Alternativa tvättmedel

Tvättnötter, galltvål och tvålflingor. På internet och i butiker dyker det upp alternativa tvättmedel i olika former. Gemensamt för dem är att de inte fungerar.

Visst skulle det vara bra med ett medel som tvättade kläderna rena utan någon som helst miljöpåverkan? Inga kemikalier, inga fosfater, ingenting som skulle försura sjöar och åar. Överallt på internet och i vissa butiker finns det olika sorters alternativa tvättmedel som påstås göra just detta, vilket lockar förhoppningsfulla och miljömedvetna konsumenter.

– En del av dem som säljer de här medlen är säkert eldsjälar och idealister som tror att de gör något bra för miljön, medan andra är väldigt kommersiella. Det är människor som utnyttjar andra människors vilja att göra gott, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Bara vatten lika bra

Råd & Rön har testat 22 alternativa tvättmedel. Vi har delat in tvättmedlen i olika grupper – tvättnötter i påse, flytande tvål, hårda tvålar, som används som tvättmedel eller som fläckborttagare, och tvålflingor.

Alla tvättmedel inom respektive grupp gav liknande resultat i testet, och därför redovisar vi inte resultaten separat för varje märke. Många av de här märkena kommer också och går.

I alla tester har vi följt instruktionerna på respektive tvättmedel, och vi har tvättat i vanliga tvättmaskiner. Resultatet har vi jämfört med hur tvätten blir med vanligt tvättmedel respektive vatten.

Råd & Rön har tidigare testat tvättnötter och -bollar och visade då att de inte fungerar alls. Artikeln blev en av våra mest kommenterade någonsin och väcker reaktioner än i dag. Några rycker ut till nötternas försvar, medan andra avfärdar dem som humbug.

Även det här testet visar att det är få av de alternativa tvättmedlen som har någon verklig effekt. Att stoppa en tvål i tvättmedelsfacket, använda flytande tvål eller tvättnötter i påse hade inte någon som helst inverkan på fläckarna.

Det fungerade lika bra att tvätta med enbart vatten. Varmt vatten och tvättmaskinens bearbetning är tillsammans ganska bra fläckborttagare.

Stor miljöpåverkan

Tvålflingorna hade bättre effekt än vatten men sämre effekt än konventionellt tvättmedel. Att gnugga med fast tvål på fläckarna fungerade dock bra.

För att mäta de olika tvättmedlens miljöpåverkan har vi mätt den mängd organiskt kol som kommer ut i tvättvattnet.

Resultatet visar att tvättnötterna släppte ut nästan lika mycket som det konventionella tvättmedlet, de flytande tvålarna släppte ut något mindre, medan tvålflingorna släppte ut långt mer än det vanliga tvättmedlet.

– När det gäller tvättnötterna blir det dubbelfel; de gör inte rent men de smutsar ändå ner. Det vanliga tvättmedlet smutsar ner en del, men man får åtminstone något för nedsmutsningen, säger Ronny Karlsson.

Att gnugga med fast tvål på en fläck hade dock ganska låg miljöeffekt, men det hade bra effekt på fläcken, så om man har ganska ren tvätt med få fläckar kan det vara ett bra alternativ.

– Oftast tvättar vi kläderna innan de är särskilt smutsiga, så att bara använda tvättmedel på själva fläckarna kan vara en miljövänlig metod, säger Ronny Karlsson.

Klicka för att förstora

Smutsen sprids ut

Lapparna med fläckar som används i testet väger inte särskilt mycket, så för att tvättmaskinerna ska kunna arbeta ordentligt lägger man också i ballast i form av vita lakan. Men efter att vi tvättat med flytande tvål och tvålflingor upptäckte vi att lakanen blivit alldeles grå.

– Fläckarna spreds liksom ut över resten av tyget. I konventionella tvättmedel finns medel som klumpar ihop smutsen och skickar ut det i vattnet, men det saknas i de här medlen, säger Ronny Karlsson.

Ballasten blev vit igen efter att vi tvättat med konventionellt tvättmedel.

Men hur kommer det sig att den flytande tvålen fungerar så dåligt som tvättmedel?

– Vi vet inte varför, vi har inte analyserat flaskornas innehåll eller koncentration och vad det kan vara som gör att det inte fungerar. Vi kan bara konstatera att det inte gör det, säger Ronny Karlsson.

