Test - Slagborrmaskiner

Slagborrmaskiner

Slagborrmaskiner

2015-01-27 Den bästa slagborren är ett riktigt kraftpaket och inte så fasligt dyr. Men flera andra slagborrmaskiner i vårt test saknar både ork och hållbarhet.

Vi lät vårt labb borra och skruva med slagborrarna om vartannat i 1660 cykler, motsvarande 33 timmars normal användning.
Därefter packade vi upp nya exemplar av samma modell slagborrar och lät dem borra i slagborrningsläge i motsvarande fyra och en halv timmar.
Ett tufft test förvisso, men det är ändå nedslående att bara 7 av de 15 slagborrarna klarade båda deltesten utan att gå sönder.

När du köper det här testet får du även tillgång till våra tester av borrskruvdragare, cirkelsågar och motorsågar.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Utdrag ur testet

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av slagborrmaskiner

...

Bäst i test är ... med 75 i samlat betyg. Tabelltvåan från ... är en klart sämre maskin och är dessutom dyrare än .... Sedan kommer ingenting och först därefter de resterande 13 maskinerna, samtliga under 50 i samlat betyg, antingen knappt godkända eller direkt underkända i slagborrsmomenten.

Varning

Vi vill dessutom varna för slagborren från ..., modell .... Den får bara en ynka poäng i samlat betyg på grund av att den är direkt farlig. Kraften i vridmomentet är alldeles för stor och risken är därför överhängande att du skadar dig om själva borren fastnar och chucken därmed låser sig. Kraften fortplantar sig genom handtagen och kan i värsta fall slå av din handled.

På en del slagborrar kan det främre handtaget tas bort. Gör inte det, utan använd båda handtagen när du jobbar. Två handtag fördelar kraften om chucken fastnar som i exemplet ovan. Skil 6002 saknar ett extra handtag men klarar ändå säkerhetstestet. Det beror på att den inte är så kraftfull.

Kan skruva

Slagborrarna går igenom i stort sett samma testprogram som borrskruvdragarna. Men det går inte att jämföra tabellbetygen mellan de två grupperna. En slagborrs huvudfunktion är just slagborrning och den är mer kraftfull. Därför bedöms slagborrarna i slagborrsmomenten än borrskruvdragarna. Så trots att nästan alla slagborrar fick underkänt i de momenten är de generellt ändå bättre på att slagborra än vad borrskruvdragarna är.

Men även slagborrarna kan användas som skruvdragare, nackdelen är att de är betydligt otympligare att använda än en sladdlös borrskruvdragare. Men vill du skruva i riktigt stora träskruvar eller skruva genom metall kommer dock slagborrarnas extra kraft väl till pass. Vi lät slagborrarna skruva i 8x80 millimeters träskruvar. Samtliga 15 slagborrar klarade av uppgiften, majoriteten av dem utan problem.

Olika sladdlängder

Sladdarnas längd och material skiljer sig åt. Att alltid behöva använda skarvsladd är irriterande. Längst sladd har ..., fyra meter. Kortaste sladdlängd har ...t, bara 1,8 meter. De flesta upplever även sladdhölje av plast som mindre följsamt och därför mer irriterande än sladd av gummi. Fyra av testets modeller har gummisladdar. Om man ska jobba utomhus under kalla förhållanden är gummi definitivt att rekommendera. En platssladd blir stel i kyla och kan skadas om man trampar på den.

...

 
Testade modeller

Testade modeller

AEG SB 22-2 E
   
Bosch PSB 1000-2 RCE
   
Bosch PSB 500 RA
   
Bosch PSB 570 RE
   
Bosch PSB 650 RE
   
DeWALT DWD 024 S
   
Einhell RT-ID 110
   
Einhell RT-ID 65
   
HITACHI DV 20 VB2
   
Makita HP 2051 F
   
Metabo SBE 850
   
Ryobi RPD 500
   
SKIL 6002
   
SKIL 6280
   
SKIL 6950 AA
 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage