Test - Slalomskidor

Slalomskidor

2010-09-27

Vi har provat säsongens nya, sköna allmountain-skidor med bra grepp både i pisten och utanför. Vår solklara testvinnare är en riktigt skön skida att göra såväl korta som långa svängar med.

Så väljer du rätt

Johan Rydén, som är utbildningsvarig för skidlärare på Svenska Liftanläggningars Organisation, SLAO, ger några tips att tänka på före skidköpet:
 • Åker du skidor minst 15 dagar per år är det dags för skidköp. Om du bara åker en vecka om året är det bättre att du hyr skidor på plats.
 • Om du måste välja, satsa i första hand på egna pjäxor och hyr skidorna.
 • Vilket slags skidåkare är du? Gör du korta svängar eller långa? Åker du bara i pisten eller vill du också pröva på offpist?
 • Fråga en skidinstruktör om råd, det finns ingen skida som passar alla. Din vikt och din färdighet avgör om du ska ha en mjuk eller hård skida, en kort eller en lång.
 • Det är inte alltid så att den avancerade skidåkaren ska ha en hård skida.
 • Väger du inte så mycket passar en mjukare skida bättre, och tvärtom för den som väger mer men kanske inte är en så duktig skidåkare.
 • Det är inte priset i första hand som avgör om det är en bra skida utan hur den är uppbyggd och hur den passar just dig. Skidorna är bra i dag överlag, även de billiga.
 • Skidshoparna i fjällen brukar ha provskidor som man kan få testa.
 • Om du köper skidorna i stan, ta med pjäxorna till butiken så kan de ställa in bindningen efter pjäxan. Det kan också räcka med måtten på pjäxan. Alla skidor säljs i dag med bindningar.

Råd & Röns slutsats

Råd & Rön har testat allmountain-skidor som passar bra i svenska backar. Völkl Unlimited AC20 är självklar vinnare i testet. En skön skida att göra såväl korta som långa svängar med och med bra grepp i snön, tyckte en enig provpanel.

Tolv erfarna skidåkare provade skidorna i österrikiska Alperna. De övriga skidorna är också i de flesta fall bra skidor att åka med. Panelen var reserverad inför Dynastar Legend Sultan 80, den var klart sämre än de andra skidorna när det gällde att göra svängar och grepp i snön.

Vi provade också skidornas slaghållfasthet i ett laboratorium. Alla skidorna klarade det testet. Men tre skidor har för tunn stålkant, den slipas ner på några år. Det är Blizzard Magnum 7.6 IQ, Head i.Peak 74 och Nordica Fire Arrow 74 XBI CT.

 • Översikt
Visar 10 av 13 produkter | Visa alla produkter

Artikel ur Råd & Rön nr 9/2010

Sköna svängar i snön

Vi har provat säsongens nya skidor åt dig. Sköna allmountain-skidor med bra grepp i snön både i pisten och utanför. Skidan från Völkl är klar vinnare medan Dynastars skida halkar efter i poängligan.

Nu ligger alla skidfrälsta i startgroparna inför en förhoppningsvis lika snörik vinter som den förra. Butikerna har just reat ut förra säsongens slalomskidor och tagit in de nya modellerna. Råd & Rön har testat dem i österrikiska Alperna. Tolv vana skidåkare, de flesta skidinstruktörer, provade sammanlagt 15 allmountainskidor. Hur de funkade i pisten, greppet i snön, hur svängarna satt, hur stadiga de var när det gick fort utför i backen. Eftersom det är allmountain-skidor testade vi dem även i lössnö, även om det inte är där de flesta åker.

– Det här är riktigt bra skidor i mellanprisklass. De passar såväl nybörjaren som den som har åkt ett tag, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön och själv hängiven utförsåkare.

Slalomskidorna har genomgått en fantastisk utveckling de senaste decennierna. Genombrottet kom med carvingskidan, en skida med midja som plötsligt gjorde det betydligt enklare att både svänga och åka fortare i backen. Medan man tidigare hejdades i själva svängen gör en skida med midja att man snarare får extra fart just när man svänger.

