Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Bakteriestinn kyckling

En stor del av den färska kyckling som Råd & Rön testat innehöll både magsjuke- och antibiotikaresistenta bakterier. Värst var den danska kycklingen, men ingen svensk kyckling var helt fri från bakterier.

Rå kyckling ska man vara försiktig med, eftersom den kan innehålla flera farliga bakterier. En av dem är salmonella, som vi i Sverige ska vara förskonade från. En annan vanlig bakterie är campylobacter, som finns naturligt i tarmkanalen hos flera varmblodiga däggdjur och fåglar.

Djuren blir inte själva sjuka, men hos människor kan bakterien orsaka akut magsjuka i form av diarré som ibland är blodblandad, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. När Råd & Rön analyserade färsk kycklingfilé från Sverige och Danmark hittades campylobacter i majoriteten av proverna.

Värst var kycklingen som kom från Danmark. Där innehöll alla prover campylobacter, och dessutom i väldigt höga halter. Ett prov innehöll så mycket campylobacter att det skulle räcka med att få i sig ett gram av kycklingen för att bli sjuk.

 – Då räcker det med att en liten bit av kycklingfilén inte tillagats ordentligt, eller om bakterier följer med från kniven eller skärbrädan ner i salladen, säger Anna Edberg, projektledare för tester på Råd & Rön.

Oklart ursprung

Att kycklingen betecknas som dansk betyder egentligen bara att den har förpackats i Danmark. Var den egentligen har fötts upp och slaktats går inte att säga, eftersom det inte finns något lagkrav på att kyckling ska ursprungsmärkas.

I Danmark sprutas även saltlake in i kycklingen. Då omvandlas den från ”kyckling” till ”köttberedning”, vilket gör att den undslipper de krav på salmonellatest som importerad kyckling annars måste genomgå.

Även i den svenska kycklingen hittades mycket campylobacter. I Coops, Eldorados, Icas, Lagerbergs, Garants, Gylldas och Bosarps kycklingfiléer hittades campylobacter i flera av de tagna proverna.

Den svenska kyckling som innehöll mest campylobacter var den från Bosarp. Där fanns så mycket av bakterien att det skulle räcka med att få i sig endast 16 gram för att bli sjuk. Bosarps är den enda ekologiska kycklingen i testet.

Endast en procent av all kyckling som säljs i Sverige är ekologisk. Eftersom den lever mer fritt och går ute och pickar utsätts den för fler smittor. Det kan förklara varför vi hittade campylobacter i alla prover från Bosarps kyckling, och dessutom i relativt höga mängder.

I kycklingfiléerna från Knäred och Bjärefågel fann vi inga campylobacter. Det är kyckling från bra uppfödare och som slaktas på små slakterier, vilket förmodligen förklarar frånvaron av bakterierna.

Klicka för att förstora

 

Mest på sommaren

Vårt test utfördes under sommaren, då halten av campylobacter i kyckling är som högst.

– Då finns det fler flugor och annat som bär på bakterierna och som kan komma in i kycklinghusen, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Under sommaren är risken också störst att vi blir smittade, bland annat eftersom vi grillar ute.

– När man grillar är det lättare att slarva med handhygienen; man har kanske inte möjlighet att tvätta händerna och färre köksredskap att arbeta med, säger Mats Lindblad.

Tack vare bättre hygien och övervakning har förekomsten av campylobacter halverats under de senaste tio åren i Sverige. Men Råd & Röns test visar att det periodvis fortfarande finns höga halter av campylobacter i den färska kycklingen.

– Kyckling är en betydande smittkälla till campylobacter, och man ska alltid vara försiktig med rått kött. Men så länge man har bra ordning i köket, ser till att köttet är helt genomstekt så att bakterierna är döda samt har olika skärbrädor så att smittan inte sprids vidare till ätfärdig mat behöver man inte oroa sig, säger Mats Lindblad.

Utöver magsjukebakterier har vi även mätt förekomsten av en vanlig antibiotikaresistent bakterie i kycklingen. Den vi har testat för är en ESBL-bildande E coli-bakterie. ESBL står för extended spectrum beta-lactamase, och bakterier som kan producera detta ämne har förmågan att bryta ner antibiotika ur bland annat penicillingruppen.

Antibiotikaresistenta bakterier

Vi har inte mätt halten av resistenta bakterier, men däremot har vi undersökt vilken typ av resistens de bär på. I den danska kycklingen hittades två sorters resistens, ESBLA och ESBLM. ESBL-bildande bakterier hittades i kycklingfiléer från nästan alla leverantörer, med undantag för Eldorado.

– Men det är nog bara så att vi råkade få bra prov därifrån av en slump, eftersom vi har hittat bakterierna i andra kycklingar som har slaktats på samma anläggning, säger Anna Edberg.

Kronfågel och Guldfågeln är de största leverantörerna av kyckling i Sverige. Vi hittade ungefär lika mycket campylobacter i proverna från dessa leverantörer, men mer ESBL i proverna från Guldfågeln. Ingen kyckling från någon leverantör var helt fri från både ESBL och campylobacter.

Försvinner vid upphettning

Om en människa får i sig resistenta E colibakterier blir man inte nödvändigtvis sjuk på en gång. Men risken är att de när de hamnar i våra tarmsystem blandar sig med de bakterier som finns naturligt i människans bakterieflora.

De antibiotikaresistenta generna kan då föras över till dem, och resistensanlaget blir kvar längre i vår tarmkanal. Om E coli-bakterien som bär på anlaget till exempel orsakar en urinvägsinfektion eller en sårinfektion och man behöver behandla med antibiotika uppstår problem.

Eftersom bakterierna är resistenta mot antibiotika tar den inte, och infektionen blir svår att bli av med. Det finns fortfarande antibiotika som biter även på dessa bakterier, men det kan ta längre tid innan man hittar antibiotika som hjälper.

För en sjuk person med dåligt immunförsvar, eller för någon som fått till exempel blodförgiftning då man snabbt behöver läkemedel, kan konsekvenserna bli förödande.

Även ESBL-bakterier försvinner vid matlagningen.

– Maten har troligtvis en ganska liten roll i spridningen av antibiotikaresistens i samhället. Men resistens är ett stort problem som innebär att vi riskerar att dö av vanliga infektioner som vi i dag enkelt botar med antibiotika. Därför är det viktigt att vi försöker stoppa alla möjliga vägar för spridning av resistensen, säger Anna Edberg.

Text: Annika Berge

Testansvarig: Anna Edberg

Illustrationer: Kicki Edgren Nyborg 

Foto: Svensk Fågel

 tabell - klicka för att förstora

Basmatiris

Basmati eller inte?

Pasta

Därmed pasta

Kommentarer

Normalvärden
Jag kan inte värdera dessa fakta som presenteras eftersom jag inge vet vad som kan anses vara rimliga värden av dessa bakterier. Bör värdena kunna vara noll eller vad är egentligen rimligt?
Till Joakim/Smittad lite till ...
Hej. Ursäkta, utanför trådämnet igen. Joakim, med kunniga läkare menar jag närmare bestämt mag- tarmspecialister. Jag hoppas att du kan få remiss till en sådan från vårdcentralen. Bättre att de som är specialister undersöker dig om läkarna på vårdcentralen inte lyckas diagnostisera dig. Hellre ett besök hos specialist än tio på vårdcentralen - effektivare för alla - särskilt för dig. (Om läkarna på vårdcentralen av någon anledning inte vill hjälpa dig med remiss så hoppas jag att du själv kan få kontakt med en specialistläkare på närmaste större sjukhus för rådfrågning eller att du kan kontakta någon på http://www.magotarm.se/ för tips hur du ska göra.) Vare sig du har inflammatorisk tarmsjukdom eller något annat så lär mag-tarmspecialister kunna ställa en säkrare och snabbare diagnos, och framför allt hoppas jag att du får rätt hjälp tidigare oavsett vad problemet är. /Anna
Till Joakim/Smittad
Hej. Egentligen utanför trådämnet, men till dig Joakim. Kanske man redan kollat detta hos dig, men skriver ändå. Man kan ibland få autoimmunna problem under kortare eller längre tid efteråt om man råkar ha oturen att kombinera vissa gener och bli sjuk, t.ex. magsjuk, av vissa bakterier (Yersinia, Salmonella, Shigella och Campylobakter). Själv blev jag magsjuk en gång för över tjugo år sedan (fläskkött, bakterie Yersinia enterocolitica)och har reumatism (ankyloserande spondylit, delvis också p.g.a. genen HLAB27)sedan dess p.g.a. det. Jag har själv turen att inte ha tarmproblem (har istället senfästesinflammation bl.a.) men vissa kan få tarmproblem, exempelvis Chrons eller Ulcerös kolit. Läkare hinner förstås inte lära sig allt om alla sjukdomar under sin utbildning, men både du och de kan googla. Kan vara bra att skriva ut bra texter om sjukdomarna och ta med sig till läkare på vårdcentralen vid läkarbesök eftersom läkarna inte alltid har kunskaper om att det ibland kan finnas samband mellan magsjuka och autoimmuma problem under lång tid efteråt. Jag har ju inga tarmproblem själv, men det finns säkert både patientorganisationer och kunniga läkare som du kan kontakta om du tror att dina tarmproblem kan ha med autoimmunitet att göra. Mediciner finns också i så fall! Vänlig hälsning/Anna Länkar: http://www.magotarm.se/diagnoser-tillstand/diagnos-behandling/ulceros-kolit/ http://www.gastrolab.net/kscolis.htm (kontakt)http://www.magotarm.se/om-forbundet/kontakta-forbundet/
Kassler
Precis som kycklingen så sprutas saltlake in i kassler, råd och rön borde undersöka varför det inte går att köpa en kassler som inte smakar plast pga att de fyllt den med saltlake. Man funderar ju även en del på varför man får kalla kluven fläskkotlett för ytterfilé när det inte finns en styckdel som heter det. Matfusket flödar.
Import av avelsdjur
Det är av ekonomiska skäl som vi importerar alla avelskycklingar från Storbritannien. Det är dyrt att avla fram kycklingar med rätt matfågel-egenskaper. Det stämmer att importen av avelskycklingar är anledningen till att vi har problem med ESBL-producerande (antibiotikaresistenta) bakterier i våra kycklingar i Sverige.

Anna Edberg, projektledare för tester på Råd & Rön
Fråga om import av kläckägg
Hur kommer det sig att vi importerar kläckägg/kycklingar? Är det så att det finns någon form av patent eller upphovsrätt på vissa hönsraser eller är orsaken en annan? Jag tycker att det verkar som om importen kan vara en del av problemet med resistens/bakterier och är mycket intresserad av svaret!
Ekologisk kyckling
Jag som kock tycker att ekologisk kyckling kan tillagas längre och vid högre temperatur (över 80 grader) utan att ätkvalitén försämras (dvs blir seg och torr). Således borde den vara säkrare då alla ev bakterier kan tas död på utan att förora på det. Ekologiska djur som har gått ute och rört sig mer fritt har en annan muskelstruktur som innesluter vätskan vill tillagning bättre.
Gapare
Om man förtjänstfullt pekar ut något som inte går rätt till kan man bli utnämnd till "visslare". De personerna brukar utmärkas av ett betydande civilkurage och ansvarstagande. Det finns en betydligt större grupp som jag skulle vilja utnämna till "Gapare". Det är dom som ständigt lägger ansvar på andra och vill ha all världens myndigheter som ett ständigt skyddsnät. Dessutom skäller de ofta vid fel träd. Signaturen D skulle kanske platsa in där.

En tröst till Joakim: kycklingen du åt för tre år sedan är inte ditt egentliga problem nu.
Bakterie i kyckling
Hej,

Kanske något vi borde få mer information om?
Ett länktips till "D"
Till dig som använd signaturen D vill jag infoga denna länk:
http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Zoonoser/Campylobacterios-som-zoonos/Campylobacter-pa-svensk-kyckling/
Kommentar från Råd & Rön
Vi har endast testat bakterier i färsk kyckling och kan tyvärr inte uttala oss om hur det ligger till med andra köttslag.

Anna Edberg, projektledare för tester på Råd & Rön
Var är myndigheterna?
Sorgligt att en fristående organisation ska påvisa detta. Flatheten ifrån de Senska myndigheter som ska skydda oss är beklagande. Vi har en jordbruksminister som sitter i livsmedlebranschens ficka. Vi måste bli mer kritiska i Sverige om detta och inte acceptera detta utan att protestera. Det blir bara värra och värre för varje år.
smittad
Vad ska man göra om man är smittad? Vart ska jag vända mig för att få rätt hjälp?Det är nu 3 år sedan jag åt en färak kyckling inlindadni bacon som inte blev genomstekt. Samma kväll svullnade magen upp och kraftig smärta i mage och ändtarm.. Varit på vårdcentral men ingen hjälp mer änn att dom kollar blodsocker gluten. Osv tacksam för svar
fläsk och nötkött då?
Är det likadant med kött från gris och nöt? Vi har vid flertal tillfällen köpt fläskkött tex som vi skulle tillaga direkt när vi kom hem som vi har fått åka tillbaka med för att det luktat illa om köttet. Det har varit köpt på Ica coop Willys oftast danskt men även svenskt kött

Kommentera

Kommentera gärna våra artiklar, men tänk på att Råd & Rön inte har möjlighet att ge personlig rådgivning. Vänligen vänd dig till din kommunala konsumentrådgivare.

Basmatiris

Basmati eller inte?

Pasta

Därmed pasta