Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Paraplyvagnar - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 9 paraplyvagnar i olika prisklasser. De är enkla, smidiga och lättkörda. Men se upp, hälften av paraplyvagnarna i Råd & Röns test får nedslag på säkerheten.

Detta ingår i köpet
När du köper det här testet får du även tillgång till våra tester av barnvagnar, duobärselarsittvagnar 2013 och sittvagnar 2015

Köp testet för 45 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 145 och ange koden 31999
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris, cirka Rekommenderad maxvikt
2ME Sulky Bergen/Nice 919 - 919 kr 15 kg
BabyTravel Bombay XL 1000 kr 15 kg
Babyzen Yoyo 3500 kr 15 kg
Babyzen Yoyo 6+ 3500 kr 15 kg
Basson Baby Travel One 1000 kr 18 kg
Chicco Echo 671 - 1295 kr 15 kg
Chicco Liteway 1149 - 1795 kr 15 kg
I'Coo Pluto 2000 kr 15 kg
Maclaren Techno XT 2419 - 3199 kr 15 kg

Utdrag ur testartikeln

Norden använder vi paraplyvagnen mycket som andravagn. Perfekt för stadens gator, eller när familjen ska ut på resa och behöver packa smart.

Vi har testat åtta framåtvända paraplyvagnar, både i labbmiljö och av en expert- och en föräldrapanel. Vagnarna är framförallt till för barn som kan sitta själva, från cirka sex månader och upp till cirka tre år. Enligt tillverkarna är maxlasten 15 kilo; en av vagnarna har max 18 kilo.

Bäst i test är ... med 79 po­äng, tätt följd av ... Den upplevs av panelen som mer robust med ordentlig stoppning i hela sittytan. Men den är också drygt 1 000 kronor dyrare än ....

... utmärker sig längst ner i tabellen med endast 22 poäng. En stor anledning till det låga betyget är att vagnen innehåller ftalater, tio gånger över det tillåtna gränsvärdet för barnprodukter. Ftalater är misstänkt hormonstörande äm­nen som används som mjukgörare i plast­detaljer.

...

Paraplyvagnens styrka är att den är lättpackad – namnet kommer av att vagnen kan fällas ihop till ett avlångt, smalt paket – och att den är nätt och smidig att köra och styra i trånga utrymmen.

Testpanelen tyckte att vagnarna var hyfsat lätta att fälla ut och ihop. Sju av vagnarna har en liknande lösning: Med hjälp av två pedaler fälls vagnen ihop och blir smal men behåller längden. Med ett handtag på mitten är de enkla att bära.

Den åttonde vagnen, ..., har ett helt eget system och väger dessutom två kilo mindre än de andra. Den fälls ihop till ett litet fyrkantigt paket, som inte är större än att den fungerar som handbagage på flyget. Snillrikt för den som reser mycket, men tyvärr var ... också en av de modeller som inte fick godkänt i det så viktiga säkerhetstestet, och därmed blir det sam­lade betyget bara 58 poäng.

...

Det bildas två grupper vad det gäller det samlade betyget, och det är i just säkerhetstestet som det avgörs. Fyra modeller har inga anmärkningar på säkerheten, medan de fyra i nedre delen av tabellen har en eller flera.

Ingen av de underkända klarar till exempel uthållighetstestet. Vagnarna körs på ett rullband med mindre ojämnheter i drygt åtta mil. Det är vad en barnvagn ska klara enligt den europeiska standarden. Men ni­tar i chassit gav vika och testet fick avbrytas i förtid.

– Det var inte så att vagnarna föll ihop så att det innebar omedelbar fara för barnet, men de gick sönder och blev ostabila och oanvändbara, säger Råd & Röns testledare Sofia Börjeskog.

Andra anmärkningar är klämrisk, vassa plastkanter och risk att barnet kan få loss skumbitar att tugga på. Och innehåll av tidigare nämnda ftalater.

...

I och med att hjulen är svängbara blir vagnarna lättkörda och går att vända på en femöring. Men eftersom hjulen också är små och ganska hårda är underlag som snömodd och grus ingen höjdare. Även i stadens trappor kan det bli besvärligt. Bromspedalerna på vissa av de testade vagnarna ville gärna skrapa i trappstegen när vagnen skulle dras upp eller ner. Testvinnaren ... fick dessutom endast betyget 5 på bromsarnas effektivitet, eftersom föräldrapanelen ansåg bromsarna vara under medel.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!

 

 

Relaterat innehåll

Test - Sittvagnar - 2015

Sittvagnar

Sittvagnar

Vi har testat flexibla sittvagnar för stadsbruk. Endast en klarade vårt kemikalietest. När ska vi slippa hitta farliga kemikalier i produkter ämnade för våra minsta?

Test - Barnvagnar, duo

Gift i fler av modellerna

Gift i fler av modellerna

Hälften av barnvagnarna innehåller giftiga kemikalier och vi varnar speciellt för en vagn som är farlig för barn.