Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Robotgräsklippare - bäst i test

 
Robotgräsklipparna blir allt pålitligare men priserna är fortfarande väldigt höga. I Råd & Röns senaste test av 14 robotgräsklippare får dock den billigaste modellen riktiga toppbetyg.

Detta ingår i köpet

När du köper det här testet får du även tillgång till våra tester av vanliga gräsklippare, grästrimmersgräsfrön, häcksaxar och grensågar.

Köp testet för 45 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 145 och ange koden 67047
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris, cirka Klippbredd Antal knivar
AL-KO Robolinho 100 10000 kr 28 cm 2
Ambrogio L50 Evolution 16000 kr 25 cm 4
Ambrogio L75 Evolution 14000 kr 24 cm 4
Biltema LMR24 6000 kr 24 cm 4
Bosch Indego 15000 kr 26 cm 3
Gardena R40Li 10000 kr 17 cm 3
Gardena R70Li 13000 kr 17 cm 3
Husqvarna Automower 308 14000 kr 17 cm 3
Indream Cadero 1500TS 8000 kr 28 cm 4
Robomow MS1000 15000 kr 56 cm 12
Robomow RC304 10000 kr 28 cm 6
Stiga Autoclip 125 11500 kr 24 cm 4
Viking MI 632 20000 kr 30 cm 2
Worx Landroid 2.0 8000 kr 18 cm 3

Utdrag ur testartikeln

Den ser ut som en sköldpadda på hjul, robotgräsklipparen som snurrar runt i trädgården. Det ser planlöst ut, men gränserna för klippningen är markerade med en kabel som du måste lägga ut runt trädgården. När roboten kommer nära ett hinder, som en rabatt eller ett staket, backar den snällt och vänder helt om. De flesta klippare åker runt i slumpvisa slingor, men det finns också de som kan köra i spiraler eller rakt fram och tillbaka.

Råd & Rön har testat klippare i olika prisklasser. Priserna varierar mycket, och du gör bäst i att kolla dagspriset på en jämförelsesajt som till exempel Prisjakt. Bäst i test blev ... och ..., båda med.. i samlat betyg. De är bland de dyraste i vårt test. ... var allra dyrast, den kostar cirka 20 000 kronor, ... cirka 15 000. ... har också en billigare variant i vår test, ..., som dock placerade sig längre ner i tabellen. Cirka 10 000 kronor får du betala för den.

Men det är ingenting jämfört med värstingarna på marknaden; det finns robotar som du får ge 90 000–100 000 kronor för. Så mycket behöver du dock inte lägga på en bra klippare. Den billigaste i vårt test, ..., kostar 6 000 kronor och blev utnämnd till Bra köp. En klart prisvärd robot med 71 i samlat betyg 

Intresset för robotgräsklippare ökar stadigt, och handeln räknar med att var fjärde klippare som säljs är en robot. Sverige ligger i topp i Europa bland robotanvändarna.

– Även om årets klippare till utseendet är lika de robotgräsklippare vi testade för tre år sedan har mycket hänt under skalet, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson. Barnsjukdomarna har försvunnit, de är säkrare att använda och många av dem har blivit mycket smartare.

– Nu finns det till exempel klippare som du kan programmera så att de klipper vissa zoner på vissa tider. Du kan ju ha ett hörn av trädgården där gräset växer fortare, där du vill ha klippt oftare.

...

Vi har testat klipparna under flera veckor, och de har fått klippa olika typer av gräs var tredje dag. Du kan ställa in klipparna på olika höjd; de flesta varierar mellan 2–3 cm upp till 5–6. Ett minus för ..., som bara har två klipphöjder, 3 och 4 cm.

På en standardgräsmatta klipper alla klipparna bra eller riktigt bra. Svårare är det med blött och långt gräs; där har klipparna med sämst betyg svårigheter. De kommer heller inte intill kantstenar, rabattkanter och dylikt, utan där får du gå efter med trimmer eller handsax.

De kan heller inte klippa jämna ränder, som en del gräsfantaster vill ha. Vill du ha en gräsmatta som har mönster som en fotbollsplan får du satsa på en annan typ av klippare. Klipparna är tåliga mot regn och rusk, men det är ändå bra om du har laddstationen på ett skyddat ställe.

Stationen bör också skyddas för alltför stark sol. Den måste ju givetvis stå nära en elkontakt så att du kan ansluta den. Det finns till och med små ”hus” som du kan köpa som extra tillbehör till din robot.

När du väl har satt upp laddstationen, spänt upp kabeln runt trädgården (den trycks ner i gräset med små ”tältpinnar”) och laddat roboten är det bara att köra. 

Roboten klarar sig själv och kör runt i trädgården medan du gör annat. Och skulle det börja regna har vissa robotar regnsensorer så att de slutar klippa och åker tillbaka till laddstationen när dropparna börjar falla.

När batteriet är urladdat färdas roboten av sig själv tillbaka till laddningsstationen och laddar upp sig. Laddtiden varierar mellan 50 minuter och 6 timmar, det senare för ... klippare. Men den yta som klipparen klarar på en laddning varierar också, från 65 m² till ... Vi har inte mätt batteriernas livslängd, men de håller flera år och kan sedan bytas ut.

Ljudet från klipparna är ett vinande ljud, som inte är lika högt som det en bensin- eller elklippare ger ifrån sig. Sådana klippare kan smattra upp runt 80 dB (A), medan robotarna håller sig runt 70. Ljudnivån har också fått bra betyg av vår expertpanel som bedömt den.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!

 

 

Relaterat innehåll

Test - Gräsklippare

Bensin, el eller batteri?

Bensin, el eller batteri?

Vårt test visar vilka gräsklippare som klipper snyggast, snabbast och billigast.

Test - Gräsfrön

Grönaste mattan

Grönaste mattan

Nu har våra testgräsmattor vuxit i två år. Det visar sig att ett par av de gräsfröblandningar som var bäst i fjol inte ligger i topp i år.