Test - Mobiltelefoner

Mobiltelefoner

Mobiltelefoner

2015-04-22 Mobiltelefonerna kommer hela tiden i nya skepnader: med större skärm men mer slimmade, med mer minne och bättre och smartare funktioner. Råd & Rön har testat 80 smarta mobiler.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Utdrag ur testet

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av mobiltelefoner

...

Över huvud taget är det väldigt jämnt i toppen. De samlade betygen är i princip likvärdiga, titta noga på de olika modellernas delbetyg och specifikationer för att se vilken som passar just dig bäst, till exempel skärmens storlek och bildkvalitet, batteritid och mycket annat.

– Mobilerna i testet är en blandning av tillverkarnas flaggskepp, några i mellanskiktet och några enklare, säger Sofia Börjeskog, projektledare. Flera är verkligt vassa telefoner, många är mycket prisvärda. Det är roligt att se att man nu kan få en bra mobil för runt 3 000 kronor.

– Toppmobilerna i testet är generellt bra mobiler, tycker Sofia Börjeskog. Vad du väljer om du ska köpa en ny är i mycket en smaksak, vad du är van vid sedan tidigare. I de nyaste mobilerna kan du också hitta flera nya funktioner; rörelsestyrning, pulsmätare, kameror med 3D-effekter, med mera.

Fairphone, världens första mobil som är tillverkad enligt rättviseprinciper finns också i testet. Den har 64 i samlat betyg. Mobilen är tillverkad av det holländska bolaget Fairphone. Den är tillverkad av metaller som tagits fram i små gruvor i Kongo och inkomsterna från gruvbrytningen går inte till att exempelvis finansiera illegala beväpnade styrkor. Mobilen säljs inte i butik, utan endast via hemsidan www.fairphone.com.

– Det är modigt att börja producera mobiltelefoner i den tuffa konkurrens som råder, säger Sofia Börjeskog. Vårt test visar dock att den har svårt att stå sig mot de rutinerade mobiltillverkarna; kameran, batteriet och displayen lämnar tyvärr en del i övrigt att önska. Vi hoppas att senare versioner blir bättre och dessutom att de stora tillverkarna hoppar på etikspåret.

Toppmobilerna har stora skärmar, fem tum eller större. Trenden går mot att de påkostade telefonerna med Android har skärmar i den storleken.

Mobilernas batteritid blir allt bättre. Överlägset bäst är Samsungmodellernas batterier.

– Ingen annan tillverkare gör bättre batterier, så är det bara, säger Sofia Börjeskog.

Men iPhone 6-modellerna är bättre på flera sätt i jämförelse med sina föregångare. Bland annat verkar problemet med antennens känslighet vara borta och batteriet är en smula starkare. Navigatorn har även vässats ett snäpp, videofunktionen är fortsatt den bästa vi testat. Men även om batteriet blivit starkare på de nya versionerna rår de inte på Samsung-mobilerna som får högsta samlade betygen. Det är främst skillnaden i batteri som gör att toppen ser ut som den gör.

Uppkopplingen till internet ska gå snabbt och smidigt. Nyhetssajter, väder, tidtabeller, mejl och Facebook; tiden med surfande drar snabbt iväg. Uppkopplingen drar mycket batteri, men batteristyrkan är många gånger ynklig. Välj en mobil med starkt batteri så slipper du ladda den så ofta. Se betyg för batteriåtgång och batteritid internet i tabellen.

Olika operativsystem

Apples Iphone har sitt eget operativsystem, IOS. De flesta övriga tillverkare använder Androidsystemet, utom Nokia (Microsoft), som håller sig till Windows Phone. Utseendet för de olika operativsystemens knappar och ikoner skiljer sig en del åt men grundfunktionaliteten är ungefär densamma. Det finns hundratusentals appar att ladda ner till IOS och Android, medan Windows Phone släpar betydligt i apptillgång. Vi har sagt det förr men det tål att upprepas – bara en bråkdel av alla appar är värda att ens överväga för nedladdning.

Till dig som lyssnar mycket på musik eller radio i mobilen, vill vi ge ett råd: Byt hörlurar. Vi har testat med de hörlurar som följer med mobilerna, de är i de flesta fall budgetlurar.

Mobilernas kameror har verkligen blivit bra. De har fått fler inställningar och med de bästa mobilerna får du vid goda ljusförhållanden nästan lika bra bilder som med en bra kompaktkamera.

Vissa mobiler tar dock lång tid på sig att exponera bilden från det att du tryckt på knappen. Då har ett lättrörligt motiv hunnit försvinna ur synfältet. Räkna med sämre bildkvalitet i kamerorna i de billigare mobilerna.

...

 
Testade modeller

Testade modeller

Apple iPhone 4s
Apple iPhone 5 (16GB)
Apple iPhone 5c (16GB)
Apple iPhone 5c (8GB)
Apple iPhone 5s (16GB)
Apple iPhone 5s (64GB)
Apple iPhone 6 (16 GB)
Apple iPhone 6 (64 GB)
Apple iPhone 6 plus (16 GB)
Apple iPhone 6 plus (64 GB)
BlackBerry Z30
Fairphone FP1
HTC Desire 510
HTC Desire 610 D610n
HTC Desire 816
HTC Desire Eye
HTC One M8
HTC One Mini 2
Huawei Ascend G6-L11
Huawei Ascend G740-L00
Huawei Ascend Mate 7 MT7 - L09
Huawei Ascend P7
Huawei Ascend Y330
Huawei Ascend Y530-U00
LG F60 D390n
LG G Flex D955
LG G2
LG G2 mini 4G (LG-D620r)
LG G3
LG G3 s D722
LG Google Nexus 5 D821
LG L Bello L80+ D331
LG L Fino L70+ D290n
LG L40
LG L65 (LG-D280n)
LG L70
LG L90
Motorola Moto X (2nd Generation) XT1092
Nokia Lumia 1320
Nokia Lumia 530
Nokia Lumia 630
Nokia Lumia 635
Nokia Lumia 735
Nokia Lumia 830
Nokia Lumia 930
Samsung Galaxy Ace 4 SM-G357FZ
Samsung Galaxy Alpha SM-G850F
Samsung Galaxy Core Plus SM-G350
Samsung Galaxy K Zoom SM-C115
Samsung Galaxy Note 3 (32GB)
Samsung Galaxy Note 3 neo SM-N7505
Samsung Galaxy Note 4 SM-N910F
Samsung Galaxy Note Edge SM-N915FY
Samsung Galaxy Pocket GT-S5301
Samsung Galaxy S III 4G GT-I9305
Samsung Galaxy S III mini GT-I8190
Samsung Galaxy S4 active i9295 (16GB)
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
Samsung Galaxy S4 mini GT-I9195
Samsung Galaxy S5 mini SM-G800F
Samsung Galaxy S5 SM-G900F
Samsung Galaxy SIII Neo GT-I9301I
Samsung Galaxy Trend Plus (GT-S7580
Samsung Galaxy Xcover 2 GT-I7710
Samsung Galaxy Young 2
SGP Technologies Blackphone BP1
Sony Xperia E C1505
Sony Xperia E1 D2005
Sony Xperia E3 D2203
Sony Xperia M
Sony Xperia M2
Sony Xperia M2 Aqua
Sony Xperia T3
Sony Xperia Z Ultra
Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1 Compact D5503
Sony Xperia Z2
Sony Xperia Z3 Compact
Sony Xperia Z3 D6603 Black
Yota Devices Yotaphone 2 YD201 Black

 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage