Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Centraldammsugare - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 10 centraldammsugare med påse eller behållare. Produkten är dyr men väldigt praktisk för dig som varken gillar städning eller damm.

I testet av centraldammsugare har vi bland annat:

 • testat uppsugningsförmåga på mattor, hårt golv och med djurhår
 • mätt antal decibel för munstycket och centralenheten
 • bedömt hur lätt det är att använda och rengöra dammsugaren
 • mätt energiförbrukning och sugeffekt

Detta ingår i köpet

När du köper det här testet får du även tillgång till våra tester av vanliga dammsugare, robotdammsugare och handdammsugare.

 

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 135 och ange koden 72564
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris Typ Motoreffekt, uppmätt
Airvac 1500PB 5000 kr Påse 1486 W
Allaway BA 30 5500 kr Behållare 1431 W
Beam Platinum SC 335 6000 kr Behållare 1633 W
Canvac Basic 3000 kr Påse 1442 W
Canvac Premium Bag 6000 kr Påse 1668 W
Cyclo Vac GS115 5000 kr Påse 1396 W
Electrolux ZCV855 3500 kr Behållare 1488 W
Nilfisk All-in-1 150 7000 kr Påse 1300 W
Nuera-Air Husky flex 6000 kr Behållare 1426 W
Univac Millenium 6000 kr Påse 1513 W

Utdrag ur testartikeln

Bygger du nytt hus eller bor i ett gammalt – oavsett vilket går det (nästan) alltid att installera en centraldammsugare. Är du dessutom trött på att släpa runt på din gamla dammsugare kan det bli ett bra köp. Men noggrann planering före köpet är A och O.

Vi har testat tio olika centraldammsugare av standardmodell. Canvac är absolut störst på den svenska marknaden och har med två modeller. De övriga märkena är mer eller mindre vanliga men går att få tag på.

Priset i tabellen gäller endast centralenheten, den del som innehåller motor och dammbehållare. Rörsystem och städset plockar du själv ihop beroende på hur ditt hus ser ut. Men du får räkna med att lägga till mellan 3 000 och 4 000 kronor.

... är ett undantag; i priset ingår även ett städset. Tyvärr fick den också ett dåligt samlat betyg och placerar sig näst sist i tabellen. Nämnas bör också att priserna varierar stort på olika försäljningsställen, så det är väl värt att göra en jämförelse på olika webbplatser.

...

Vårt test är i stort detsamma som för vanliga dammsugare. Dammupptagningsförmåga och energiförbrukning är identiska. Det som skiljer är mätningen av partikelutsläpp samt hållbarhetstestet. Centraldammsugaren blåser mikropartiklarna genom en ventil ut i friska luften, och därför mäter vi inte partikelutsläppet.

...

Bäst i test är .... ... och ... kommer på delad andraplats. Men ... har faktiskt bättre dammupptagningsförmåga, vilket syns på betygen innan de avrundas.

Hade inte ... fått ett så pass lågt betyg för ljudet hade den blivit bäst i test. Det är det upplevda ljudet från centralenheten som får lågt betyg hos ..., inte ljudet från städröret och munstycket. Kan du placera centralenheten i källaren eller garaget, och stänga en dörr, slipper du det mesta av det ljudet.

Ingen av de testade modellerna stack ut när panelen fick tycka till om det upplevda ljudet från städröret och munstycket, det vill säga det ljud du har inpå dig när du städar. Men du får ändå räkna med att det låter en del, eftersom det krävs rätt mycket ”klös” för att få bra sugförmåga genom det långa systemet.

...

En stor fördel med centraldammsugaren är att utblåset med allt mikrodamm leds ut genom en ventil i ytterväggen. Med en vanlig dammsugare virvlar dammet runt och lägger sig fint på hyllor och lister när du har städat klart.

Betygen för dammupptagning varierar dock stort mellan modellerna i testet. Att få en femma i betyg för dammsugning av hårt golv, som ... har fått, kan synas hyfsat.

– Men den typen av dammsugning är inte svårt för en dammsugare. I princip borde alla ha betyg nio på hårt golv, säger Ronny Karlsson.

...

Det finns två olika typer av centralenhet: påslösa så kallade cyklonmaskiner, där dammet samlas i en behållare, och påsmaskiner där dammet samlas i en påse. Båda systemen måste tömmas två till tre gånger om året.

Fördelen med påse är att det kan kännas trevligare att stänga igen en påse för att slänga än att tömma en behållare. Men tittar man på betyget kan det vara lättare sagt än gjort. ... påse går lätt sönder, och på testvinnaren ... är du tvungen att ta loss hela enheten för att få ut påsen.

... har å andra sidan egenheten att inte tala om när behållarna är fulla. Dessutom blir de väldigt lätt överfulla. ... var värst hela 47 liter smuts rymdes i en 29,5-liters behållare innan det tog stopp. Skräpet samlas på höjden och rasar ut när du väl kommer ihåg att tömma.

...

Det är en hel del planering innan du kan köpa en centraldammsugare. Du måste räkna ut var uttagen ska sitta, hur lång slang du behöver, var behållaren ska placeras samt var rörsystemet ska dras. Väljer du att installera rörsystemet själv måste du också vara bra händig.

Många märken har samma dimension på rörsystem så att det går att kombinera fritt bland både städset och rör, medan andra märken låser dig med ett alldeles eget system. ... har till exempel slang i stället för rör.

Andra detaljer som skiljer är på- och avstängning. Samtliga testade modeller har en startknapp på handtaget, utom ... som startar när du pluggar in slangen i vägguttaget. 

...

 

illustration hus

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!