Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Pannlampor - bäst i test

 

Råd & Röns test av 10 pannlampor visar att det skiljer mycket i ljuskvalitet och komfort mellan olika modeller. Pannlampan är praktisk i många olika situationer – ljuset följer din blick och du har båda händerna fria. Men prova helst innan du handlar. 

Detta ingår i köpet:
När du köper det här testet får du även tillgång till våra tester av aktivitetsarmband
längdskidhandskar, ullstrumpor och skidhandskar, alpint.

Köp testet för 25 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 125 och ange koden 57680
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Angivet ljusflöde
Asaklitt Head lamp Inte angiven
Black Diamond Cosmo 70 lm
Black Diamond Spot 130 lm
Everest Headlight 130 130 lm
LED Lenser H3 60 lm
LED Lenser SEO 5 180 lm
Petzl Tikka Plus 2 70 lm
Petzl Tikka XP 120 lm
Silva Jogger 45 lm
Silva Trail-runner II 140 lm

Utdrag ur testartikeln

Utdrag ur Råd & Röns test av pannlampor

...

Lagom till höstmörkret har vi testat tio olika pannlampor för fritidsbruk. Överlag klarar de sig hyfsat, men i de enskilda detaljerna kan det skilja rejält i betyg. Så grotta gärna ner dig lite extra i tabellen, för de här skillnaderna kan vara direkt avgörande för om lampan kommer att passa just dig och dina behov. Och om det går, prova pannlampan i affären för att känna efter att den sitter bra och inte gör ont.

För att riktigt testa komforten har vi låtit en testpanel jogga med pannlamporna i löparspåret. Bäst i test är ..., som också är testpanelens favorit. Inte minst för den lätta konstruktionen, med ett separat batteripaket placerat på bandet baktill på huvudet.

Tre av modellerna i testet har den här konstruktionen, men vanligast är att batterierna är placerade i lamphuvudet. Bra köp är ... på 66 poäng, som kostar cirka 280 kronor.

Olika ljus

Längst ner i testets tabell kan du klicka fram en bild från labbet som visar hur lampornas ljuskäglor ser ut, både i plusgrader och i minusgrader. Förutom spridningsform kan du också jämföra ljusets jämnhet och styrka.

Pannlamporna sitter 175 centimeter från labbets golv och lyser med sin högsta ljusstyrka. Samtliga av de lampor vi testat har dock flera olika ljusstyrkor att välja på.

– Men du kan egentligen inte få för mycket ljus med lamporna vi har testat, så starka är de inte, utan du vill nästan alltid använda högsta ljusstyrkan, säger Sofia Börjeskog, testledare på Råd & Rön.

Några i testpanelen irriterade sig därför på de lampor där det svagaste ljuset var det första som kom när de tryckte på on-knappen. De pannlampor som har (för) många lägen att välja på, en del har även rött ljus och blinkande ljus på menyn, kan dessutom upplevas som alltför krångliga för att hitta till rätt ljus.

Ljus där det behövs

När du är ute och går eller joggar sent vill du inte bara se var du sätter fötterna, utan du vill också att pannlampan lyser upp en bra bit framåt men även ger ett visst ljus åt sidorna. Om du däremot ska jobba med något pilligt i bilmotorn vill du ha ett mer koncentrerat ljus.

Med ... kan du genom att skruva på lamphuset både sprida och koncentrera ljuskäglan, allt efter behov. En annan viktig funktion är att kunna rikta ljuskäglan genom att vrida lamphuset uppåt eller nedåt. På ... båda modeller sker det steglöst, för de övriga modellerna stegvis.

... har flest lägen med nio steg, medan ... av samma märke har det minsta antalet, tre steg. Och det här är viktigt, för du kan ha oturen att köpa en lampa som inte passar dig, utan som lyser upp helt fel områden.

– Du ska till exempel inte behöva titta ner på fötterna för att kunna se var du springer, säger Sofia Börjeskog.

Extra besvärligt kan det bli om ljuset dessutom är ojämnt. ... har ett ”randigt” sken med mörkare och ljusare partier.

Testa passformen

Även om ljuset är A och O är det minst lika viktigt att testa hur bekvämt och hur bra pannlampan sitter utan att den rör sig. Ska du jogga blir komfortens betydelse extra tydlig. En lampa som skumpar och kasar eller klämmer och gör ont gör dig bara irriterad.

Bandet ska vara lättjusterat, och det får inte vara för elastiskt, då är risken att lamphuset inte hålls på plats. Band med en mjukare eller strävare yta, till exempel tabelltvåan ... med ett frottéliknande material, både sitter och känns bättre mot pannan.

Det gäller också att ha rätt form på lamphusets bas. Testa ordentligt att det inte trycker på någon punkt i pannan – bäst fungerar de som är något välvda.

– Ett lätt tryck i början blir hårt efter ett tag. Du får ont i huvudet av alla lampor så småningom, men en del får man rejält ont av, säger Sofia Börjeskog.

På de modeller där batterierna sitter i lamphuset blir det extra viktigt att den sitter stadigt men utan att trycka. Ett tyngre lamphus kommer lättare i gungning.

– Ger lampan dessutom en ojämn ljusbild blir du nästan sjösjuk när du är ute och springer.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!