år. De kördes på olika underlag och med olika cyklar. De vuxna fick bedöma hur lätt vagnen var att koppla på och köra med, barnen fick säga om de satt bra och om selarna var mjuka och sköna att ha på sig.

Innan du köper en vagn, kolla fästet och hur det passar på din cykel. Vagnen kopplas på genom ett fäste som monteras på cykelns nav. Navet måste vara tillräckligt långt för att fästet ska få plats, vilket kan vara ett problem på gamla cyklar. Vill du använda vagnen till fler cyklar finns det extra fästen att köpa.

...

Sätet ska naturligtvis vara bekvämt, och det var det på fyra av vagnarna. ... vagn fick sämre betyg; där lutade sätet nedåt. Självklart är det också viktigt med god ven­tilation och även med regn-och solskydd. ... och ... vagnar hade bra ventilation, ... hade ett nät i övre kanten av kabinen som bedömdes som halvbra, medan ... och ... vagnar var allde­les för täta. Det blir ”växthusvarning” vid varmt väder! Samma skillnad i betyg gällde solskydden; ... och ... hade dåliga solskydd, övriga bra.

Regnskydden varierade också. ... läckte vid sömmarna och ... hade gli­por så att sätet blev blött när vagnen test­kördes i simulerat regnväder. De tre övriga fick klart godkänt.

Vagnarna är hyfsat lätta att montera och fälla ihop. De får också plats i bagage­utrymmet på en bil utan större problem. Bruksanvisningen som följde med var bra för alla vagnar; extra plus för ..., som på vagnens insida hade tryckta symboler för vikt, barnets längd med mera.

Vagnarna är ganska lika i storlek, mått och vikt. Men tänk på den sammanlagda vikten när du ska cykla med dem, särskilt om du har två barn i vagnen. Eftersom det finns plats kan man frestas att packa i matkassar, leksaker, kläder eller annat. Men då kan vikten gå upp mot 50 kilo, och det är ett tungt och svårmanövrerat lass att dra.

...

 
Vår unika testmetod

Testade modeller

Biltema Cykelvagn
Burley Encore
Chariot Cougar 1 CTS
Croozer Kid for 1
Rex Cykelkärra för 1 barn

 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Men det finns hjälpmedel att ta till. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
 • Så prutar du bäst

  Det går att pruta även i Sverige. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.
 • Så hyr du ut bostaden i andra hand

  Lagarna för att hyra ut i andra hand har ändrats. Råd & Rön ger tips och förklarar reglerna för hyresrätt, bostadsrätt och villa.
1 av 3
 

Besprutat grönt te
grönt te

Flera teer lever inte upp till sitt nyttiga rykte. Snarare är de hälsofarliga.

 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt otrevliga kemikalier.