Text: Annika Berge

Testansvarig: Ronny Karlsson

 

De olika tvättmedlen

Tvättnötter i påse: En påstås innehålla ”doft av naturextrakt”, vad nu det är.

Flytande tvålar: Till exempel galltvål eller tvål baserad på saponiner från tvättnötter. Galltvål innehåller galla från till exempel oxe, vilket är en naturlig fettlösare. En av de flytande tvålarna påstås innehålla växttensider, vad nu det är.

Hårda tvålar: Ska antingen rivas till flingor eller läggas i ett nät som sedan läggs i tvättmedelsfacket. Har även testats som fläckborttagare då man gnuggar med tvålen direkt på fläcken. Är ofta baserade på palmolja.

Tvålflingor: Tvål som är riven till flingor. Baserade på oliv- eller palmolja.

Kommentarer

Galltvål
Jag vet inte hur R&R testar, men jag tappar lite förtroende för dem med tanke på att jag vet att galltvål fungerar på i stort sett allt. Det som inte går bort med galltvål, det sitter där för alltid. Fast givetvis tar man galltvålen direkt på fläcken och gnor själv, innan plagget går i maskin.
Miljövänligt med tvättnötter?
Ja ni som har inbillat er att dom totalt verkningslösa tvättnötterna skulle vara miljövänliga får nog tänka om. Tvättnötter innehåller saponiner som är giftigt för fiskar. Det kanske inte är så bra om tvättmaskinen pumpar ut sådant skit i avloppet, eller vad tycker ni själva?

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Saponine
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Saponiner
Nötter försvarar nötter?
Jag använder själv tvättnötter men är inte främmande till att sluta använda dem om de inte verkar fungera.
Jag undrar hur många av tillskyndarna som faktiskt testat att jämföra tvätt utan respektive med nötter. Det har inte jag bemödat mig att göra iaf.
Som RoR skriver så blir tvätten ren tack vare vatten, värme och mekanisk bearbetning, vare sig nötter finns där eller ej.
Ett slag för galltvål!
Jag måste bara slå ett slag för galltvålen. Jag har mottot "det som inte går bort med galltvål, det går inte bort". För det är min erfarenhet, jag kan försöka få bort med hur mycket annat som helst - men då jag tar till galltvålen, då går fläcken bort. Så jag vet inte vilken galltvål som har använts i detta test. Nu pratar jag om att ta galltvål direkt på fläckar, för i maskin har jag aldrig provat!
Tips
För den som missat det finns miljömärkta tvättmedel med högt uppställda krav både ur miljö och hälsosynpunkt. Man köper lämpligen dessa och doserar med måtta om man vill ha ren tvätt.
Tragikomiskt
Lägger man pengar på tvättnötter som bevisligen inte tvättar rent är man lurad. Lägger man pengar på tvättnötter som inte tvättar rent och dessutom fraktas halva jordklotet runt för MILJÖNS skull blir det hela löjeväckande. Tydligen är det många kommentatorer som blivit blåsta och inte vill erkänna det för sig själva utan det är TESTET det är fel på. Jösses.
Ett annat testresultat
Här finns ett annat test med tvättnötter. http://www.amzonet.net/tvattnotter-galltval-test.html
Konstigt test.
Märkligt med ert test. Eventuella fläckar behöver fläckbehandlas. Varje tvätt behöver inte fläckbehandling och som någonstans ovan nämner; vittvättmedel utan optiskt vitmedel ger inte samma resultat som med, men tvätten blir ren. Hur kan man säga att det är sämre för miljön att tvätta med tvättnötter än med "vanligt" tvättmedel? Via och liknande släpper ut mer skräp än vad tvättnötter gör. Dessutom har de redan gjort nytta genom att de växer på träd som bidrar till att rena luften.

Anna
Tvättmedel Dizolve Sensitive
Hej Jag undrar om det finns allergitester gjorda på rubricerade tvättmedel ,prisjämförelser,och tvättresultat ?
Jag har fått hudrodnader efter användning av detta tvättmedel i underkläder.
tvättnötter
Jag har tvättat med tvättnötter och varit riktigt nöjd. Tvätten var fräsch och fin. Vet inte om det hade tagit bort fläckar dock. I så fall skulle jag nog förbehandla först eller använda konventionellt medel för just den tvätten. De flesta gånger man tvättar sina kläder är det ju inte för att de är fläckiga eller ens smutsiga, utan för att de kanske inte luktar så gott. Vad är det för fumliga människor som lyckas få vin- och chokladfläckar på sig hela tiden??!

