Test - Projektorer

Projektorer

Projektorer

2014-06-18 Första gången du ser din favoritfilm i 100 tums storlek hemma i ditt eget vardagsrum, ropar du garanterat ”wow!”. Men det finns en hel del att tänka på innan du slår till på en hemmabioprojektor. Vi har testat 11 projektorer som ger dig maffig biokänsla hemma.

När du köper det här testet får du även tillgång till vårt test av hemmabioreceivrar.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Utdrag ur testet

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av projektorer

Första gången du ser din favoritfilm i 100 tums storlek hemma i ditt eget vardagsrum, ropar du garanterat ”wow!”. Men det finns en hel del att tänka på innan du slår till på en hemmabioprojektor.

Visserligen börjar det så smått lanseras 70 tum stora tv-apparater, men deras prislappar spränger med god marginal 20 000-kronorsgränsen. För dig som vill ha betydligt större bild än så och samtidigt betala mindre än hälften är rådet enkelt; skippa tv:n! En hemmabioprojektor gör nämligen skäl för namnet – det känns som om du har en egen biosalong. Majestätiska landskapspanoreringar och andra storslagna scener kan upplevas som plottriga och intetsägande framför små tv-skärmar, men i 100 tums storlek får de en helt annan visuell tyngd. När bilden upptar nästan hela ögats synfält kommer du mycket närmare den vision regissören ville ge av sin film.

De elva projektorerna i testet kostar alla under 10 000 kronor. Betygen för bildkvalitet är förhållandevis jämna i testets övre halva. Värt att notera är att alla modeller ger märkbart bättre bild om du tar dig tid att förbättra bildinställningarna manuellt. Störst skillnad är det hos ..., direkt ur kartongen ansåg vår testpanel att bildkvaliteten för film motsvarade en medioker sexa i betyg. Efter att projektorn kalibrerats blev betyget däremot nio, bästa möjliga.

Stor eller större

Hur stor bild projektorn ska visa avgörs av flera saker. Ju längre bort från duken du placerar projektorn, desto större bild kan du få. Men även om ditt rum är stort nog för att blåsa upp bilden till hela 150 tum är det inte att rekommendera. Ljusstyrkan i projektorn räcker inte till, bilden kommer att bli för ljussvag. Rummets möjlighet till mörkläggning blir också viktigare ju större bild projektorn visar. I tabellen visar vi avstånden som varje modell kräver för att visa en 90 tum stor bild. När du mäter ditt rum – tänk på att det så kallade kastavståndet beräknas från linsen, det måste finnas plats för projektorns djup bakom (23-28 cm).

Med stor bildyta kommer också ökade krav på bildmaterialet. Om din filmsamling bara består av dvd-skivor och ditt tv-abonnemang saknar HD-kanaler, kommer du upptäcka många skavanker som dina ögon tidigare inte kunnat se. Främst blu-ray, men även HD-tv och HD-filmer från internetvideotjänster, kommer verkligen till sin rätt och gör att du kan dra nytta av större duk. Läs mer om olika sorters dukar i rutan här intill.

...

Du vill helst inte placera projektorn alltför nära soffan eller fåtöljen där du sitter. Projektorernas lampor blir heta och den inbyggda fläkten blåser ut varm luft och väsnas en hel del. Flera modeller får riktigt dåliga betyg för sina temperatur- och ljudnivåer.

Projektorernas lampor är dyra förbrukningsvaror, räkna med minst en tusenlapp för en ny lampa. Den beräknade livslängden varierar mycket, från ett par tusen timmars användning och uppåt. Men lampans ljusstyrka minskar lite vid varje användning. Även om lampan är hel efter 4000 timmars användning är bilden mycket mer ljussvag än när den var ny. Om du ställer in projektorn på energisparläge räcker lampan längre, projektorn blir svalare och fläkten därmed tystare. Nackdelen är att ljusstyrkan minskar märkbart.

Ser du regnbågen?

Modellerna använder projiceringsteknikerna DLP eller LCD. De skapar bilden på olika sätt och har flera för- och nackdelar gentemot varandra. Mest debatterad är den så kallade regnbågseffekt som DLP-projektorer skapar i bilden. I skarpa övergångar mellan ljusa och mörka partier i bilden, till exempel brinnande facklor i en grotta, uppstår tunna konturer i regnbågens färger. De flesta personer ser fenomenet men störs inte nämnvärt, vissa ser det inte alls medan andra får huvudvärk och måste stänga av filmen efter en stund. Besök en välsorterad hemelektronikbutik med visningsrum om du är osäker på hur dina ögon reagerar på DLP-tekniken.

...

 
Testade modeller

Testade modeller

Acer H5380BD 
Acer H6510BD 
BenQ W1070 
BenQ W1300 
BenQ W750 
Epson EH-TW490
Epson EH-TW5200
InFocus IN8606H
Optoma H100 
Optoma HD131Xe 
Viewsonic PJD7820HD 

 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 

Här är bästa tv-inställningarna

fjärrkontroll

 
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage