Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Frys- bäst i test

 

Vi har testat 20 frysar i olika prisklasser. Frysarna i vårt test är bra på att hålla temperaturen, men vi upptäckte brister i isoleringen hos vissa. En modell förstör maten redan 7 timmar efter ett strömavbrott.

I vårt test av frysar har vi bl.a. undersökt:

 • Om frysarna håller rätt temperatur 
 • Hur välisolerade de är.
 • Hur snabbt de fryser ned mat. 
 • Frysarnas energiförbrukning
 • Ljudnivån på modellerna.

Köp testet för 45 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 145 och ange koden 49349
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris Höjd Integrerad
Bosch GIN81AC30 12195 - 12195 kr 177 cm
Bosch GIN81AE30 10790 - 10890 kr 177 cm
Bosch GSN36BW30 8195 - 11292 kr 186 cm
Cylinda F 4285 7495 - 8110 kr 186 cm
Electrolux EUF2702DOW 4790 - 7916 kr 186 cm
Electrolux EUF2745AOW 6790 - 9403 kr 186 cm
Gorenje FN6192OX 7980 - 7990 kr 185 cm
Gram FS 6316-90N 8929 - 8978 kr 184 cm
IKEA Frostfri 6495 - 6495 kr 186 cm
IKEA Frysa 7495 - 7495 kr 177 cm
LG GF5237PZJZ 10995 - 10995 kr 185 cm
LG GF5237SWJZ 9995 - 9995 kr 185 cm
Liebherr GNP4355 12995 - 12995 kr 185 cm
Liebherr GNPes4355 13990 - 26109 kr 185 cm
Liebherr SGN3063 7790 - 9726 kr 186 cm
Miele FN 28262 edt/cs 9980 - 11495 kr 185 cm
Miele FN 28262 ws 8980 - 9995 kr 185 cm
Samsung RZ28H6165WW 8495 - 8495 kr 180 cm
Siemens GI81NAE30 9890 - 11995 kr 177 cm
Whirlpool UW8 F1C WBN 5975 - 5995 kr 188 cm

Utdrag ur testartikeln

Kött, fisk, bröd, bär – mycket ryms i en rejäl frys. Och frysarna i vårt test har volymer ända upp till 216 liter. ...får toppbetyg för temperaturhållning, när vi testat dem i klimatkammare med +10 grader och +20 grader. Du ska inte ha din frys i kallare omgivning än +10 grader, då den inte mår bra av det. Låt den därför inte stå i en kall sommarstuga eller i ett utkylt förråd, då den i värsta fall kan börja värma maten.

...

I testet bryter vi strömmen och mäter sedan hur lång tid det tar innan matvarorna inne i frysen blir -9 grader. ... klarar att hålla temperaturen mellan 11 och 15 timmar medan ... klarar nästan 21 timmar. ... blir för varm redan efter 7 timmar.

Vi testar frysarna med tillverkarnas rekommenderade temperaturinställningar, och alla når inte –18 grader, vilket är den varmaste temperaturen du ska ha i din frys. Några av frysarna når bara cirka –16 grader, till exempel ... men också ..., som är den dyraste frysen i testet.

Infrysningsförmågan är i vissa fall inte så imponerande. Om du till exempel jagar älg på hösten vill du förstås kunna frysa in en stor mängd kött snabbt. I detta deltest mäter vi hur många kilo du kan frysa in, och hur lång tid det tar innan den redan infrysta varan riskerar att påverkas. De snabbaste, ..., klarade detta på 8,5 timmar medan ... frys var riktigt långsam: det tog 23 timmar innan infrysningen var klar.

...

Om du har bråttom kan det hända att du slänger igen dörren utan att den stängs ordentligt, och då vill du naturligtvis få en varningssignal. Det fungerar bra på de flesta frysarna. Ett undantag är ... som inte har några varningsfunktioner alls, varken för att dörren står öppen eller för att temperaturen har blivit för hög. ... frys kan visserligen varna, men ljudet på signalerna är väldigt lågt.

Frysarna bullrar inte speciellt mycket, utan håller sig på ungefär samma nivå som ett kylskåp. Högst ljud har ... med 46 dB(A).

Så testar vi kylskåp och frysar

Kylskåp och frysar kan verka enkla att testa men i själva verket är det ett av de mest komplicerade och dyra tester vi gör på Råd & Rön.

Temperaturen ska mätas på många olika platser, och under olika förutsättningar, och det tar tid. Väldigt lång tid. Det svåraste momentet, och som kräver lång erfarenhet hos labbpersonalen, är själva förberedelserna.


Kylskåpen lastas med gelblock under testet i labbet.

 

Optimala inställningar

Det är viktigt att alla kylskåp och frysar testas utifrån samma förutsättningar, oavsett storlek och inredning. För att kunna jämföra skåpen så rättvist som möjligt tar vi reda på brytpunkten, där varje skåp är som mest effektivt:

Vi testar hur mycket rumstempererad mat som kan ställas in utan att den redan kylda maten värms upp och överskrider maxgränsen på 9 grader, samtidigt som den rumstempererade maten ska bli kall så fort som möjligt.

– Det kan ta upp till en vecka att göra detta test, är man fel ute med några grader måste hela processen göras om. Men först måste modellerna stabiliseras i cirka två dygn. Det är med andra ord inte ett arbete för oerfaren labbpersonal, här gäller fingertoppskänsla för att kunna hitta rätt första gången, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

 

Testar i klimatkammare

När vi har hittat den optimala inställningen börjar det egentligen testet, med mätningar av bland annat temperaturavvikelser och medeltemperaturer i olika delar av skåpet. Vi testar också kylskåpen och frysarna utifrån tillverkarnas rekommenderade inställningar. Bland annat hur stor skillnad det är mellan inställd temperatur och den verkliga temperaturen inne i skåpet, framför allt vilken temperatur matvarorna har.

Vi gör alla tester i en klimatkammare – det är ett klimatkontrollerat rum med konstant temperatur och fuktighet som har rum för tio singelskåp i taget. Alla testparametrar utförs i 20 grader, som ska efterlikna vanlig rumstemperatur, och i 10 grader, vilket ska motsvara att skåpet står i garaget eller källaren.

 

Mätningar med gelblock

Samtliga mätningar görs utifrån olika standarder. För att kunna mäta hur kalla matvarorna är i olika delar av skåpet används standardiserade gelblock. Mätningarna görs med temperatursensorer på olika ställen, men de är också kopplade till gelblocken som placeras enligt standard, med bland annat rätt avstånd från innerväggarna.

 

Rätt storlek på skåpet

Tillverkarnas uppgifter om volymen baseras oftast på ett helt tomt kylskåp eller en tom frys, utan hyllor och lådor. Vi mäter när all inredning är på plats, eftersom det är så konsumenten använder kylskåpet.

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!

 

 

Relaterat innehåll

Test - Kylfrysar

Energisnålt

Energisnålt

Att snabbt kyla maten är A och O för en kylfrys. Men en produkt i vårt test tar över ett dygn på sig innan maten blivit kall nog.

Test - Kylskåp

Stor skillnad på kylskåpen

Stor skillnad på kylskåpen

Kylskåpen i vårt test håller medeltemperaturen bra. Men det är stora skillnader på nedkylningsförmågan och temperaturen i grönsakslådorna.