Test - Blu-ray-spelare

Blu-ray-spelare

2012-12-03

Låga priser och knivskarp bild gör att blu-ray nu passar betydligt fler än inbitna filmnördar. Men de långa starttiderna irriterar.


 • Översikt
 • 3D-Förberedd
 • DLNA
 • Tillverkare
 • Tillverkningsår
Visar 10 av 69 produkter | Visa alla produkter
TillverkareModellKlicka för att se alla
priser och butiker
Samlat betyg Jämför
LGBP620N1048 kr - 1048 krPricerunner81
LGBP420N958 kr - 958 krPricerunner79
YamahaBD-S6731989 kr - 1989 krPricerunner79
PanasonicDMP-BDT2201898 kr - 1898 krPricerunner78
SonyBDP-S5901647 kr - 2030 krPricerunner78
NADT5670 kr - 0 krPricerunner77
PanasonicDMP-BDT3202395 kr - 2395 krPricerunner77
SonyBDP-S3901248 kr - 1478 krPricerunner77
SonyBDP-S7800 kr - 0 krPricerunner77
PanasonicDMP-BDT1201290 kr - 1290 krPricerunner76

Perfekt bild för billig peng

Vill du se högupplöst film är det dags att slå till nu. Bilden kan inte bli bättre och priserna kommer knappast att sjunka lägre. Vi har testat 69 blu-ray-spelare som alla har i det närmaste perfekt bildkvalitet.

De gamla videobandspelarna dominerade marknaden i över två decennier, men dvd-spelaren fick bara vara herre på filmtäppan i mindre än ett decennium. För nu har den högupplösta efterträdaren blu-ray utan tvekan tagit över. Försäljningen av blu-ray-spelare har exploderat och ytterst få nya dvd-spelare släpps på marknaden. Bäst i test är LG:s BP620N, med genomgående höga betyg. Det var endast en dålig manual och lång starttid som drog ner betyget.

De enklaste blu-ray-spelarna närmar sig också prisnivån för dvd. Av våra testade modeller kostar flera under tusenlappen. På rea kan du till och med hitta spelare för en femhundring. Det finns ingen anledning att betala mycket för en blu-ray-spelare. Högre pris medför inte automatiskt bättre bild, även de billiga spelarna har hög bildkvalitet. Alla modeller i testet får högsta betyg för sin blu-ray-bild. Även bilden på dvd-filmer blir alldeles utmärkt. Men har du en gammal tv kan det hända att du inte får ut mesta möjliga av din blu-ray-spelare. Bilden kan ju inte bli bättre än vad tv:n är.

Smart-TV i blu-ray-spelaren

Eftersom bildkvaliteten är lika bra hos alla spelare satsar tillverkarna på att särskilja sina modeller genom att bygga in fler finesser. Mycket utveckling görs nu för att tv:n ska bli smart på samma sätt som mobiltelefonen. Appar med allt från filmuthyrning till Facebook ska styras från tv:n. De så kallade smart tv-funktionerna finns inte i bara i nya tv-apparater utan också i många blu-ray-spelare. En modern blu-ray kan alltså göra din dumma platt-tv smart. Men tänk efter om du verkligen kommer att använda internetfunktionerna. Mobiltelefonen, surfplattan eller datorn kanske duger gott?

3D

Stöd för 3D-filmer är en annan finess som redan nu är vanlig, liksom att spela filer från datorn i tv:n via blu-ray-spelaren och ditt hemmanätverk. Tacksamt nog kostar ingen av finesserna skjortan. Så vill du vara framtidssäker kan det vara värt att investera i en någorlunda finessrik blu-ray-spelare.

DLNA

DLNA är en standard för att koppla ihop hemelektronik och datorer. Om en blu-ray-spelare är DLNA-kompatibel innebär det att den kan visa bilder och video och spela musik från din dator via ditt nätverk. Exakt vilka filtyper av ljud, video och musik som kan spelas skiljer mellan olika modeller. DLNA står för Digital Living Network Alliance. 

Långa starttider

Vi har länge klagat på spelarnas långa starttider. Tyvärr är även alla de senast testade modellerna sega i starten. Räkna med mellan 30 och 40 sekunders väntan innan filmens meny dyker upp. En dyr spelare, som Marantz UD5005 för 4 990 kr, hamnade långt ner i tabellen, bland annat beroende på långa starttider och hög effektförbrukning.

Text: Ingrid Jacobsson, Hampus Engstedt

Testansvarig: Erik Åhsgren

 

Så testar vi

Råd & Rön strävar alltid efter att testa så mycket som möjligt på så många produkter som möjligt. Men eftersom blu-ray-marknaden är så stor kan vi inte testa alla spelare som säljs. Men våra mer än femtio testade modeller ger ändå en god bild av utbudet.

Vi testar hela tiden nya blu-ray-spelare allt eftersom de släpps på marknaden. Vi uppdaterar vår testtabell fyra gånger om året. 

Vi utför alltid testerna ur ditt, användarens, perspektiv. Vårt oberoende garanteras genom att vi: 

 • Testar grundligt och professionellt på oberoende testlaboratorier.
 • Inte tar emot sponsrade produkter utan köper de produkter vi skickar till testlaboratorierna. Vi köper alltså samma produkter som du som konsument köper från hyllan i butiken.

Vårt blu-ray-test består både av värden som vi tar fram med avancerade tekniska mätverktyg och genom en användarpanel. Användarpanelen består av tre experter och två lekmän som noggrant bedömer bild, ljud och hur lätt blu-ray-spelaren är att använda.

Här är bästa tv-inställningarna

fjärrkontroll

 
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage