Test - Treväxlade cyklar 2010

Treväxlade cyklar 2010

2010-05-26

Ur säkerhetssynpunkt är de elva cyklarna i vårt test överlag mycket bra. Men den dyraste hojen är inte bäst. Tvärtom, visar Råd & Röns stora test.

Råd & Röns slutsats

Bäst i test, med 89 i samlat betyg, är Skeppshult Nova bas för 5 395 kronor. Den klarade alla utmattningsprov galant och fick därmed högsta möjliga betyg för såväl sin hållbarhet som sina bromsar och pakethållare. Dess enda nackdel är att den saknar ställbar styrstam, men annars är den alltså förträfflig från säkerhetssynpunkt.

Apollo Haga, för 3 995 kronor, är också utmärkt i det fallet. Den får dock ett något lägre samlat betyg, 87, eftersom den hade sämre fästade skruvar än testvinnaren. Modellen saknade också manual. Men med tanke på att den var 1 400 kronor billigare än testvinnaren är den utan tvivel ett bra köp.

Sämst i test är den dyraste cykeln, Crescent Vinga, för 6 795 kronor. Varken dess sadel eller pakethållare höll för de tuffa och standardiserade krav som ställs, utan bägge gick sönder långt innan de respektive provningarna var slutförda.

 • Översikt
 • Leverantör
 • Samlat betyg
 • Prisspann
Visar 10 av 11 produkter | Visa alla produkter

Testdatum: 2010-05-26 (Nr 5/2010).

Så testade vi

Råd & Rön har testat elva treväxlade standardcyklar av så kallad dammodell. Testets resultat går dock att överföra även till motsvarande herrmodeller.

Samtliga cyklar testades i ett auktoriserat labb och i enlighet med de metoder som gäller för europeisk standard. Bland annat testade vi cyklarnas hållfasthet, bromsar och pakethållare för olika utmattningsprov.

Pakethållarna monterade vi till exempel upp på en testrigg. Där lät vi dem utsättas för både vertikal och horisontell kraft under 100 000 cykler. Tre pakethållare, som hade en maximal lastvikt på 18 kilo instansat i metallen, belastades med den vikten. De övriga belastades med 25 kilo, vilket är standard.

För att testa hållfastheten sattes ramen upp på en testrigg. Därefter lät vi en maskin utsätta den för två olika utmattningsprov under vardera 100 000 cykler.

 Cyklar, foto

Artikel ur Råd & Rön nr 5/10

Årets cyklar är säkra att trampa

Ur säkerhetssynpunkt är cyklarna i vårt test överlag mycket bra. Den dyraste hojen är inte bäst. Tvärtom, visar Råd & Röns test.

Att cykla är bra för både miljön och den egna hälsan, det vet vi. Och hand i hand med det har det nu också blivit hippt att trampa runt för egen maskin. Cykeln har blivit något av ett trendigt modeattribut. Men om de treväxlade standardcyklar av årsmodell 2010 som Råd & Rön testat har rätt attityd och hög streetcred eller inte låter vi vara osagt.

De elva cyklarna i vårt test kostar alla under 7 000 kronor, och samtliga har utsatts för en rad tuffa och standardiserade säkerhetsprov i ett professionellt och auktoriserat testlaboratorium.

Resultatet visar att de faktiskt är bra. Mycket bra till och med om vi jämför med våra tidigare cykeltest. De fick alla mellan 67 och 89 i samlat betyg på en 100-gradig skala. Så höga och jämna testbetyg är exceptionellt och ovanligt i Råd & Rön.

Att den både sämsta och dyraste modellen, Crescent Vinga för 6 795 kronor, fick så mycket som 67 i samlat betyg är särskilt positivt, då det är en siffra som man annars bara finner i våra testade produkters bättre segment.

Dåliga pakethållare

I likhet med de övriga cyklarna har Crescent Vinga ett mycket säkert styre och tillhörande styrstam. Även dess ram, framgaffel och vevparti klarade utmattningsproven mycket bra.

Men det kan man knappast säga om sadel och pakethållare på samma cykel. Tvärtom. Sadeln gick sönder redan efter drygt 92 000 cykler av önskvärda 200 000. Och med pakethållaren, som belastades med 25 kilo, visade det sig vara än värre. Den sprack itu redan efter 14 793 cykler av önskvärda 100 000. Det här är således inget för den som vill komplettera cykeln med en barnsits och känna sig trygg med det.

Det efterföljande och kompletterande delprovet, då pakethållaren utsätts för horisontell kraft, uteblev därför helt (se tabellen på nästa uppslag). Samma öde genomgick pakethållaren på den något bättre,- och betydligt billigare, modellen Greenfield Turist för 1 899 kronor. Bromsarna på Crescent Vinga fungerade dock mycket bra, till skillnad från bromsarna på cyklarna Yosemite Alware, Monark Karin 233 och Kungs Drottningholm, som alla fick jämförelsevis ganska låga betyg för sina främre bromsar.

Bäst i test, med 89 i samlat betyg, är Skeppshult Nova bas för 5 395 kronor. Den klarade nästan samtliga utmattningsprov med bravur. I elva av våra sammanlagt tolv delprov fick den högsta möjliga betyg: 9!

Att den saknar ställbar styrstam är inte oviktigt men kan kanske i det här sammanhanget mer ses som en parentes. Det är en funktion som signalerar komfort och bekvämlighet, och inget som påverkar säkerheten.

Apollo Haga, för 3 995 kronor, är också en mycket säker cykel. Sämre åtdragna skruvar och avsaknaden av manual gör dock att det samlade betyget sänks en aning.

Provcykla före köp

Men vad ska man tänka på när man står i affären för att köpa en ny cykel? Råd & Röns projektledare för tester Johnwe Cheung, som dessutom är en inbiten cykelentusiast och som passande nog har arbetat som just cykelmekaniker,svarar genast:
– Designen! Har man råd ska man köpa en cykel som man tycker är snygg, säger han. Då vårdar man den också mycket bättre.

– Men innan man köper en cykel ska man förstås provåka den. Sadeln ska kännas bekväm och ramen får varken vara för liten eller för stor. Är den för liten får man ingen kraft i själva cyklingen. Dessutom bör man köpa den färdigmonterad och inte i kartong.

Hur många växlar ska man ha?
– Det är en smaksak. Av det skälet bör man också testköra cykeln några varv runt kvarteret. Vissa tycker att det duger alldeles utmärkt med tre växlar. Andra som vill få ut mer kraft av utväxlingen föredrar fler. Själv vill jag ha fler än sju.

Hur ska man vårda en cykel?
– Det mesta kan man göra själv, till exempel spänna och olja in kedjan, och se till att skruvar och bultar är ordentligt åtdragna.

Text: Pontus Ohlin

 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage