Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Motorsågar - bäst i test

 
Motorsågar för fritidsbruk gör sitt jobb och har bra säkerhet, visar Råd & Röns test. Men se upp med kedjan, som lätt blir slö. En trött motorsåg tröttar även ut användaren, och då är olyckan lätt framme.


Detta ingår i köpet

När du köper det här testet får du även tillgång till testerna av slipmaskiner, slagborrmaskiner och borrskruvdragare och cirkelsågar 

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 135 och ange koden 55539
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris, cirka Typ av såg Effekt Svärdslängd Vikt
Biltema Motorsåg 14" 1000 - 1000 kr Bensindriven 1,5 kW 35 cm 5,1 kg
Black & Decker GK1935T 1700 - 1700 kr Eldriven 1,9 kW 35 cm 5,2 kg
Bosch AKE 40-19 S 1700 - 1700 kr Eldriven 1,9 kW 40 cm 4,5 kg
Cotech (Clas Ohlson) Elkedjesåg 800 - 800 kr Eldriven 1,8 kW 35 cm 5,5 kg
Einhell BG-PC 1235 1400 - 1400 kr Bensindriven 1,2 kW 35 cm 5,0 kg
Husqvarna 435 2900 - 2900 kr Bensindriven 1,6 kW 33 cm 4,2 kg
Jonsered CS 2238 S 2700 - 2700 kr Bensindriven 1,5 kW 35 cm 4,7 kg
Makita UC 3520A 1500 - 1500 kr Eldriven 1,8 kW 35 cm 4,4 kg
McCulloch CS 380 2500 - 2500 kr Bensindriven 1,4 kW 40 cm 5,2 kg
Ryobi RCS1835 1100 - 1100 kr Eldriven 1,8 kW 35 cm 5,1 kg
Stihl MS 171 2600 - 2600 kr Bensindriven 1,3 kW 30 cm 4,3 kg

Utdrag ur testartikeln

Utdrag ur Råd & Röns test av motorsågar

...

Råd & Rön har testat elva fritids- och allroundsågar; sex bensindrivna modeller och fem eldrivna med sladd. På det stora hela sågar de bra, och glädjande nog var det ingen som fick någon anmärkning för säkerheten.

 

Den eldrivna och den bensindrivna motorsågen har lite olika användningsområden. Kapar du ved till husbehov, snickrar inomhus och kanske fäller ett äppelträd vart femte år passar den eldrivna bra. Men för den större naturtomten med många träd är den bensindrivna motorsågen ett bättre alternativ.

 

Alla de testade elsågarna har sladd. Det finns batteridrivna motorsågar på marknaden, men de är ännu så länge mer anpassade för proffsbruk. Fördelarna med el är att du slipper stå mitt i avgaserna. De drar också mycket mindre energi än bensindrivna sågar. Vårt test visar att ju grövre träd och hårdare träslag, desto större blev tidsskillnaden mellan bensin- och elsågen.

 

De bensindrivna är effektivare, och de kan med fördel tankas med alkylat, en renare form av bensin. Tvärtemot vad man kanske skulle tro upplevde testpanelen ljudet från elsågarna som vassare och otrevligare, och de fick därmed sämre betyg än de bensindrivna. Det handlar alltså inte bara om decibel utan också om vilken typ av ljud det är.

 

– Det är nog också mycket en vanesak; en motorsåg ska låta på ett speciellt vis, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

 

...

Till de flesta modeller i vårt test medföljer bra och detaljerade manualer, utom just för momentet filning, där det varierade kraftigt. ... och ... hade inga instruktioner alls för detta. Men det finns å andra sidan mycket bra information på nätet om filning och om motorsågar i stort.

 

Värre är då att kedjan på ... motorsåg blev märkbart slö under arbetets gång. Om du nu alls får igång den; det blev bottenbetyg för kallstart.

 

...

På ... bensindrivna maskin tappade kedjan spänsten rejält vid sågning, men den var också relativt lätt att spänna. Överlag var det enklare att justera kedjespänningen på elsågarna. Samtliga eldrivna maskiner har ett enkelt vred, medan kedjan på de bensindrivna spänns med ett medföljande verktyg.

 

Alla modeller har korta svärd, upp till 40 centimeter. Ett längre svärd kräver högre kompetens och större precision, men samtidigt ökar risken för olyckor. Men vad som anses bäst handlar till stor del om tradition och kultur. I Sverige kör vi med korta svärd, i många andra länder tycker de att långa är bäst.

 

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!

 

 

Relaterat innehåll

Test - Cirkelsågar

Smidigt och rakt

Smidigt och rakt

Ska du såga stora spånskivor eller tjocka plankor är cirkelsågen oumbärlig. Vi har testat sju stycken – en har usel säkerhet.

Test - Slagborrmaskiner

Fixa hål i betongväggen

Fixa hål i betongväggen

Det är stor skillnad i kraft och kvalitet när vi testar slagborrmaskiner.

Test - Borrskruvdragare

Två-i-ett-maskin

Två-i-ett-maskin

En batteridriven borrskruvdragare kan vara hemmafixarens bästa vän. Men se upp med kedjornas egna märken.

Test - Slipmaskiner

Fixar finliret

Fixar finliret

Läs vilka maskiner som klarar finslipning bäst som inte klarar uthållighetstestet.