Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Slagborrmaskiner

 
Den bästa slagborren är ett riktigt kraftpaket och inte så fasligt dyr. Men flera andra slagborrmaskiner i vårt test saknar både ork och hållbarhet.

Vi lät vårt labb borra och skruva med slagborrarna om vartannat i 1660 cykler, motsvarande 33 timmars normal användning.
Därefter packade vi upp nya exemplar av samma modell slagborrar och lät dem borra i slagborrningsläge i motsvarande fyra och en halv timmar.
Ett tufft test förvisso, men det är ändå nedslående att bara 7 av de 15 slagborrarna klarade båda deltesten utan att gå sönder.

Detta ingår i köpet

När du köper det här testet får du även tillgång till våra tester av borrskruvdragare, slipmaskinercirkelsågar och motorsågar.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 135 och ange koden 87122
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris
AEG SB 22-2 E 2000 kr
Bosch PSB 1000-2 RCE 1700 kr
Bosch PSB 500 RA 750 kr
Bosch PSB 570 RE 700 kr
Bosch PSB 650 RE 900 kr
DeWALT DWD 024 S 1000 kr
Einhell RT-ID 110 1000 kr
Einhell RT-ID 65 650 kr
HITACHI DV 20 VB2 2200 kr
Makita HP 2051 F 1600 kr
Metabo SBE 850 1800 kr
Ryobi RPD 500 600 kr
SKIL 6002 450 kr
SKIL 6280 450 kr
SKIL 6950 AA 650 kr

Utdrag ur testartikeln

Bäst i test är ... med 75 i samlat betyg. Tabelltvåan från ... är en klart sämre maskin och är dessutom dyrare än .... Sedan kommer ingenting och först därefter de resterande 13 maskinerna, samtliga under 50 i samlat betyg, antingen knappt godkända eller direkt underkända i slagborrsmomenten.

 

Varning
Vi vill dessutom varna för slagborren från ..., modell .... Den får bara en ynka poäng i samlat betyg på grund av att den är direkt farlig. Kraften i vridmomentet är alldeles för stor och risken är därför överhängande att du skadar dig om själva borren fastnar och chucken därmed låser sig. Kraften fortplantar sig genom handtagen och kan i värsta fall slå av din handled.

 

På en del slagborrar kan det främre handtaget tas bort. Gör inte det, utan använd båda handtagen när du jobbar. Två handtag fördelar kraften om chucken fastnar som i exemplet ovan. Skil 6002 saknar ett extra handtag men klarar ändå säkerhetstestet. Det beror på att den inte är så kraftfull.

 

Kan skruva
Slagborrarna går igenom i stort sett samma testprogram som borrskruvdragarna. Men det går inte att jämföra tabellbetygen mellan de två grupperna. En slagborrs huvudfunktion är just slagborrning och den är mer kraftfull. Därför bedöms slagborrarna i slagborrsmomenten än borrskruvdragarna. Så trots att nästan alla slagborrar fick underkänt i de momenten är de generellt ändå bättre på att slagborra än vad borrskruvdragarna är.

 

Men även slagborrarna kan användas som skruvdragare, nackdelen är att de är betydligt otympligare att använda än en sladdlös borrskruvdragare. Men vill du skruva i riktigt stora träskruvar eller skruva genom metall kommer dock slagborrarnas extra kraft väl till pass. Vi lät slagborrarna skruva i 8x80 millimeters träskruvar. Samtliga 15 slagborrar klarade av uppgiften, majoriteten av dem utan problem.

 

Olika sladdlängder
Sladdarnas längd och material skiljer sig åt. Att alltid behöva använda skarvsladd är irriterande. Längst sladd har ..., fyra meter. Kortaste sladdlängd har ...t, bara 1,8 meter. De flesta upplever även sladdhölje av plast som mindre följsamt och därför mer irriterande än sladd av gummi. Fyra av testets modeller har gummisladdar. Om man ska jobba utomhus under kalla förhållanden är gummi definitivt att rekommendera. En platssladd blir stel i kyla och kan skadas om man trampar på den.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka under 2016. I höst når vi 1 000 testade maskiner.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!

 

 

Relaterat innehåll

Test - Borrskruvdragare

Två-i-ett-maskin

Två-i-ett-maskin

Bra borrskruvdragare ska klara höga hastigheter för borrning och kraftigt vridmoment för skruvdragning. De bästa i vårt test fixar momenten med bravur.

Test - Slipmaskiner

Fixar finliret

Fixar finliret

Läs vilka maskiner som klarar finslipning bäst som inte klarar uthållighetstestet.

Test - Cirkelsågar

Smidigt och rakt

Smidigt och rakt

Ska du såga stora spånskivor eller tjocka plankor är cirkelsågen oumbärlig. Vi har testat sju stycken – en har usel säkerhet.

Test - Motorsågar

Vass och säker

Vass och säker

Motorsågar för fritidsbruk gör sitt jobb och har bra säkerhet, visar Råd & Rönstest. Men se upp med kedjan, som lätt blir slö.