Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Myggmedel - bäst i test

 

Det bästa myggmedlet skyddar i över fyra timmar medan andra myggmedel bara avskräcker myggen i 75 minuter. Appar och armband som myggmedel är rent lurendrejeri, myggen anfaller direkt. Det visar Råd & Röns test av myggmedel.

Vi har testat 8 flytande myggmedel från bl.a. Autan, Cederroth och MyggA. De skyddar olika länge mot myggbett. Vi har även testat alternativa myggmedel i form av eteriska oljor, appar och armband. De är bluffprodukter som inte fungerar alls mot myggbett.

I vårt test fick personer sticka in sina armar i burar där 200 hungriga honmyggor väntade på middagen.

Köp testet för 25 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 125 och ange koden 47020
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Produkttyp Mängd Användning på barn
Aco Etono myggspray Spray 100 ml Ej för barn under 3 år
Autan Family care gel Gel 100 ml Ej för barn under 3 år
Autan Protection plus Spray 100 ml Ej för barn under 3 år
Cederroth Djungelolja Roll-on 60 ml Ej för barn under 3 år
Cederroth US622 Spray 60 ml Ej för barn under 3 år
MyggA Natural Spray 75 ml Ej för barn under 3 år
MyggA Original Roll-on 50 ml Ej för barn under 3 år
Odylique Mosimix body oil Spray 30 ml Ej för barn under 1 år
Para'Kito Myggskydd Armband 2 st tabletter Ej för barn under 3 år
Pico Brothers Anti mosquito App för iOS Inte testat Inte testat
Sjö & hav Mygg & fästing Spray 100 ml Ej för barn under 3 år
Zodinplex Anti mosquito resistance App för Android Inte testat Inte testat

Utdrag ur testartikeln

...tyvärr är det inte alla myggmedel på marknaden som verkligen hindrar myggen från att bita. Det visar vårt test av 9 flytande myggmedel, ett myggarmband och två appar. Testet var ett av de tuffaste någonsin för testpersonerna, som fick sticka in sina armar i burar där 200 hungriga honmyggor väntade på middagen.

 

En helt oskyddad arm får i en sådan situation minst tio bett på en halv minut. Varje testperson har testat alla medel, och har därför utsatts för många bett.

 

– Myggorna i testet är fruktansvärt hungriga. Våra testpersoner har varit extremt lojala, vilket vi är tacksamma för. De har låtit sig bli stuckna av myggorna i varje dag i tre månader, säger Sofia Börjeskog.

 

Vi kan snabbt konstatera en sak om antimyggappar – de fungerar inte alls. Trots att testpersonerna höll en telefon med påslagen app i handen bet myggorna obekymrat i deras armar.

 

Redan efter några sekunder hade testpersonerna fått flera bett. Även när vi testade myggarmbandet avslutades försöken innan en minut gått. Enligt Sofia Börjeskog är själva idén med att ha ett myggarmband fel.

 

– När vi smörjer in testpersonerna med vanligt myggmedel, känner myggen exakt var medlet är applicerat. Vid ett tillfälle smorde vi bara in halva testpersonens arm, och drog ett streck vid gränsen. Då satte sig myggorna precis på rätt sida om gränsen. Tanken att ett armband skulle fungera för att skrämma bort myggen från ett generellt område håller inte, säger hon.

 

Du ska alltså vara noggrann när du smörjer in dig. Det räcker inte med ett roll, krämen måste smetas ut över den oskyddade huden. Därmed är det inte sagt att du ska vräka på med medel – det här är krämer och sprayer som ska appliceras med försiktighet.

 

Myggmedel räknas som biocider, eller bekämpningsmedel, och är per definition giftiga. Alla myggmedel som säljs i Sverige måste godkännas av Kemikalieinspektionen, som bedömer risken och vilket positiv effekt medlen har, och sedan väger nyttan mot risken.

 

När vi har bedömt risken med myggmedlen i vårt test har vi räknat på att en vuxen respektive ett barn smörjer in underarmar, underben och hals.

 

– Det här är inte medel som man kan smörja in hela kroppen med, de ska användas med begränsning. Täck med vanliga kläder, och smörj bara in oskyddad hud, säger Sofia Börjeskog.

 

I testet finns även ett ekologiskt myggmedel, Odylique Mosimix body oil, som bygger på eteriska oljor. Det är inte godkänt av Kemikalieinspektionen, och får alltså inte säljas i Sverige. Det är inte heller myggarmbandet. Tillverkarna argumenterar att de inte behöver något tillstånd, eftersom de inte är traditionella myggmedel. Men det stämmer inte.

 

– Om man ens antyder på förpackningen att medlen har någon effekt på mygg och andra djur, räknas de som biocider och måste bedömas som sådana, säger Sofia Börjeskog.

 

Både den ekologiska oljan och armbandet innehåller eteriska oljor som kan vara allergiframkallande, vilket inte är bra. Inte heller oljan har någon egentlig effekt på myggen.

 

– Köp dem inte! De är inte godkända, och det är bara lurendrejeri, säger Sofia Börjeskog.

 

De traditionella myggmedlen i testet visar sig dock ha bra effekt. De höll myggen borta i flera timmar. Men med den positiva effekten kommer även vissa risker. I vår riskbedömning får ... och ... visst avdrag, eftersom det finns risk för biverkningar också på vuxna, som normalt är tåligare – de här medlen är alltså starkare än de andra.

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!