Det kan ju hända att tvättnötterna inte har någon effekt, utan att det var vattnet som gjorde min tvätt ren. I så fall borde man ju egentligen inte använda tvättmedel alls de gånger man tvättar fläckfria kläder.
optiska vitmedel
"Men efter att vi tvättat med flytande tvål och tvålflingor upptäckte vi att lakanen blivit alldeles grå.

– Fläckarna spreds liksom ut över resten av tyget."

Om lakanen blir grå när man tvättar med tvål och liknande, har inte det med optiska vitmedel att göra? Dvs att man tvåttar bort dem. Dvs. optiska vitmedel som fanns kvar i lakanen efter att de tvättats med tvättmedel, som innehåller såna ämnen.
Tvättnötserfarenheter
Intressant, har testat tvättnötter en gång och fick liknande resultat: de funkade i så måtto att tvätten inte luktade gammal strumpa längre, men till min förvåning hade det absolut ingen effekt på fläckarna. (Följde instrukionerna i paketet, dock ingen analys av tvättvattnet.) Hade enbart vatten funkat lika bra? Vet inte, men att helt enkelt dra ner på mängden tvättmedel istället kunde vara värt ett försök (samt förbehandla innan).
Organiskt kol ???
Jag vill oxå veta vad det är för organiskt kol som tvättnötter släpper ut? Och allt det andra som de vanliga tvättmedlen släpper ut?? Tycker det var för lite info i detta test :(
Vilket tvättmedelsföretag har betalat för detta test?
Jag är, liksom flera andra, mycket förundrad över dessa resultat. Jag använder tvättnötter och får då bl.a. bort intorkat blod, de rengör hästtäcken mm. Men det som gör mig mest nyfiken är vad de konventionella tvättmedlen innehåller, som gör att de fungerar så bra? Det är väl inte så att de bleker fläckarna väl? För visst vore det effektivt, men inte så bra för kläderna. Och om de innehåller så starka ämnen att de fräter bort fläckar då blir jag riktigt orolig för allt tvätmedel som rinner ut i vår miljö :( Vilka konventionella tvättmedel används i tvättestet förresten? Vad innehåller de?
Mina kläder behåller färg och mjukhet (dvs. sköljmedel är ett minne blott, vilket är skönt med tanke på att det inte finns några som är ok att använda av miljöskäl) med tvättnötter, medan fibrerna känns som att de torkar ut med vanliga tvättmedel. Kläderna stelnar och blir tråkiga i färgen. Så jag håller mig gladeligen till tvättnötter och slipper förstöra mina kläder i förväg och gör miljön en tjänst :)
Galltvål, ättika/citron och matolja bra för rengöring
Jag använder galltvål för fläckurtagning. Antingen den hårda tvålen som man gnider in i och sköljer rent - eller tvättar ur - och den flytande när det är större ytor som ska behandlas. Vid riktigt hårda fläckar, eller gamla, kan två, tre omgångar behövas. Kaffe med mjölk är ingen match för en galltvål! Inte heller intorkat blod. Och denna fläckborttagning gör jag alltid i kallt vatten. Funkar utmärkt.
Blötläggning i galltvål och kallt vatten tar bort smutsen på riktigt nedsmutsade strumpor, vilka annars inte blir rena i maskintvätt med vanligt tvättmedel. Gamla vita lakan som inte längre blir rena i maskin är nästa blötläggningsprojekt som jag ska testa.
Har man oljiga händer, smutsiga från bil- eller cykelmek, är matolja det bästa sättet att ta bort det värsta. Alldeles otroligt skitiga händer får en klick olja som man "tvättar" dem med. Torka av det värsta med hushålls- eller toapapper efter ingnidningen. Använd sedan tvål och vatten som tar bort resten.
Olja löser ju olja, som bekant, och jag använder en utgången sesamolja för mina "skitjobb".
Ättika och citron neutraliserar många fläckar och tar bort kalk, obehaglig lukt och ättika löser svettfläckar.

Fläckborttagning är en vetenskap. Att först behandla fläcken med rätt ämne och på rätt sätt, för att sedan köra vanlig maskintvätt, fungerar nästan alltid.
Har inte testat galltvål på bananfläckar som brukar vara hopplösa, men det kommer säkert. Likaså äpple och många andra frukter är besvärliga att få bort när de hamnat på textilier.
Vet man vad fläcken kommer av, hur man ska behandla den och med vad, brukar dock alla fläckar gå att ta bort.
Lacknafta är väldigt bra till klister, färg av olika slag - och till rengöring av hårda ytor. Många rengöringsmedel innehåller lacknafta. Vid kemtvätt använder man någon slags nafta som tvättar rent. Miljöpåverkan naturligtvis, men kanske mycket bättre med ett par ml lacknafta på en svår fläck, än tre maskintvättar i vanligt tvättmedel utan att fläcken blir påtagligt mindre?
Jag har textil utbildning där bland annat fläckurtagning ingick. I min ungdom har jag även jobbat som "tvätterska" på äldreboende. Där fanns många svårt nedsmutsade plagg att få rena!
På internet finns tips och instruktioner om fläckurtagning.
En färsk fläck är alltid mycket lättare att få bort än en gammal intorkad.
Galltvål
Jag har använt galltvål väldigt mycket i olika rengöringsjobb och måste säga att den fungerar mycket bra! Framför allt är den skonsam mot händerna.Tillsammans med ånga är den suverän! Dock har jag inte använd den i tvättmaskin.
Klargöranden
Tvätteffekt, eller hur ren en tvätt blir, handlar om att ta bort fläckar. Det sker med hjälp av tvättmaskinens mekaniska bearbetning av tvätten och vattnets fläcklösande effekt kompletterad med ett tvättmedel.
Ju varmare vatten desto bättre fläckborttagning, och ju mer effektivt tvättmedel desto bättre. Även helt utan tvättmedel försvinner en hel del fläckar, men inte alla. Det är detta som vi testar i våra ackrediterade laboratorier.

Om man då betalar för en produkt som inte ger någon ökad effekt på fläckar jämfört med enbart vatten så är man både ekonomisk lurad och man har en negativ påverkan på naturen.
Oavsett hur ofarlig produkten är i sig. Att en produkt används, eller till med är en storsäljare, innebär inte med automatik att den faktiskt fungerar.

Tvättmedel utger sig inte för att vara bakteriedödande. Tur är det! Om det vore så skulle vi skada naturen, framför allt våra vattendrag, med utsläpp av miljögifter. Ännu allvarligare är att vi skulle skapa multiresistenta bakterier när vi tvättar. Jämför med överutskrivningen av penicillin. Där vill vi inte hamna.
Om man är bekymrad över bakterier i tvätten så är lösningen att använda höga temperaturer i tvätten, 60 grader C eller mer. Torktumla torrt i höga temperaturer är också ett bra sätt att döda bakterier. Båda sätten drar dock energi.

Vill man läsa mer, så har vi tester av både kulör- och vittvättmedel här på vår webbplats. I vårt test av tvättmaskiner har vi även ett specialtest av den verkliga temperaturen i tvättvattnet när man kör ett 60 grader C program.

Vissa kommentarer ovan hänvisar till andra tester av "alternativa" tvättmedel gjorda i Europa. Det vore intressant med källhänvisningar för att kunna granska hur dessa tester genomförts.

Vänliga hälsningar
/Ronny Karlsson
Testchef Råd & Rön
Tvättmedelstester
Ursäkta, mittåt! Hittade till slut några tester.
Och vad svarar RoR....
... på ovanstående kommentarer? Jag var på vippen att för gott döma ut de testade tvättmedlen tills jag började läsa kommentarerna.

Det vore snyggt om t ex Ronny Karlsson kom igen här med svar på kritiken. Tack på förhand!

Sökte för övrigt på test av tvättmedel här på RoR:s sajt. Men det var ett ynkligt resultat: ETT (det ovanstående). Tvättmedel används ju tonvis varje dag i Sverige och kan ha stor miljöpåverkan. RoR borde testa tvättmedel åtminstone en gång per år!
Miljöpåverkan
Vad är det för organisk kol som tvättnötter släpper ut?
Galltvål
Jag har inte provat galltvål i tvättmaskinen det är möjligt att den inte är så bra där, men som handrengöring är den bättre än alternativen jag har provat. Enligt innehållsförteckningen innehåller galltvål några liknande saker som vanlig tvål/schampoo men den innehåller dessutom galla och etanol. Som maskintvättmedel är det kanske inte bra, men som sagt, till händerna är det mycket bra. Innan jag började använda galltvål för ca. 10 år sedan så har enda alternativet för rejält oljiga händer varit t.ex lacknafta och det är inte alls bra för huden eller för någon annan kroppsdel och skall ju heller helst inte alls hamna i avloppet heller. Dessutom är galltvålen mindre uttorkande och mildare än flera vanliga handtvålar jag använt. Så känns det iallafall om händerna.