I dag finns en rad typer av slalomskidor för olika behov. Renodlade pistskidor med smal midja, breda fatskis för åkning i lössnö, twintip med nosar åt båda hållen för freestyle. Allmountain, eller så kallade freeride, som Råd & Rön testat är en skida med lite bredare midja än en pistskida och en kompromiss för dig som mest åker pist men även vill kunna pröva på att åka i opistad terräng.

Allmountain har blivit allroundskidan som passar de flesta åkare, och inom den gruppen finns i sin tur undergrupper. Skidorna som vi har provat är mest gjorda för pist. De passar också svensk vinter bra med hård, frusen snö på morgonen och mer slask som liknar opistat på eftermiddagen.

Mot bredare midja

Utvecklingen inom allmountain går just nu mot bredare midja. De flesta av de provade skidorna skulle ha ansetts som extremt breda för 6–7 år sedan. Ronny Karlsson är glatt överraskad över vinnaren i testet.

– Völkl är ett dyrt märke, men här har man lyckats riktigt bra med en skida i mellanprisklass, säger han.
I Råd & Röns förra test 2008 fanns också en skida från Völkl med, men den gången var bedömningarna från panelen delade. Skidan passade män med tyngd att kunna styra skidan, medan kvinnorna i panelen kände att de inte riktigt kunde lita på den.

Den skida från Völkl som vi nu har testat är panelen odelat positiv till. Skidan är en självklar vinnare och rolig att åka med även om du är lätt. Du behöver inte all kraft i världen för att kunna styra den.

De övriga skidorna fick också bra resultat, utom Dynastars Legend Sultan 80. Dynastar hör till de mest sålda skidmärkena i Sverige, men den här skidan föll inte panelen i smaken. Inte så rolig att göra svängar med och dåligt grepp i snön. Knappt någon i panelen skulle vilja ha just den här skidan om de fritt fick välja.

Slitstyrkan sattes på prov

En skida har inte evigt liv. Efter några år kan träkärnan mattas och skidan förlora något av sin spänst. Mer dramatiska saker kan också hända, du kan till exempel åka på vassa stenar eller kanter. Vi har testat hur slitstarka skidorna är i ett laboratorium.

Tyngder på upp till 70 kilo hängdes i båda ändarna på skidorna och släpptes sedan. Det här provet klarade alla skidorna, det var bara ytterst små sprickor som bildades i bakänden på några av skidorna. Sprickor som i och för sig kan bli värre om man har skidan i många år.

Tunna stålkanter

Värre var det med stålkanterna, som vi mätte. De var alldeles för tunna på tre av skidorna: från Head, Nordica och Blizzard. Med tanke på att stålkanten bör slipas varje år har du snart en skida utan stålkant alls.

I många fall är det nog ändå så att man inte väntar tills skidan blir utsliten innan man köper nya skidor.
– Det kommer ständigt nya modeller, och själv utvecklas du förhoppningsvis också som skidåkare. Åkningen blir roligare med skidor som passar terrängen och just din åkstil, säger Ronny Karlsson.

Den verklige skidentusiasten har flera par skidor, längre och smalare för att ta ut svängarna i långa pister och ett par kortare skidor för den lilla hemmabacken. 

Text: Cristina Farm

 

Populärt åka utför

 • Utförsåkning är en stor sport i Sverige, 2,4 miljoner åkte utför vintern 2008–2009.
 • De allra flesta åker skidor i backen, 10 procent åker snowboard.
 • Hälften av alla som åker utför i fjällen hyr sina skidor.
 • Det är framför allt barn och unga som åker utför. 30 procent är under 19 år och 60 procent är under 30 år.
 • På 1980-talet fanns som flest små och medelstora skidbackar runt om i Sverige. Sedan kom en rad gröna vintrar, som gjorde att flera måste stänga igen.
 • Carvingskidans genombrott på 1990-talet fick intresset för utförsåkning att komma tillbaka.
Källa: Hans Gerremo, vd i Svenska Liftanläggningars Organisation, SLAO
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage