Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Blender - bäst i test

 

Mixa, hacka, röra, krossa. En bra blender kan snabbt hjälpa dig med tråkiga moment i köket. Men se upp med ljudet! En av apparaterna låter som en bergborrmaskin.

I testet har vi bland mycket annat:

 • gjort 3 smoothies - frukt, grönsaker, yoghurt
 • krossat is, gjort smet och rett soppor
 • bedömt hur lättanvänd blendern är
 • mätt exakt decibelnivå
 • bedömt hur lätt det är att diska blendern

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 135 och ange koden 61894
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris Angiven effekt
Andersson BLR 3.0 199 - 199 kr 850 W
Bodum Bistro 568 - 1299 kr 500 W
Bosch MMB 1001 590 - 590 kr 500 W
Braun MX 2050 1020 - 1020 kr 525 W
Cuisinart CBT 700 169 - 169 kr 700 W
Electrolux ESB 4400 1025 - 1025 kr 600 W
Electrolux ESB 4700 1295 - 1295 kr 600 W
Kenwood kMix BLX63 (många färger) 870 - 1899 kr 800 W
KitchenAid 5KSB555 2190 - 2999 kr 550 W
Krups Titanium 7900 1375 - 1375 kr 1100 W
Magimix Le Blender 1985 - 2499 kr 1200 W
OBH Style Inox 6621 490 - 699 kr 500 W
Philips HR 2095 839 - 1199 kr 700 W
Philips HR 2096 1195 - 1195 kr 800 W
Philips HR 2100 284 - 507 kr 400 W
Philips HR 2170 399 - 399 kr 600 W
Philips HR 2870 499 - 499 kr 250 W
Princess Power Blender 393 - 599 kr 600 W
Princess Smoothie Maker 549 - 549 kr 300 W
Sandstrom S12BL13E 650 - 650 kr 750 W
Tristar BL-4430 359 - 499 kr 500 W
Wilfa BL-1200 799 - 999 kr 1200 W

Utdrag ur testartikeln

Råd & Rön har testat 20 stora blendrar där kannan har en volym på mellan 1,3 och 2,0 liter. De flesta är hyfsat bra på att mixa och göra smoothies, även om ingen får riktigt toppbetyg. Men när det gäller att krossa is var skillnaderna stora; där varierade betygen mellan topp och botten.

Vi har utsett tre modeller till Bra köp. De första är ..., som båda fick testets högsta samlade betyg, 67. Den tredje är ..., som fick lite lägre betyg men som är testets billigaste maskin och därmed klart prisvärd.

Många använder sin blender för att göra smoothies. Vi har testat tre olika typer av smoothies, som innebär lite knepigheter för apparaterna. Samtliga innehåller yoghurt, ett par också mjölk. I den första smoothien tillsatte vi banan och ingefära, som lätt kan bli trådig och tråkig, men flera blendrar klarade ingefäran riktigt bra.

Apelsin, som också är svår att få finfördelad, var en ännu tuffare utmaning i smoothie nummer två. ... och ... klarade inte apelsinmixningen; det blev bara ettor i betyg för dem.

I den sista smoothien blandade vi ner apelsin, äpplen och morötter. Den visade sig också innebära svårigheter för maskinerna. Konsistensen på denna smoothie blev dålig i hälften av apparaterna; flera klarade inte alls att finfördela morötterna som vi ville ha dem.

När du mixar flytande och fasta ingredienser tillsammans är det viktigt att du börjar med vätska i blendern och sedan fyller på med frukt och grönt. Det är bästa sättet för att få allt finfördelat och slippa stora bitar av till exempel morötter som halkat under kniven.

...

Att blanda smet till pannkakor eller soppor med redning gick bättre; här blev konsistensen för det mesta jämn och fin. I Sverige kanske vi inte kör pannkakssmet så ofta i blendern, men i södra Europa är det ett vanligt användningssätt.

Att mixa soppor är vanligare här, och blendrarna klarar överlag båda blandningarna hyfsat eller till och med riktigt bra. Detta är ett test som verkligen visar vad blendern klarar av eftersom ingredienserna lätt skiktar sig och mjölet hamnar i botten, vilket man förstås vill undvika.

Iskrossning är en hård match. ..., som vi återfinner i testets topp, klarade detta alldeles utmärkt, liksom flera av de andra modellerna. Men ... hade det svårt med iskrossningen och hamnade i botten. Tiden för att få till fint krossad is varierade avsevärt, mellan 6 och 30 sekunder. En del apparater har specialprogram för iskross så att du kan köra apparaten med olika hastigheter.

En blender kan bullra rejält när den kör igång. Värstingen ... hade ett ljudtryck på 101 dB(A), vilket är lika mycket som en stor bergborrmaskin. Inte så roligt att knäppa på den när du ska fixa en smoothie till frukost. ... fick också bara en etta av expertpanelen som bedömde ljudet. ... klarade sig betydligt bättre, 78 dB(A) och betyg nio både för uppmätt ljudnivå och i panelbedömningen.

...

De flesta blendrar har glaskannor; det är bara ...och ... som har kannor av plast. Dessa kannor är förstås betydligt lättare än de av glas, som väger runt två kilo. Men samtidigt är plastkannorna känsligare för repor och stötar.

Att kannorna är av klart och genomskinligt material är viktigt, liksom att de inte repas. Du vill ju kunna se vad som händer inne i blendern när den är igång. En blender jobbar snabbt, det är ju hela idén med att finfördela ingredienserna, men ibland måste du arbeta väldigt snabbt. Några blendrar kan bara köras i ett par minuter, annars riskerar de att bli överhettade. Vet du med dig att du ska använda din apparat i många olika moment kan det vara skäl att välja en som inte har någon tidsgräns angiven; då kan du köra den så länge du vill.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!