Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Sittvagnar - bäst i test

 

Vi har testat 11 flexibla sittvagnar för stadsbruk. Endast en klarade vårt nya utökade kemikalietest. Däremot var de flesta lätta att köra och rengöra.

Detta ingår i köpet
När du köper det här testet får du även tillgång till sittvagnar2013barnvagnar duo, bärselar och paraplyvagnar.

Köp testet för 45 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 145 och ange koden 89256
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris, cirka Vändbar sittdel Liggdel Rekommenderad maxvikt
Bugaboo Bee 3 6500 - 8400 kr Ja, köpes separat 17 kg
Chicco Urban 3395 - 3395 kr Ja, fälls ut från sittdelen 15 kg
Concord Wanderer 3679 - 3679 kr Ja, köpes separat 15 kg
Graco Evo XT 2995 - 3795 kr Ja, köpes separat 15 kg
Jané Epic 3095 - 3095 kr Ja, köpes separat 15 kg
Mountain Buggy Nano 2479 - 2999 kr Nej 20 kg
Nuna Ivvi 4499 - 6713 kr Ja, köpes separat 15 kg
Phil Teds Verve 6495 - 6495 kr Ja, köpes separat 20 kg
Phil Teds Vibe 7595 - 7595 kr Ja, köpes separat 20 kg
Silver Cross Pioneer 6999 - 6999 kr Ja, ingår 25 kg
Stokke Xplory 4 8899 - 11099 kr Ja, köpes separat 15 kg

Utdrag ur testartikeln

Vi har testat elva sittvagnar, vilka också lätt kan kompletteras med en liggdel. När vi år 2010 började testa kemikalieinnehåll på barnvagnar av alla modeller hittade vi alltid några vagnar som innehöll ftalater. Det hittar vi inte längre.

Men våra erfarenheter, efter att ha testat andra barnprodukter, har fått oss att misstänka att det även kan finnas andra hälsovådliga kemikalier.

– Till det här testet har vi gått djupare och utökat vårt kemikalietest rejält. Och nu hittar vi till exempel flamskyddsmedel och PAH, säger Sofia Börjeskog, testansvarig.

Det är tråkigt, för i övrigt är de elva testade vagnarna bra och flexibla, om än dyra, med höga delbetyg så gott som rakt igenom.

...

I sex av vagnarna hittade vi kemikalier på handtaget där den vuxna håller sina händer, men inget i materialet som var nära barnet, och därför drog vi inte ner det sammanlagda betyget lika mycket. Men även här kan ett barn komma i kontakt med handtaget, till exempel om en syskonbräda har kopplats på vagnen.

Bäst i test är ... Den är dyr, cirka 8 000 kronor, men det är den enda modellen där vi inte hittar de kemikalier vi har letat efter: flamskyddsmedel, PAH, ftalater, klorparafiner, organiskt tenn, fenoler samt formaldehyd.

Vi har testat vagnarna som sittvagnar för barn från 6 månader och upp till omkring 4 års ålder. Vagnarna kan även användas för mindre barn. Lösningarna ser olika ut: På alla vagnar går det att haka fast ett babyskydd i chassit efter att sittdelen har tagits bort. Till en del kan du köpa till en liggdel, eller en mjuklift som placeras direkt i sittdelen. Men vi har inte testat vagnarna som liggvagnar.

...

Det finns en del detaljer på vagnarna som kan vara bra att tänka på, till exempel var bromspedalen är placerad. På ... sitter bromsen så att den nuddar trappstegen när vagnen ska tas nerför en trappa. Risken finns att bromspedalen går sönder med tiden.

På några av vagnarna är förvaringsutrymmet under vagnen svårt att nå. Chassit är på ett eller annat vis i vägen så att det blir trångt att lägga i och ur saker.

Ibland är förvaringsutrymmet helt enkelt bara för litet, som på ... På testvinnaren ... sitter förvaringsutrymmet, eller snarare väskan, i fronten på vagnen så att du måste gå fram för att nå innehållet. Dessutom hamnar barnets ben ovanpå väskan om sittdelen är placerad framåtvänd. Den lösningen var testpanelen inte förtjust i.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!

 

 

Relaterat innehåll

Test - Sittvagnar - 2013

Brister i säkerhet

Brister i säkerhet

De är enkla att hantera men vissa modeller brister i säkerhet. Det visar Råd & Röns senaste test av sittvagnar.

Test - Barnvagnar, duo

Gift i fler av modellerna

Gift i fler av modellerna

Hälften av barnvagnarna innehåller giftiga kemikalier och vi varnar speciellt för en vagn som är farlig för barn.