Test - Eltandborstar

Eltandborstar

Eltandborstar

2014-01-22 Eltandborstarna i Råd & Röns test kostar mellan 200 och 2 000 kronor. Tandborsten i topp är en av de lite dyrare varianterna, men även den billigaste borsten räcker långt.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Utdrag ur testet

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av eltandborstar

Eltandborstar är mer effektiva än vanliga tandborstar, har det visats i flera studier. En så kallad Cochrane-studie visar att de minskar inflammation i tandköttet och tar bort mer plack jämfört med vanliga borstar, och en rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering har konstaterat att de minskar risken för blödning i tandköttet.

Effekten är cirka 15–20 procent bättre än med en vanlig tandborste. En eltandborste kostar såklart mer än en vanlig tandborste, men vårt test visar att man inte behöver köpa den dyraste varianten för att få rena tänder.

...

Råd & Rön har testat sex batteridrivna eltandborstar från Philips respektive Oral-B som är marknadsledande på området; en enklare modell, en mer avancerad och en variant däremellan. De enklaste modellerna kostar några hundralappar och har i stort sett bara en på- och av-knapp samt något som signalerar att två minuter har gått.

De lite mer märkvärdiga produkterna har flera olika specialprogram, till exempel ett ”whitening program” för vitare tänder och ett för extra känsliga tänder. Mellanskiktsmodellerna har kanske några fler funktioner än de billigaste, men de skiljer sig inte väldigt mycket.

...

Resultatet visar att den absolut bästa borsten .... Den får högsta betyg för rengöring och bra betyg överlag.

Lite lägre betyg får ..., och strax därefter kommer budgetborsten .... Den borstar bra, har bra borststrån och är skön att använda. Ett bra alternativ för alla som vill ha en bra borste utan att behöva tömma fickorna helt.

...

Alla tandborstarna håller bra och klarar att tappas i golv och utsättas för väta. En testpanel har också fått testa alla borstarna. De har borstat i två minuter enligt instruktion, och därefter har vi undersökt hur mycket plack som finns kvar på tänderna.

Plack är en bakteriebildning som byggs upp på tänderna. När man äter något med socker utlöser bakterierna en syra som fräter på emaljen. Placken som byggs upp kan också mineraliseras och bilda tandsten.

Alla tandborstar utom ... är bra på att ta bort plack. ... får klart underkänt i det avseendet.

– Den tar inte bort tillräckligt med plack jämfört med de andra tandborstarna i testet, säger Sofia Börjeskog.

Vi har även tittat närmare på hur själva borststråna är konstruerade. Helst ska så många av stråna som möjligt vara rundade i toppen, eftersom de kommer åt bäst då.

Stråna fungerar sämre om de är rakt avhuggna, pennformade, trasiga eller har ”små svansar” av material som står ut från borsten. Även här är det testvinnaren ... som får bästa resultat.

Den har störst antal borststrån som är rundade. Något förvånande är att ... är den som har sämst konstruerade borststrån.

...

Det mest förvånande resultatet i testet är hur lång tid det tar att ladda batterierna. De är förvisso uthålliga; man kan borsta upp till 107 gånger utan att behöva ladda om dem, vilket innebär att man skulle kunna använda dem i nästan två månader utan avbrott om man borstar två gånger om dagen.

Men det tar extremt lång tid att ladda dem – upp till 30 timmar. Endast ett fåtal av borstarna laddas upp på kortare tid än tolv timmar, vilket betyder att man knappt hinner ladda dem mellan borstningarna.

– Tillverkarna måste kunna göra bättre batterier än så här. Rakapparaterna, som vi testade i förra numret av Råd & Rön, har inte i närheten så långa laddningstider, säger Sofia Börjeskog.

...

 
Testade modeller

Testade modeller

Oral-B  Professional Care 600 
Oral-B  TriZone 1000
Oral-B  Vitality
Philips Sonicare DiamondClean
Philips Sonicare EasyClean
Philips Sonicare PowerUp
 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage