Test - Planslipar

Planslipar

2010-04-28

Billigast är sämst, men dyrast är inte heller särskilt bra. Det visar Råd & Röns test av tio olika planslipmaskiner, som överraskar med ett par riktigt prisvärda exemplar.

Råd & Röns slutsats

Bäst i test, med 67 i samlat betyg, är den cirka 1 400 kronor dyra Metabo SR 180 Intec. Den är bra eller mycket bra i de allra flesta avseenden.

Bra köp, med 66 i samlat betyg, är Bosch PSS200A. Den är inte lika hållbar som testvinnaren och den saknar adapter för dammsugare, men annars är skillnaderna marginella. I pris skiljer det däremot mycket. Bosch-maskinen kostar endast cirka 600 kronor.

En prisvärd maskin är även CoTech 30-8939 för endast cirka 200 kronor. Den är generellt sämre än de två ovan nämnda, men den är hållbar och passar utmärkt för hörnslipning.

Sämst i test är Biltema 17-0261. Den är svår att hantera, har dålig prestanda och dess dammupptagningsförmåga är usel. Att slipa hörn duger den inte heller mycket till.

 • Översikt
 • Tillverkare
 • Samlat betyg
 • Cirkapris
Visar 10 av 10 produkter

Testdatum: 2010-04-28 (och i nr 4/2010)

 

Artikel ur Råd & Rön nr 4/2010

Maskiner för slipade hemmafixare

Billigast är sämst, men dyrast är inte heller särskilt bra. Det visar Råd & Röns test av tio olika planslipmaskiner, som överraskar med ett par riktigt prisvärda exemplar.

Alla som har ägnat sig åt handslipning vet att det är ett mödosamt, dammigt och inte minst tidskrävande jobb. Ska man slipa ner lite större ytor, och komma åt och få till snygga hörn och kanter, finns det ett betydligt snabbare, bekvämare och roligare alternativ: planslipmaskinen.

På en sådan maskin fäster du bara slippapperet, antingen med klämmor och/eller med velcro, kardborreband, och låter sedan elektriciteten göra slitgörat. I bästa fall suger maskinen dessutom upp det mesta av dammet (men använd helst ändå alltid skyddsmask!).

Men vilken är bäst? Vilken har bäst prestanda, bäst hållbarhet och vilken är enklast att hantera?

Råd & Rön testade tio olika planslipar i varierande prisklass. Den modell som klarade labbets alla standardiserade provningar bäst, med 67 av 100 möjliga i samlat betyg, var den dyra och nästan två kilo tunga Metabo SR 180 Intec.

Jämfört med de övriga modellerna är den här maskinen inte den som är enklast att hantera. Den suger heller inte upp damm särskilt bra, åtminstone inte lika bra som Makita BO3700, och när det gäller testparametern Funktioner och tillbehör får den långt ifrån lika bra betyg som exempelvis Black & Decker KA320E och Ryobi ESS 2590V. Men den har en mycket hög prestanda, en acceptabel ljudnivå och den får toppbetyg för sin hållbarhet. I likhet med de flesta konkurrenterna klarar den dessutom av att slipa hörn med galant resultat.

Modellen från Bosch, PSS200A, fick 66 i samlat betyg och är testets näst bästa. Skillnaderna mellan den modellens testade egenskaper och testvinnarens är endast marginella. Och om man även ska välja efter plånboken bör man överväga om man inte ska välja den här. Den är nämligen 800 kronor billigare men bara ett poäng sämre än vinnaren.

Längre sladd

I två avseenden, hanterbarhet och manual, är Bosch-modellen till och med bättre. Till skillnad från testvinnaren har den dessutom en sladd som överstiger 250 centimeter, vilket testpanelen anser är minimigränsen för en sladd.

CoTech 30-8939, som säljs av detaljhandelskedjan Clas Ohlson, är också prisvärd. Med 59 i samlat betyg är den förstås generellt sämre än de nämnda modellerna från Makita och Bosch. Men den presterar bra resultat, är hållbar och passar utmärkt för hörnslipning. Att den inte har någon dammpåse är synd men vägs upp av att den i alla fall är utrustad med ett adapteruttag för dammsugare, vilket de flesta andra modeller saknar, och den är billig.

Billig kan man inte direkt kalla Hitachi SV 12 SG. Den kostar lika mycket som tio CoTech-modeller, det vill säga 2 000 kronor, men den är inte mycket bättre för det. Tvärtom, sammantaget är den till och med snäppet sämre.

Sämst i test är emellertid Biltema 17-0261. Billig, javisst, endast 150 kronor för en maskin. Men maskinen är svår att hantera, har dålig prestanda och dess dammupptagningsförmåga är riktigt usel. Att slipa hörn duger den inte alls till, då den lämnar en två millimeter bred och oslipad spalt efter sig, vilket ingen annan testad modell gör.

Samtliga maskiner klarade säkerhetskraven enligt Europastandard.

Text: Pontus Ohlin

 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage