Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Espressomaskiner - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 26 nya helautomatiska espressomaskiner + 20 modeller i vårt test från 2014.  En smakpanel med 30 personer har provsmakat espresso från varje maskin. Bästa espressomaskinen kostar ca 20 000 kronor. Men för en bråkdel av pengarna kan du få en maskin som är nästan lika bra.

I testet har vi bland annat bedömt kaffets arom, fyllighet och crema, mätt espressons temperatur, samt bedömt hur enkel espressomaskinen är att hantera, göra ren och förvara. 

Detta ingår i köpet

När du köper det här testet får du även tillgång till fler testade espressomaskiner samt kaffekvarnar.

Espressomaskiner är billigare i drift än kapselmaskiner eftersom bönor kostar mindre i inköp än kapslar.

Köp testet för 45 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 145 och ange koden 68744
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris Automatisk avstängning
Bosch TES 50129RW 4300 - 7359 kr
DeLonghi Dinamica ECAM 350.75.S 8199 - 8449 kr
DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS 15069 - 17995 kr
Jura A1 6690 - 7490 kr
Jura E6 7175 - 10490 kr
Jura E60 5913 - 5913 kr
Jura E8 Chrom 10820 - 12990 kr
Jura E8 Platina 10820 - 12990 kr
Jura Ena Micro 1 6640 - 7490 kr
Jura Z6 21344 - 24990 kr
Krups EA829D 4353 - 4353 kr
Melitta Caffeo CI 5490 - 12995 kr
Melitta Caffeo Passione 4799 - 6499 kr
Melitta Caffeo Passione OT 5253 - 7849 kr
Melitta Caffeo SOLO & Perfect Milk 3419 - 5299 kr
Miele CM 6310 9990 - 12876 kr
Philips 3000-series HD8821 3309 - 4499 kr
Philips 3000-series HD8824 4599 - 4599 kr
Philips 4000-series HD8841 3490 - 5599 kr
Philips Saeco GranBaristo Avanti HD8975 10466 - 15099 kr
Philips Saeco GranBaristo Avanti HD8977 11370 - 18999 kr
Philips Saeco Incanto HD8911 5046 - 5699 kr
Philips Saeco Incanto HD8914 4456 - 9380 kr
Philips Saeco Incanto HD8917 4884 - 11917 kr
Siemens EQ.6 TE607203RW 9473 - 13995 kr
Siemens EQ9 T1903209 RW 14270 - 16899 kr

Utdrag ur testartikeln

Kapselmaskinerna har regerat på marknaden i några år, men nu är de vanliga espressomaskinerna på väg tillbaka. Debatten om det sopberg som kapselmaskinerna generar lär ha påverkat köparna och dessutom har det kanske blivit tydligt hur dyr varje faktiskt kopp är.

De hetaste espressomaskinerna är de helautomatiska, där det enda du behöver göra är att fylla på bönor och vatten – sedan gör maskinen resten av jobbet. Hetast av de hetaste är de så kallade ”one touch”-maskiner, där maskinerna även sköter mjölkskumningen när du vill göra en cappuccino eller latte, utan att du behöver göra så mycket som att flytta koppen. 

– Konsumenterna vill ha enkelheten från kapselmaskinen, men slippa bli inlåst i ett system, som man blir med kapselmaskiner, säger Anna Edberg.  

Espressomaskinerna är dyrare i inköp än kapselmaskinerna, men de är billigare i drift eftersom kaffebönor kostar mindre i inköp än vad kapslarna gör. Dricker man mer än tre koppar kaffe om dagen lönar sig espressomaskinen i längden.

Vi har testat helautomatiska espressomaskiner. Alla modeller förutom... skummar även mjölk. Mjölkskumningen sker på olika sätt: ...har till exempel en löstagbar mjölkkaraff som fästs vid maskinen, och som efter användning kan sättas in i kylen, medan ... har ett plaströr som man kan stoppa direkt ner i mjölkförpackningen. Andra har en ångpip, där man får skumma mjölken själv, som på kafé. 

I testet har vi lagt stor vikt vid hur gott kaffe maskinerna gör. Det testas av en panel på 30 personer, som får dricka och smaka i blindo, vilket innebär att de får en kopp kaffe utan att veta vilken maskin som har gjort den. Självklart använder vi samma bönor till alla, och vi väljer det automatiska programmet. Panelen får bland annat betygsätta kaffets arom, fyllighet och syra, och vi bedömer och mäter även crema – det gyllenbruna skum som bildas högst upp på espresson. Flera modeller, bland dem ... får avdrag för att creman inte håller måttet. 

Tid är också en viktig aspekt – det heter ju ändå espresso. Vi mäter hur lång tid det tar för maskinen att värma upp och göra den första koppen kaffe, samt hur lång tid det tar att göra den andra koppen efter det. Man vill ju inte låta fikasällskapet vänta. ... tar längst tid på sig att göra första koppen, drygt 2 minuter, medan ... tar längst tid – nästan en hel minut – på sig att göra andra koppen. 

Kaffetemperaturen ska ligga så nära 67 grader som möjligt. Kallt kaffe är inte gott, men är det för varmt kan kaffet anta en oangenäm bränd ton. Vi mäter både hur mycket kaffet avviker från 67 grader och hur mycket temperaturen varierar mellan olika koppar. Kaffet från ...

...

Hanterbarhet är också en aspekt som vi lägger stor vikt vid. Vi undersöker bland annat hur lätt det är att slå på och av espressomaskinen, hur lätt det är att fylla på vatten, om det är någon brännrisk när man skummar mjölk, samt hur lätt den är att göra ren och förvara. ... får dåligt betyg för förvaring, eftersom den är så stor och tung. ... illa när den gör espresso, medan ... låter mycket när den skummar mjölken.

Vi kollar även om espressomaskinerna har något konstruktionsproblem, och då ser vi att ... läcker vatten som droppar ner på droppbrickan. Den här parametern ger vi inte betyg för, däremot drar vi av betyg om det är problem...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka under 2016. I höst når vi 1 000 testade maskiner.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!