Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Eltandborstar - bäst i test

 

De 6 eltandborstarna i Råd & Röns test kostar mellan 200 och 2 000 kronor. Tandborsten i topp är en av de lite dyrare varianterna, men även den billigaste borsten räcker långt.

Ingår i köpet
När du köper det här testet får du även tillgång till våra tester av personvågardagkrämerantirynkkrämer, BB-krämerdeodorantersolkräm för barn och tamponger.

Köp testet för 25 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 125 och ange koden 10380
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Rörelse borsthuvud
Oral-B Professional Care 600 Oscillerande och pulserande
Oral-B TriZone 1000 Pulserande och svepande
Oral-B Vitality Oscillerande
Philips Sonicare DiamondClean Sonisk
Philips Sonicare EasyClean Sonisk
Philips Sonicare PowerUp Sonisk

Utdrag ur testartikeln

Eltandborstar är mer effektiva än vanliga tandborstar, har det visats i flera studier. En så kallad Cochrane-studie visar att de minskar inflammation i tandköttet och tar bort mer plack jämfört med vanliga borstar, och en rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering har konstaterat att de minskar risken för blödning i tandköttet.

Effekten är cirka 15–20 procent bättre än med en vanlig tandborste. En eltandborste kostar såklart mer än en vanlig tandborste, men vårt test visar att man inte behöver köpa den dyraste varianten för att få rena tänder.

...

Råd & Rön har testat sex batteridrivna eltandborstar från Philips respektive Oral-B som är marknadsledande på området; en enklare modell, en mer avancerad och en variant däremellan. De enklaste modellerna kostar några hundralappar och har i stort sett bara en på- och av-knapp samt något som signalerar att två minuter har gått.

De lite mer märkvärdiga produkterna har flera olika specialprogram, till exempel ett ”whitening program” för vitare tänder och ett för extra känsliga tänder. Mellanskiktsmodellerna har kanske några fler funktioner än de billigaste, men de skiljer sig inte väldigt mycket.

...

Resultatet visar att den absolut bästa borsten .... Den får högsta betyg för rengöring och bra betyg överlag.

Lite lägre betyg får ..., och strax därefter kommer budgetborsten .... Den borstar bra, har bra borststrån och är skön att använda. Ett bra alternativ för alla som vill ha en bra borste utan att behöva tömma fickorna helt.

...

Alla tandborstarna håller bra och klarar att tappas i golv och utsättas för väta. En testpanel har också fått testa alla borstarna. De har borstat i två minuter enligt instruktion, och därefter har vi undersökt hur mycket plack som finns kvar på tänderna.

Plack är en bakteriebildning som byggs upp på tänderna. När man äter något med socker utlöser bakterierna en syra som fräter på emaljen. Placken som byggs upp kan också mineraliseras och bilda tandsten.

Alla tandborstar utom ... är bra på att ta bort plack. ... får klart underkänt i det avseendet.

– Den tar inte bort tillräckligt med plack jämfört med de andra tandborstarna i testet, säger Sofia Börjeskog.

Vi har även tittat närmare på hur själva borststråna är konstruerade. Helst ska så många av stråna som möjligt vara rundade i toppen, eftersom de kommer åt bäst då.

Stråna fungerar sämre om de är rakt avhuggna, pennformade, trasiga eller har ”små svansar” av material som står ut från borsten. Även här är det testvinnaren ... som får bästa resultat.

Den har störst antal borststrån som är rundade. Något förvånande är att ... är den som har sämst konstruerade borststrån.

...

Det mest förvånande resultatet i testet är hur lång tid det tar att ladda batterierna. De är förvisso uthålliga; man kan borsta upp till 107 gånger utan att behöva ladda om dem, vilket innebär att man skulle kunna använda dem i nästan två månader utan avbrott om man borstar två gånger om dagen.

Men det tar extremt lång tid att ladda dem – upp till 30 timmar. Endast ett fåtal av borstarna laddas upp på kortare tid än tolv timmar, vilket betyder att man knappt hinner ladda dem mellan borstningarna.

– Tillverkarna måste kunna göra bättre batterier än så här. Rakapparaterna, som vi testade i förra numret av Råd & Rön, har inte i närheten så långa laddningstider, säger Sofia Börjeskog.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!