Innan du dömer ut galltvål, prova den på rejält oljiga händer efter t.ex däckbyte på bilen. Tillsammans med nagelborste såklart. Det är möjligt att det finns ännu bättre alternativ, jag minns t.ex olika sorters gryniga tvålar som funnits på industrier och verkstäder där jag jobbat som rengjort bra men jag minns inte vad dessa heter. Dessutom känns det som att det var fler kemikalier i dem, det var ju trots allt 15-20 år sedan jag var i en verkstad senast.

Jag har inte heller testat att lösa motorolja på händerna med matolja, enligt principen lika löser lika. Det kanske fungerar? Matolja fungerar iallafall för att lösa oljebaserade klister alltså etiketter på olika förpackningar, perfekt att ta bort de där gamla etikettresterna på förvaringsburkar eller förpackningar man vill ha till annat. Använd rapsolja till det istället för sådant som Aceton och kemiskt ren bensin som vi tyvärr är hänvisade till idag, sådant borde inte få säljas alls. På grund av missbrukare och alkoholpolitik så får vi tyvärr inte köpa ren etanol vilket är det absolut mest miljövänliga lösningsmedlet som finns, vi måste köpa värre saker som aceton, bensin och lacknafta eller etanol som är denaturerad med värre saker som metanol.
alternativa tvättmedel
Jag håller med dig, Jenny. Jag har misstanken att Jonny Karlsson inte vet så mycket om tvättmedel. Man får tom misstanken att han får betalt för att göra en sådan ohållbar dålig test. Sanningen är att i Tyskland (t ex) en alternativ tvättmedel fick Bäst i Test och konkurrerade mot de vanliga kända stormärken. Tyskarna är med säkerhet kräsna. Dags att vi tänker om i vårt land. Att kanske fundera kring varför vi letar efter miljövänliga produkter som konsument. Råd&Rön får inte vara tendensiös.
Hejsan
Ronny Karlsson!
Jag undrar hur ni kan påstå att alla dessa medel inte tvättar rent bara för att de inte tar bort tuffa fläckar. Vad hade ni använt sist? Blod, rödvin och choklad? Jag menar, hur ofta har man sånt på kläderna? Och om ni inte tagit faktiska bakterieprover så säger testet väldigt lite om hur ren tvätten blir. Detta testet är otroligt bristfälligt och ni riskerar att tappa trovärdighet om ni inte utför era tester ordentligt. Tror det skulle uppskattas av många om ni gjorde ett väl genomfört test då ni mäter bakterienivåer från vanlig nersmutsad tvätt.
Sedan undrar jag varför ni inte tagit med alla kemikalier vanligt tvättmedel släpper ut jämfört med alternativen. Finns otroligt många farliga ämnen som man sedan får på kroppen via kläderna och i sin tur tas upp av vårt största organ, huden.
Det är orättvist av er att publicera ett så dåligt test, både mot konsumenterna och mot säljarna.
alternativa tvättmedel
Hej, det finns faktiskt så kallade alternativa tvättmedel som får i bl.a. Tyskland och Schweiz högsta betyg (bäst i test)från oberoende testlabor som har hög standard och är officiella rådgivare till konsumenterna. De har lika höga krav som här i Sverige. Det skulle vara rättvist att hänvisa att ni inte har undersökt ALLA alternativa tvättmedel som finns på marknaden. Att just de som ni har testat är verkligen ingen alternativ, inte ens för alternativ benägna kunder. Konstigt är i detta sammanhang att t.ex. galltvål används i många länder runt om Sverige och är tom storsäljare! Det vet jag som omvärldsanalytiker. Har alla dessa konsumenter fel? Galltvål har i viss sammanhang säkert sin plats i en hushåll. Med vänlig hälsning, Eva

Kommentera

Kommentera gärna våra artiklar, men tänk på att Råd & Rön inte har möjlighet att ge personlig rådgivning. Vänligen vänd dig till din kommunala konsumentrådgivare.