Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Tvättmedel, kulört pulver - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 17 tvättmedel, kulört pulver och utsett bäst i test. Te är den absolut svåraste fläcken för kulörtvättmedel, och hittills har ingen av tillverkarna lyckats i våra tester. Förrän nu. Ett tvättmedel i vårt nya test klarar att ta bort fläckar från både te och rödvin.

När du köper testet får du även tillgång till: tvättmedel kulört flytande

Köp testet för 25 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 125 och ange koden 88443
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris per tvätt
Ariel Sensitive Color 1,35 - 1,35 kr
Budget Kulör 0,50 - 0,50 kr
Coop Sensitive kulörtvättmedel 1,05 - 1,05 kr
Eldorado Color 0,36 - 0,36 kr
Favorit Kulör 0,90 - 0,90 kr
Fixa Color Sensitive 0,66 - 0,66 kr
Formil Ultra Plus Colour 0,81 - 0,81 kr
Garant Såklart Kulör 1,72 - 1,72 kr
Grumme Kulör 1,23 - 1,23 kr
ICA Parfymfri kulörtvätt 0,92 - 0,92 kr
ICA basic Kulör parfymfri 0,40 - 0,40 kr
Maxitrat Color 0,36 - 0,36 kr
Neutral Color Wash 1,09 - 1,09 kr
Skona Kulörtvätt parfymfri 0,90 - 0,90 kr
Via Color sensitive 1,25 - 1,25 kr
X-tra Color 0,44 - 0,44 kr
Änglamark Kulör 0,93 - 0,93 kr

Utdrag ur testartikeln

Vi har testat 17 olika kulörtvättmedel i pulverform, men endast ett tvättmedel utmärker sig – och det rejält. ... är Bäst i test med 68 poäng, en riktigt hög siffra för tvättmedel, och dessutom hela tio poäng bättre än tvåan.

– ... sopar banan med de andra tillverkarna. Tvättmedlet fick smått osannolika resultat, vi var tvungna att dubbelkolla värdena för att vara helt säkra, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Tvättmedel som produktgrupp är i och för sig inte de mest effektiva rengöringsmedlen, därav de relativt låga sammanlagda poängen. Men det som gör ... så mycket bättre än de andra tvättmedlen är att det tar bort några av de riktigt svåra fläckarna som de andra inte klarar.

– Det här är det bästa kulörtvättmedlet vi någonsin har testat. ... verkar ha hittat en bra enzymblandning, som biter på de svåra fläckarna, säger Ronny Karlsson.

...

Tefläckar är svårast för kulörtvättmedlen och betygen för detta brukar ligga på ett, så även i det här testet. Och en etta är inte ens underkänt, det är under underkänt. Men ... klarar te galant och får hela sju i betyg.

Förutom tefläckarna är ... tvättmedel också en hejare på att tvätta bort rödvins- och chokladfläckar. En trevlig nyhet för den fumlige livsnjutaren. Samtidigt ska sägas att de standardiserade smutsfläckarna i testet är rejält tuffa, eftersom det inte är tänkt att de ska försvinna helt.

Det är för att vi ska kunna jämföra och gradera hur effektiva de olika tvättmedlen är. Om de försvinner helt har vi inga resultat att jämföra med. Alla fläckar tvättas dessutom i 40 grader.

– Fett, till exempel, är väldigt värmekänsligt, och vid tvätt i 60 grader skulle man få ett bättre resultat, säger Ronny Karlsson.

Vi testar tvättmedlen med totalt 14 olika typer av standardiserad smuts, både på bomullstyg och på syntetmaterial, och fläckarna är indelade i tre grupper: fettfläckar, enzymatiska fläckar och blekbara fläckar.

Alla tygprover tvättas i samma typ av tvättmaskin, där bland annat maskinernas el- och vattenförbrukning mäts under tvättiden. Det är för att vi ska vara säkra på att det är samma förutsättningar för alla tvättmedel, så att jämförelsen blir rättvis.

Resultatet för varje tvättmedel är ett medelvärde från sex tvättar, och efteråt mäts fläckarna med en fotospektrometer, som belyser tyget. Man mäter det reflekterade ljuset och kan då beräkna hur mycket av fläcken som har försvunnit jämfört med en otvättad fläck.

Nytt för i år är att vi också testar hur väl tvättmedlet bevarar färger. Sammanlagt 22 tyglappar av bomull, i allt från svart till ljus pastell, tvättas 20 gånger med varje tvättmedel innan vi kontrollerar hur mycket färgerna har blekts.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!

 

 

Relaterat innehåll

Test - Tvättmedel, kulör flytande

Rent utan att bleka

Rent utan att bleka

Kulörtvättmedeln i testet är bra på att tvätta bort choklad och gräs men sämre på feta fläckar. Två tvättmedel får bäst i test, men bara det ena är miljömärkt.

Test - Tvättmedel, kulör storpack

Storpack tvättmedel

Storpack tvättmedel

Stora förpackningar brukar vara bra köp, men de tvättmedel som säljs till hemleverans verkar vara ett undantag. I vårt test av 7 postordertvättmedel hittar vi få fördelar.