Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Längdskidhandskar - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 8 längdskidhandskar för både motionären och elitåkaren. Sex av dem är unisexmodeller och två av dem är damhandskar.

Vi har både testat handskarnas funktion och hållbarhet i ett labb och låtit en panel, bestående av riktigt vana skidåkare, testa dem.

I testet bedöms bland annat:

 • Hur bra de står emot vind och kyla.
 • Om de transporterar bort fukt.
 • Hur slittåliga handskarna är.

Detta ingår i köpet
När du köper testet får du även tillgång till våra tester av bl.a: löpartightspannlamporaktivitetsmätare

Köp testet för 25 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 125 och ange koden 84978
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell
Björn Dæhlie Race
Craft Power WS
Fischer XC Performance
Hestra Ergo Grip Windstopper
Hestra Windstopper Breeze
Johaug Val Di Fiemme
LillSport Legend
One way Tobuk 50

Utdrag ur testartikeln

...

Oavsett om man tränar inför en skidtävling eller åker på en lugnare tur är händerna en känslig och utsatt kroppsdel i spåret. De får absolut inte bli för kalla, då blir skidturen miserabel. Men ett par alltför tjocka vantar duger inte heller om man ska köra lite snabbare.

Råd & Rön har testat åtta lite tunnare längdskidhandskar, som är avsedda för ganska tuff och svettig träning. Sex av dem är unisexmodeller och två av dem är damhandskar. Vi har både testat handskarnas funktion och hållbarhet i ett labb och låtit en panel, bestående av riktigt vana skidåkare, testa dem.

...

I nötningstestet, där handskarna utsätts för mekanisk nötning mot ett annat tyg under lång tid, försvinner hela 10 procent av materialet på handflatan från ... och ... Att det händer just de handskarna beror förmodligen på att de är klädda med ... respektive mjukt ... på handflatan. ...handskar nöts på både fingrar och handflata, samt noppas en hel del.

Slitstyrkan testas på sömmen mellan handflatan och mudden. Här är skillnaden stor. ... klarar till exempel 208 newton, vilket motsvarar att utsättas för en tyngd på 20 kilo, innan de går sönder, medan ... bara klarar 35 newton, eller 3,5 kilo.

– Med skidhandskar är det mycket ”dra av och på”, och de sitter tajt, så det är viktigt att de tål att slitas i, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Skidåkning är en svettig sport, och handskarna behöver således klara både svett och efterföljande tvätt. ... krymper efter tvätt, 6,7 procent på längden, medan ... handske blir 3,9 procent bredare.

– Det är inte bra, eftersom det är viktigt att skidhandskar sitter åt ordentligt, säger Ronny Karlsson.

...

– Färgäktheten brukar inte vara ett problem för de produkter vi testar, men ... har stora svårigheter, säger Ronny Karlsson.

...

En god fukttransport är dock alltid att föredra. Här får handskarna upp till ... i betyg.

– Här blir det en kompromiss mellan att skydda mot vind och att ha bra fukttransport. Med tanke på att skidhandskar är gjorda för att vara täta är en ... i fukttransport ett ganska bra betyg, säger Ronny Karlsson.

Testpanelens vana skidåkare har tagit handskarna ut i spåren i både Vasaloppet och Engelbrektsloppet, samt på fjället och på rullskidor. Deras resultat skiljer sig något åt från labbtestet, till exempel är ... en favorit, trots att den inte fick bra betyg i labbdelen.

Panelen har fått testa hur sköna skidhandskarna känns på, om de upplever att handskarna transporterar fukt och isolerar bra, samt passform och känsla mot huden. Dessutom har de fått rapportera om eventuellt slitage och eventuella skador eller förändringar under användandet. De har även fått bedöma fingrar och muddar – samt även undersökt om den lilla del med mjukare tyg på tummens utsida, som är avsedd att torka av snor på, uppfyller sitt syfte. 

...

... det är viktigt att skidhandskarna sitter åt ordentligt är det bra att pröva, så att man hittar en modell som sitter tajt utan att klämma, och som har lagom långa fingrar. 

Viktigaste frågan till panelen är om de kan tänka sig att köpa handskarna. Där svarar alla att de kan tänka sig att köpa ... handskar, medan bara en av tre kan tänka sig att köpa ... och ...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!